COD ROŞU de inundaţii în Mehedinţi. AVERTIZĂRI de ploi şi inundaţii. LISTA judeţelor afectate de precipitaţii

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare COD ROŞU de inundaţii pe râul Motru. Codul galben de ploi va fi ridicat luni dimineaţă, dar în Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova va continua să plouă până luni seară şi acestea vor rămâne sub o informare, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, precizând că în aceste judeţe sunt posibile alunecări de teren.

1229 afișări
Imaginea articolului COD ROŞU de inundaţii în Mehedinţi. AVERTIZĂRI de ploi şi inundaţii. LISTA judeţelor afectate de precipitaţii

Videoconferinţă la Ministerul Afacerilor Interne, la ora 12.00 (Imagine: Lilian Bujdei/Arhiva mediafax Foto)

Avetizarea cod roşu a fost instituită pe râul Motru, sector amonte de Fata Motrului şi pe afluenţii săi Motru Sec, Motruşor şi Brebina, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Ana Maria Agiu.

Avertizarea va intra în vigoare la ora 11.00 şi este valabilă până la ora 18.00.

Purtătorul de cuvânt al ANAR a precizat că avertizarea cod roşu înseamnă că în zona cuprinsă în atenţionare există un risc major de inundaţii, întrucât se pot produce creşteri de niveluri şi debite, care ar putea să ducă la depăşirea cotelor de pericol.

De asemenea, potrivit avertizării emise sâmbătă de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, până luni, la ora 14.00, pe unele râuri din bazinele hidrografice Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Drincea, Desnăţui, Jiu, afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior, precum şi pe unii afluenţi ai Mureşului inferior se pot produce creşteri de debite şi niveluri, care ar putea duce la depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie, precum şi scurgeri pe versanţi, torenţi şi pâraie, cu posibile efecte de inundaţii locale.

Din cauza riscului de inundaţii, a fost emisă avertizare cod portocaliu, care a intrat în vigoare sâmbătă, la ora 23.00, pe versanţi, torenţi, pâraie şi pe râuri mici din judeţele Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Gorj.

Sub cod portocaliu de inundaţii sunt, începând de duminică, ora 07.00, şi râurile din bazinele hidrografice Timiş superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu superior şi mijlociu, precum şi unii afluenţi ai săi (judeţele Hunedoara, Gorj, Dolj şi Mehedinţi).

De asemenea, tot de sâmbătă seara sunt sub avertizare cod galben de inundaţii râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu şi unii afluenţi ai săi (judeţele Gorj, Dolj şi Mehedinţi), unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu şi unii afluenţi ai Mureşului din judeţul Hunedoara.

Potrivit INHGA, aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.

Creşteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atenţie, se pot produce şi pe alte râuri mici din sudul, centrul şi estul ţării, au precizat hidrologii.

UPDATE 13:18 - Oprea: Judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Dâmboviţa sunt afectate în urma ploilor torenţiale

Viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a spus, în videoconferinţa cu prefecţii care a avut loc la MAI, că în urma ploilor au fost afectate localităţile Motru, din judeţul Gorj, Podul Grosului, Prunişor şi Bălăciţa, din judeţul Mehedinţi şi Carpen, din judeţul Dolj.

Oprea a mai spus că 65 de localităţi au fost inundate, dintre care zece în localitate Prunişor, cinci în Podul Grosului şi 50 în Bălăciţa, toate din judeţul Mehedinţi.

Ministrul Afacerilor Interne a reamintit că a fost emisă o avertizare cod portocaliu de inundaţii în judeţele Caraş-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş şi cod galben în localităţi din nouă judeţe - Mehedinţi Olt, Gorj, Dolj, Caraş-Severin, Sibiu, Timiş, Hunedoara şi Vâlcea. Avertizarea hidrologică a fost emisă până luni, la ora 14.00 şi vizează creşteri de debite şi niveluri, cu depăşirea cotelor de atenţie şi, respectiv, de inundaţie.

De asemenea, ministrul a mai spus că au fost emise actualizări privind precipitaţii extinse în judeţele Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui şi local în Neamţ, valabile până duminică, la ora 15.00.

UPDATE 12:46 - ANM: În Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova va ploua până luni seară

Codul galben va fi ridicat luni dimineaţă, dar în Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova va continua să plouă până luni seară şi acestea vor rămâne sub o informare, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, precizând că în aceste judeţe sunt posibile alunecări de teren.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a spus duminică, în videoconferinţa cu prefecţii care are loc la Ministerul Afacerilor Interne, că în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, chiar dacă intensitatea precipitaţiilor va scădea, va continua să plouă, în condiţiile în care în aceste zone s-a acumulat deja foarte multă apă.

Sandu a atenţionat că în aceste judeţe este posibil să se producă alunecări de teren.

Directorul ANM a precizat că atenţionarea cod galben emisă pentru 22 de judeţe expiră luni dimineaţă.

"Dacă pentru marea majoritate a judeţelor aflate în cod galben meteorologic, cu probabilitate de peste 90 la sută mâine vor ieşi de sub codul galben, în judeţele enumerate este posibil, chiar dacă nu vor fi sub cod galben, să rămână sub o informare că va continua să plouă până mâine seară. Abia de mâine seară trece acest anticiclon, părăseşte ţara şi avem o pauză de trei - patru zile", a precizat Ion Sandu.

El a adăugat că în restul teritoriului care nu este cuprins în atenţionarea cod galben vor fi emise, luni, probabil, atenţionări imediate, dar în aceste zone nu va ploua continuu.

Peste 60 de gospodării din mai multe localităţi din Mehedinţi au fost inundate, duminică dimineaţă, iar circulaţia rutieră este restrictionaţă pe DN 67, în acelaşi judeţ, după ce apa a ajuns pe carosabil, totodată fiind afectat şi traficul feroviar între Drobeta Turnu Severin şi Strehaia.

Inundaţii şi în judeţul Dolj, fiind afectate peste 30 de gospodării

Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Sitauţii de Urgenţă (ISU) Dolj, mai multe echipaje de pompieri intervin în localitatea Cleanov, unde 35 de gospodării, respectiv curţi şi anexe gospodăreşti, au fost inundate de o viitură pe râul Desnăţui.

De asemenea, la faţa locului se află şi prefectul judeţului Dolj, Marius Deca.

"Am cerut o evaluare a gospodăriilor inundate, primarul a plecat să facă această inventariere, sunt aproximativ 30-35 de gospodării afectate, vedem şi în ce măsură, până unde a ajuns apa", a declarat prefectul judeţului Dolj.

Autorităţile spun că sunt în alertă pentru situaţia în care se va impune evacuarea persoanelor şi că au pregătit o cameră în sediul primăriei, dacă localnicii vor fi evacuaţi.

Judeţele Mehedinţi, Gorj şi Caraş-Severin vor fi duminică, între orele 01.00 şi 11.00, sub avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale şi vijelii, iar alte 19 judeţe au fost atenţionate cu cod galben, valabil de sâmbătă seara până luni dimineaţă.

Alte 19 judeţe - Dolj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Sibiu, Hunedoara, Timiş, Alba şi, parţial, Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Braşov şi Vrancea - sunt, de sâmbătă, ora 22.00, până luni, la ora 09.00, sub avertizare cod galben.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici