Codul galben de inundaţii pe Dunăre se prelungeşte şi se extinde

Hidrologii menţin pentru încă cel puţin două zile codul galben pe Dunăre, în secţiunea Gruia Bechet, instituind o avertizare cu cod similar pentru sectorul Corabia-Zimnicea şi pentru zona de vărsare a fluviului.

169 afișări
Imaginea articolului Codul galben de inundaţii pe Dunăre se prelungeşte şi se extinde

Codul galben de inundaţii pe Dunăre se prelungeşte şi se extinde (Imagine: Mediafax Foto)

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit, miercuri, avertizarea de inundaţii emisă la sfârşitul săptămânii trecute.

Conform actualizării acesteia, codul portocaliu de inundaţii pe Bârzava, în judeţul Timiş, care a fost valabil de duminică până marţi, a fost transformat în cod galben.

Tot sub avertizare cod galben rămân, pentru încă o zi, până joi după-amiază, zonele aflate pe cursurile inferioare ale râurilor Crasna, Barcău, Crişul Alb, Crişul Negru, Timiş şi Bârzava, aferente judeţelor Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş.

Codul galben instituit, marţi, pe sectorul Dunării cuprins între Gruia şi Bechet şi aferent judeţelor Mehedinţi şi Dolj a fost prelungit, miercuri, până cel puţin vineri după-amiază.

Mai mult, hidrologii au extins avertizarea cod galben pe Dunăre şi pentru sectorul Corabia-Zimnicea, aferent judeţelor Olt şi Teleorman, dar şi în zona de vărsare a fluviului, la Isaccea, în Tulcea.

Aproximativ o sută de hectare de teren şi pădure au fost inundate, miercuri, în localitatea Salcia, din judeţul Mehedinţi, după ce Dunărea a depăşit cotele de atenţie în aval de Barajul Porţile de Fier II.

Potrivit viceprimarului comunei mehedinţene Salcia, Adel Sava, în localitate au fost inundate aproximativ o sută de hectare de teren şi pădure, după ce Dunărea a înaintat 500 metri de la mal către sat.

"Dunărea a crescut în noaptea de marţi spre miercuri şi a inundat fosta fermă piscicolă din Salcia, dar şi aproximativ o sută de hectare de pădure. Deocamdată, nu sunt în pericol să fie inundate şi casele", a spus viceprimarul comunei Salcia.

Hidrologii au emis o atenţionare cu cod galben pentru localităţile aflate în aval de Porţile de fier II, localităţile Gruia, Pristol, Salcia, şi Vraca, valabile până miercuri la orele 16.00.

Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, Ion Sandu, cotele Dunării au depăşit cu 15 centimetri cotele de atenţie.

"Marţi seară, în dreptul localităţii Gruia, cota Dunării era de 625 de centimetri, ceea ce înseamnă că a depăşit cu 15 centimetri cota de atenţie. Prognozele pentru perioada următoare sunt tot în creştere, dar nu vor depăşi cota de inundaţie de 700 de centimetri", a precizat Ion Sandu.

Anterior, hidrologii avertizaseră cu cod portocaliu zonele din vecinătatea râului Bârzava şi cu cod galben de inundaţii cursurile inferioare ale altor şase râuri din vestul ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici