COD PORTOCALIU de ploi în judeţul Galaţi, joi seară

Judeţul Galaţi se află joi seară, până la ora 22.30, sub cod portocaliu de ploi, cantităţile de apă putând atinge şi depăşi 30-35 de litri pe metru pătrat, potrivit unei atenţionări nowcasting care a fost emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

939 afișări
Imaginea articolului COD PORTOCALIU de ploi în judeţul Galaţi, joi seară

COD PORTOCALIU de ploi în judeţul Galaţi, joi seară

Aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi grindină, a precizat ANM.

Atenţionare vizează inclusiv localităţile Valea Mărului, Corni, Tg. Bujor, Vârlezi, Matca, Corod, Suceveni, Cavadineşti, Tudor Vladimirescu, Slobozia Conachi şi şi Pechea, au mai precizat meteorologii.

Tot joi seară, se află sub cod galben de ploi, până la ora 22.00, Capitala şi judeţele Ilfov, Giurgiu şi Prahova.

Meteorologii estimează că în zonele din judeţul Galaţi afectate deja de inundaţii pot cădea noi precipitaţii în noaptea de joi spre vineri, autorităţile dispunând măsuri de evacuare rapidă a apei din ariile inundate pentru ca noile precipitaţii să nu se suprapună situaţiei existente.

Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, a declarat, joi seară, într-o conferinţă de presă la sediul Prefecturii Galaţi, că prognoza pentru noaptea de joi spre vineri "nu este foarte optimistă".

"Din păcate, prognoza pentru această noapte nu este foarte optimistă şi de aceea au fost luate măsuri de evacuare rapidă a apei pentru a nu se suprapune cu eventuale noi precipitaţii", a declarat ministrul Nica.

La rândul său, vicepremierul Gabriel Oprea a susţinut că autorităţile trebuie să rămână în continuare vigilente.

"Pericolul a trecut, dar trebuie să fim vigilenţi. De aceea nu am plecat. Paza bună trece primejdia rea. Toţi primarii sunt la locurilor lor şi trebuie să ajutăm oamenii dacă va fi cazul. În fiecare localitate afectată sunt jandarmi, sunt militari, sunt oameni de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care intervin. Nu spun că este totul perfect, dar am făcut tot ce este posibil", a declarat Oprea.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, ministrul Dan Nica a mai spus că o altă prioritate este aceea de a avea o reconstrucţie rapidă a infrastucturii distruse, iar în acest sens Compania Naţională de Investiţii se va deplasa în zonele afectate de inundaţii pentru a putea dispune măsurile necesare refacerii podurilor şi drumurilor care au fost serios afectate.

Până în acest moment, nu au fost complet centralizate informaţiile vizând urmările ploilor din noaptea de miercuri spre joi, primarii sunt nevoiţi să găsească soluţii pentru găzduirea sinistraţilor în condiţii de siguranţă.

"Acele persoane afectate sunt cazate la fiecare primărie în parte. Niciunul dintre primari nu a solicitat până acum acele module pentru sinistraţi", a susţinut vicepremierul Gabriel Oprea.

Potrivit ultimei raportări a Prefecturii Galaţi, nouă persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor produse în judeţul Galaţi.

Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inundaţiile produse în urma ploilor torenţiale de miercuri din judeţul Galaţi, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi, au provocat pagube importante în 17 localităţi din judeţ, fiind evacuate 519 persoane.

Inundaţiile au afectat 700 de locuinţe, în unele apa atingând un metru înălţime, precum şi peste 500 de curţi şi grădini.

Potrivit raportărilor Prefecturii Galaţi, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case şi tot atâtea curţi şi grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.

Potrivit unui bilanţ de joi seară, în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi, nouă persoane şi-au pierdut viaţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici