Concurs de proiecte de dezvoltare urbanistică, lansat de MENCS în jurul laserului de la Măgurele

Ministerul Educaţiei ( MENCS) şi Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” lansează un concurs de proiecte pentru dezvoltarea zonei Măgurele, în jurul proiectului Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP),cunoscut şi sub numele de „laserul de la Măgurele”.

642 afișări
Imaginea articolului Concurs de proiecte de dezvoltare urbanistică, lansat de MENCS în jurul laserului de la Măgurele

Concurs de proiecte de dezvoltare urbanistică, lansat de MENCS în jurul laserului de la Măgurele (Imagine: Alexaandru Dobre/ Arhiva Mediafax Foto)

Ministerul Educaţiei şi Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” lansează pe 18 martie un concurs adresat ideilor pentru dezvoltarea urbanistică şi arhitecturală a oraşului Măgurele şi a arealului din jur. Ideea proiectului este crearea unui tech hub de ultimă generaţie în jurul proiectului laserului de la Măgurele, Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), a anunţat, joi, Adrian Curaj, ministrul Educaţiei.

"Competiţia se adresează echipelor formate din studenţi, proaspăt absolvenţi sau tineri cercetători din ţară şi din străinătate şi nu există taxe de înscriere", a transmis Adrian Curaj.

Potrivit ministrului, locul I va primi 6.000 de euro, locul doi va fi premiat cu 4.500 de euro şi locul trei cu 3.500 de euro. De asemenea, se vor oferi şi trei premii din partea sponsorilor, fiecare în valoare de 2.000 de euro.

Lansarea oficială a proiectului va avea loc vineri, 18 martie, iar termenul-limită pentru depunerea proiectelor este 1-5 septembrie. Anunţarea finaliştilor se va face pe 13 septembrie şi a câştigătorilor, pe 20 septembrie.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj spune că investiţie în dezvoltarea oraşului şi a spaţiului din jur se va face pe parcursul următorilor 10-15 ani iar finanţarea se va face din investiţii private, dar şi din fonduri structural.

„Suntem undeva la jumătate de miliard de euro azi, dar cred că am putea depăşi două miliarde de euro în parteneriat public-privat în următorii 10 ani”, a explicat Curaj. Acesta a mai spus că zona care va fi dezvoltată se află între Lacul Mihăileşti şi Portul 1 Decembrie.

Pe lista scurtă vor fi cel mai probabil în jur de 30 de proiecte, care vor fi prezentate şi comunităţii oraşului Măgurele. „Ca ţintă, am vrea 100 de idei de proiecte, avem deja trimise invitaţii la 150 de şcoli de urbanism din Europa. Ne aşteptăm să vină idei şi din afara Europei”, mai spune Curaj.

„Putem face o poveste de dezvoltare teritorială în Măgurele pornind de la ştiinţă. Încercăm de la nivelul administraţiei publice centrale să construim un mediu high tech care să ducă la o prezenţă internaţională puternică. În toamnă vrem să discutăm cu comunitatea internaţională despre business hightech la Măgurele”, a mai declarat acesta.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici