Cod roşu de inundaţii, extins în nouă judeţe din Moldova şi prelungit până sâmbătă după amiază (HARTA) - VIDEO

Institutul naţional de hidrologie a extins codul roşu de inundaţii pentru râurile din nouă judeţe, avertizare ce este valabilă până sâmbătă la ora 14.00, în paralel fiind în vigoare şi un cod portocaliu de inundaţii care vizează cursurile din 15 judeţe.

13282 afișări
Imaginea articolului Cod roşu de inundaţii, extins în nouă judeţe din Moldova şi prelungit până sâmbătă după amiază (HARTA) - VIDEO

Cod rosu de inundatii. Două persoane din Vrancea şi Bacău şi-au pierdut viaţa, luate de viituri - HARTA

UPDATE 14:37 - Codul roşu de inundaţii a fost extins pe râurile din nouă judeţe

Codul roşu a fost extins până sâmbătă la ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt amonte confluenţa R. Negru şi R. Negru (judeţele Harghita şi Covasna), afluenţii din bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei (judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ), Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Putna (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamţ şi Galaţi) şi afluenţii mici aferenţi cursurilor mijlocii şi inferioare ale Siretului şi Prutului (judeţele Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi).

Hidrologii anunţă că fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi şi Vaslui.

Totodată, este în vigoare codul portocaliu de inundaţii, valabil până sâmbătă la ora 18.00 , şi care vozează râurile din 15 judeţe: Harghita, Mureş, Covasna, Braşov, Sibiu, Buzău, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Botoşani şi Iaşi.

UPDATE 10:55 -  Zece trenuri au fost anulate din cauza inundaţiilor din Moldova

Zece trenuri au fost anulate din cauza închiderii circulaţiei între Adjud şi Pufeşti, în urma inundaţiilor provocate de ploile abundente, iar altele circulă pe o rută ocolitoare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de CFR Călători, circulaţia trenurilor din Moldova este afectată de ploile abundente din ultimele ore.

Niciun tren nu este blocat, însă din cauza închiderii circulaţiei între Adjud şi Pufeşti, judeţul Vrancea, au fost anulate zece trenuri, respectiv R 5201 Pufeşti - Siculeni, IR 1658 Adjud - Bucureşti Nord, IR 1650 Adjud - Bucureşti Nord, R 5401 Marasesti - Paşcani, R 5102 Adjud - Pufeşti, R 5101 Marăşeşti - Adjud, R 5104 Adjud - Mărăşeşti, R 5301 Mărăşeşti - Adjud, R 13796 Adjud - Focşani şi R 5203 Mărăşeşti – Adjud.

De asemenea, circulaţia trenurilor între Paşcani – Bacău – Adjud – Mărăşeşti şi retur (magistrala 500) se desfăşoară pe rută ocolitoare prin Paşcani – Iaşi – Vaslui – Tecuci – Mărăşeşti şi retur (magistrala 600).

Traficul feroviar între Ghimeş şi Lunca de Mijloc (secţia 501) este întrerupt din cauza inundării terasamentului.

Până la reluarea circulaţiei în condiţii de siguranţă, pasagerii sunt transbordaţi cu mijloace auto.

UPDATE 10:53 - Doi oameni şi-au pierdut viaţa, în Bacău şi Vrancea, după ce au fost luaţi de viitură, iar peste două sute, din şapte judeţe ale ţării, au fost evacuaţi din cauza inundaţiilor, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În ultimele 24 de ore, doi bărbaţi şi-au pierdut viaţa, fiind luaţi de viitură, iar alţi două sute au fost evacuaţi de pompieri din casele lor din cauza inundaţiilor, se arată într-un comunicat al MAI.

"În judeţul Bacău, o sută de persoane au fost evacuate preventiv din localităţile Mărgineni, Helegiu, Brătila şi Livezi.Alte 38 de persoane, dintre care 19 adulţi şi 19 minori au fost salvate din situaţii critice. În localitatea Livezi un bărbat a fost găsit înecat în urma viiturilor.", se notează în comunicat.

Cea de-a doua persoană decedată este din judeţul Vrancea, aici situaţia fiind gravă în localitatea Rugineşti.

"În judeţul Vrancea o situaţie deosebită s-a înregistrat în localitatea Rugineşti, unde viitura produsă ieri de pe râul Trotuş acoperă încă 3 kilometri pe DN2 şi pe ruta feroviară spre Adjud. Tot în localitatea Rugineşti o persoană a fost găsită decedată, fiind surprinsă de viitură", anunţă MAI.

În judeţul Neamţ, 64 de persoane au fost evacuate din localităţile Straja, Tarcău şi Hangu. În noaptea de joi spre vineri au fost evacuaţi preventiv zeci de oameni din mai multe localităţi şi din judeţul Galaţi, aici situaţia fiind gravă în localitatea Brăhăşeşti.

Sunt în continuare fără curent electric patru localităţi dintre care două sunt din judeţul Neamţ şi câte una din judeţele Harghita şi Suceava.

"În ultimele 24 de ore MAI a avut pregătiţi peste 7.000 de angajaţi, dintre aceştia peste 4.500 de pompieri, jandarmi şi poliţişti intervenind în cursul nopţii trecute în localităţile afectate", se mai adaugă în comunicatul MAI.

În ultimele 24 de ore, 89 de localităţi din judeţele Bacău, Covasna, Galaţi, Harghita, Neamţ, Suceava şi Vrancea au fost afectate de ploi şi inundaţii

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că avertizarea cod este valabilă până vineri la ora 18.

În intervalul menţionat, în judeţele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava, Botoşani ploile vor avea caracter torenţial şi se vor depăşi local 50 l/mp şi izolat, mai ales în zona de munte, 80...100 l/mp.

Totodată, alte şapte judeţe (Harghita, Covasna, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Galaţi) sunt sub avertizare cod galben de ploi până vineri la ora 21.00. Meteorologii anunţă că se vor înregistra frecvent cantităţi de apă de 15...20 l/mp, iar în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali precipitaţiile vor depăşi 40...50 l/mp.

În paralel, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare cod portocaliu de inundaţii pe mai multe râuri din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Buzău, Neamţ, Bacău, Vrancea, Iaşi, Vaslui şi Galaţi, valabilă de joi de la ora 16.00 până sâmbătă la ora 12.00.

 

UPDATE10:06 - Bacău: Aproape 80 de persoane din două comune au fost evacuate din cauza inundaţiilor

Aproape 80 de persoane din comunele Helegiu şi Livezi, judeţul Bacău, au fost evacuate, de joi până vineri, din cauza creşterii debitului râului Tazlău, numărul total al localităţilor afectate de inundaţii fiind de 33, din calea apelor fiind, totodată, salvate 41 de persoane.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Andrei Grecu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că pompierii militari băcăuani au acţionat pentru salvarea a 41 de persoane, din care 20 de copii, dar şi pentru evacuarea a 79 de persoane şi a bunurilor acestora din comunele Helegiu şi Livezi, din cauza creşterii debitului râului Tazlău.

El a spus că toate persoanele evacuate au fost cazate la rude şi prieteni, pompierii militari fiind sprijiniţi în acţiunile lor pentru evacuarea persoanelor de jandarmii din cadrul IJJ Bacău.

Potrivit lui Grecu, circulaţia rutieră pe Drumul European E85 a fost afectată, joi seara, de aluviunile aduse de ape, pe raza localităţii Valea Seacă şi s-a intervenit timp de trei ore, împreună cu echipe de la Secţia de Drumuri Naţionale Bacău, reprezentanţi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Valea Seacă, dar şi poliţiştii pentru decolmatarea aluviunilor pe o distanţă de aproximativ 400 de metri.

Vineri dimineaţa nu mai erau drumuri cu circulaţia închisă în judeţ, dar transportul se desfăşoară cu dificultate în zona comunei Helegiu, pe Drumul Naţional DN11.

Totodată, de joi seara pe calea ferată circulaţia se desfăşoară pe tronsonul Faraoani – Valea Seacă cu restricţie de viteză pe un singur fir.

Purtătorul de cuvânt al ISU Bacău a adăugat că vineri dimineaţa în judeţ erau nealimentate parţial cu energie electrică cartierul Văsâieşti din municipiul Moineşti, comuna Dofteana, zona Salina a oraşului Târgu Ocna şi comuna Ghimeş, fiind afectaţi 252 consumatori.

Pompierii militari din Bacău au intervenit şi în judeţul Vrancea, în satul Feldioara din comuna Tănăsoaia pentru evacuarea apei din două gospodării.

Pentru limitarea efectelor, alături de pompieri au acţionat 144 poliţişti, 46 jandarmi şi 49 de voluntari, a menţionat Grecu care a subliniat că în judeţ a fost operaţionalizată Grupa Operativă Integrată cu personal din cadrul structurilor MAI-ISUJ, IJJ, GMJ, IPJ-, dar şi cu reprezentaţi din cadrul Instituţiei Prefectului Bacău.

Un bărbat în vârstă de 41 de ani din localitatea băcăuană Livezi a murit, joi seara, după ce a fost luat de o viitură, în timp ce trecea o punte spre locuinţa sa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

UPDATE 09:45 - Bilanţul inundaţiilor din Vrancea: Peste 170 de gospodării afectate, o magistrală feroviară închisă

Peste 170 de gospodării din judeţul Vrancea, 50 de case din 3 oraşe şi 11 comune au fost afectate de inundaţii, de joi până vineri, iar circulaţia pe un drum naţional şi o magistrală feroviară este închisă în urma ieşirii din matcă a râului Trotuş, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, locotenentul Paul Bîndar, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că, în noaptea de joi spre vineri, începând cu ora 3.00 a fost închisă circulaţia pe Drumul Naţional 2 (European 85), sectorul Domneşti-Adjud, între kilometrii 224-227, ca urmare a ieşirii din matcă a râului Trotuş.

De asemenea, începând cu ora 4.42 a fost închisă circulaţia feroviară pe Magistrala 500 Bucureşti-Suceava, între km. 239+100 - 239+700.

Pe raza comunei Cîmpineanca a fost închis Drumul Comunal 142, după ce pârâul Pietroasa a ieşit din matcă şi a inundat carosabilul.

Totodată, 175 de gospodării şi 50 de case din 11 comune (Boloteşti, Broşteni, Câmpuri, Răcoasa, Homocea, Tănăsoaia, Jariştea, Ţifeşti, Vârteşcoiu, Cîmpineanca, Rugineşti) şi oraşele Adjud, Odobeşti şi Mărăşeşti) din judeţul Vrancea au fost afectate de inundaţii.

Potrivit ISU, cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat la Adjudul Vechi (134,8 litrei pe metrul pătrat), Vidra (61 litrei pe metrul pătrat) şi Fitioneşti (51,5 litrei pe metrul pătrat).

"La Vârteşcoiu s-a intervenit pentru evacuarea apei care a inundat curtea căminului de bătrâni, iar în momentul de faţă se acţionează pentru evacuarea apei din gospodării în municipiul Adjud şi comunele Vârteşcoiu şi Răcoasa”, a declarat locotenentul Paul Bîndar.

El a adăgat că, pe raza judeţului Vrancea, nu au existat localităţi rămase fără curent electric.

"Situaţia este la fel şi la această oră, apele încă nu s-au retras. Pentru limitarea efectelor inundaţiilor, autorităţile au intervenit cu 245 de oameni, 202 din cadrul MAI şi 45 din cadrul Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, şi 74 de mijloace - autospeciale, utilaje, motopompe”, a spus locotenentul Paul Bîndar.

În continuare, în judeţul Vrancea, rămâne în vigoare până la ora 18.00 avertizarea hidrologică de cod roşu pe râurile din bazinul hidrografic Putna.

"Se monitorizează evoluţia fenomenelor meteorologice, precum şi a situaţiei operative, iar instituţiile care asigură funcţii de sprijin în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea sunt pregătite să intervină, cu personal şi tehnică specifică în sprijinul cetăţenilor şi autorităţilor publice locale, dacă situaţia va impune”, a conchis locotenentul Paul Bîndar.

Un bărbat de 70 de ani din comuna vrânceană Rugineşti a murit, joi seara, după ce, căzut de pe bicicletă, a fost luat de apele unui canal colector umflate de o viitură, trupul acestuia fiind dus 150 de metri până sub un podeţ, unsprezece localităţi din Vrancea fiind afectate de inundaţii.

Peste 500 de pivniţe, curţi, grădini, dar şi 950 de hectare de terenuri arabile sunt inundate în comuna Ciumani, judeţul Harghita, în urma ploilor torenţiale, echipaje de pompieri de la ISU intervenind pentru evacuarea apei.

Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că în zonă se intervine şi cu saci cu nisip la capetele podului care trece peste râul Mureş astfel încât să nu mai deverse apele acestuia.

”În urma ploilor torenţiale căzute, joi, în comuna Ciumani au fost înregistrate inundaţii, fiind afectate peste 500 de pivniţe, 200 de anexe gospodăreşti, 565 de grădini şi curţi şi 950 de hectare de terenuri arabile. Echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentului Gheorgheni intervin, vineri dimineaţă, în zonă, cu autospeciale şi motopompe pentru evacuarea apei. De asemenea, se intervine cu saci cu nisip la capetele podului care trece peste râul Mureş astfel încât să nu mai deverse apele acestuia”, a spus Ciubotariu.

Potrivit acesteia, traficul feroviar între Miercurea Ciuc şi Comăneşti rămâne, vineri dimineaţă, închis din cauza aluviunilor aduse de pe versanţi şi se lucrează pentru degajarea căii ferate, dar şi pentru evacuarea apei din câteva subsoluri şi pivniţe afectate.

Traficul feroviar pe ruta Miercurea Ciuc – Comăneşti, între Ghimeş şi Lunca de Mijloc, este blocat de joi seară din cauza aluviunilor aduse de pe versanţi de ploile torenţiale.

Purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, Oana Brânzan, declara, joi seara, corespondentului MEDIAFAX, că au fost afectate două trenuri de călători, ai căror pasageri au fost transbordaţi cu mijloace auto.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici