CNSAS va continua să administreze arhive şi va permite accesul la dosare, dar fără verificări

Ordonanţa de urgenţă privind Consiliul de Studiere a Arhivelor Securităţii va avea un caracter tranzitoriu şi va permite CNSAS să îşi desfăşoare activitatea curentă, cu administrarea arhivelor şi acces la propriul dosar, dar fără verificarea persoanelor, până la elaborarea noii legi a instituţiei.

2 afișări
Imaginea articolului CNSAS va continua să administreze arhive şi va permite accesul la dosare, dar fără verificări

CNSAS va continua să administreze arhive şi va permite accesul la dosare, dar fără verificări

Ordonanţa, care va fi prezentată miercuri Guvernului, va permite Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să funcţioneze în continuare ca organism autonom cu personalitate juridică, supus controlului Parlamentului, având aceeaşi denumire şi acelaşi sediu.

"Actul normativ va permite Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să îşi desfăşoare în continuare activitatea curentă, precum administrarea arhivelor şi accesul cetăţenilor la propriul dosar, dar fără verificarea persoanelor, adică fără articolele incriminate de Curtea Constituţională. Practic, ordonanţa nu va ţine loc de lege, ci va avea un caracter tranzitoriu ce va permite funcţionarea în continuare a CNSAS", a declarat agenţiei MEDIAFAX consilierul premierului, Marius Oprea, care lucrează la redactarea actului normativ.

El a amintit că, în prezent, urmare a deciziei Curţii Constituţionale, orice verificare a unei persoane numite în funcţii de demnitate publică nu mai poate fi făcută de către CNSAS.

"Din acest motiv, noi urgentăm elaborarea proiectului de lege privind funcţionarea CNSAS, la care am început să lucrăm în paralel. Luni seara am avut o discuţie informală şi cu deputatul PSD, Şerban Nicolae, care şi-a arătat disponibilitatea de a retrage din Parlament proiectul său legislativ referitor la CNSAS, deoarece decizia Curţii a rezolvat exact cererile din proiect", a spus Oprea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici