CONFERINŢA GÂNDUL: Rovana Plumb: Am terminat strategia naţională în ceea ce priveşte managementul deşeurilor

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a finalizat strategia naţională în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, a declarat marţi Rovana Plumb, ministrul de resort, prezentă la conferinţa "Viitorul Mediului" organizată de gândul.

420 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA GÂNDUL: Rovana Plumb: Am terminat strategia naţională în ceea ce priveşte managementul deşeurilor

CONFERINŢA GÂNDUL: Rovana Plumb: Am terminat strategia naţională în ceea ce priveşte managementul deşeurilor (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

 "Un punct important despre care desigur trebuie să discutăm foarte mult este cel legat de managementul integrat în ceea ce priveşte gestiunea deşeurilor, care este un punct nevralgic pentru România. Suntem gata cu strategia la nivel naţional în ceea ce priveşte managementul integrat al deşeurilor", a declarat Rovana Plumb la conferinţa "Viitorul Mediului" organizată de gândul.

Ea a arătat că ministerul monitorizează totodată modul în care se dezvoltă, prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, la nivel naţional infrastructura de management a deşeurilor.

Plumb a precizat totodată că, în atenţia ministerului se află şi suspendarea importurilor şi transferurilor de deşeuri, însă procedura nu a fost finalizată încă.

"România nu mai trebuie să devină lada de gunoi a nimănui", a spus ea.

"La nivelul României avem cam 5 milioane de tone pe an de gunoi menajer, de deşeuri menajere, cantitate care trebuie redusă. În acest sens am iniţiat împreună cu Ministerul Agriculturii, cu Daniel Constantin, şi cu reprezentanţi ai industriei alimentare şi ai societăţii civile un proiect <Gândeşte, mănâncă, economiseşte>", a precizat minsiterul Mediului.

Scopul proiectului este de "a găsi soluţii viabile şi adaptabile la particularităţile României pentru a reduce risipa de deşeuri", a arătat Plumb.

Până în 2020, cantitatea de deşeuri trebuie înjumătăţită. Ministrul Mediului a precizat că, la Consiliul de mediu care a avut loc săptămâna trecută, la Luxemburg, a discutat cu omologi din Suedia, Marea Britanie şi Germania posibilitatea de a prelua un model de reducere a deşeurilor.

"Voi face o deplasare în Marea Britanie pentru a vedea cum decurge acest proiect care poate fi preluat şi în România", a mai adăugat Plumb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici