Cod portocaliu de inundaţii în Bacău, Harghita şi Vrancea

Prefecturile din judeţele Bacău, Harghita şi Vrancea au primit, miercuri după-amiază, o avertizare hidrologică cod portocaliu, iar alte 15 de cod galben, transmite Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile

3 afișări
Imaginea articolului Cod portocaliu de inundaţii în Bacău, Harghita şi Vrancea

Prefecturile din Bacău, Harghita şi Vrancea, avertizate de hidrologi cu cod portocaliu

Avertizarea a fost trimisă pentru râuri mici, nemonitorizate hidrologic şi necadastrate, precum şi pentru cursurile superioare ale râurilor Putna, Râmnicul Sărat, Trotuş şi pe unii afluenţi ai lor, respectiv Vizăuţi, Milcov, Râmna, Cotatcu, Sulta, Ciobănuş, Asău şi Oituz.

De asemeena, au primit avertizare de cod galben prefecturile din Bacău, Botoşani, Braşov, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Harghita, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava, Tulcea, Vrancea şi Vaslui. Avertizarea se referă la bazinele hidrografice Olt superior, Prahova, Teleajen, afluenţii siretului şi Prutului, precum şi la râurile din Dobrogea.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, fenoenele vizate sunt scurgeri importante de apă de pe versanţi, torenţi şi pâraie, creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din respectivele bazine hidrografice, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi izolat a celor de inundaţie, de miercuri, la ora 15:00, până joi, la ora 14:00.

Potrivit MIRA, în urma monitorizării evoluţiei fenomenelor meteorologice, prefecturile au raportat, miercuri dimineaţă, faptul că precipitaţiile abundente au afectat 38 localităţi din 12 judeţe ale ţării, şapte persoane fiind evacuate, 41 case şi 77 gospodării inundate, 167 de hectare teren arabil şi 505 păşuni şi fâneţe fiind, de asemenea, inundate.

Pentru înlăturarea efectelor produse de ploile abundente, în noaptea de marţi spre miercuri, au intervenit aproximativ 260 de pompieri, cu 75 de utilaje (38 de motopompe şi 37 de alte mijloace).

În judeţul Gorj au fost inundate 17 locuinţe, 15 gospodării şi 78 de beciuri din 9 localităţi, fiind afectate şi 52 hectare de teren agricol. Peste 70 de reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă acţionează în zonă cu 24 utilaje specifice acetui tip de intervenţii.

Din cauza cantităţilor mari de precipitaţii, în judeţul Vâlcea, circulaţia pe DN7 A, în dreptul localităţii Malaia, se desfăşoară în continuare cu dificultate. De asemenea, în localitatea Horezu au fost antrenate de viitură două locuinţe. În total, în acest judeţ, au fost afectate de ploi 20 de locuinţe, opt gospodării, 15 hectare de teren arabil, cinci hectare paşuni/fâneţe, două locuinţe fiind distruse, alte două locuinţe aflându-se în pericol de prăbuşire şi şapte persoane evacuate.

Probleme în alimentarea cu energie electrică au fost semnalate în patru localităţi din patru judeţe ale ţării (Mureş, Olt, Suceava şi Vâlcea), echipe specializate acţionând pentru remedierea defecţiunilor.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici