CONFERINŢA MEDIAFAX - Comşa (LAWG): Există un cost suplimentar al actualizării listei de medicamente şi un beneficiu asociat

Există un cost suplimentar al actualizării listei de compensate, însă şi un beneficiu asociat, pentru că noile medicamente sunt mai eficace clinic decât cele utilizate şi totul se translatează într-un efect pozitiv pe o perioadă medie, consideră Radu Comşa, consultant local LAWG.

340 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Comşa (LAWG): Există un cost suplimentar al actualizării listei de medicamente şi un beneficiu asociat

Radu Comşa (LAWG) (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Declaraţia a fost făcută, luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

"Există un cod suplimentar al actualizării listei de medicamente compensate, însă există şi un beneficiu asociat. Datorită faptului că aceste medicamente sunt mai eficace clinic decât cele utilizate în prezent, sigur că totul se translatează într-un efect pozitiv pe o perioadă medie şi lungă de timp", a afirmat Radu Comşa, consultant al Local American Work Group (LAWG), care a precizat că aceasta este concluzia unui unui studiu efectuat de LAWG şi Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române.

Potrivit lui Comşa, există costuri diferite ale medicamentelor care aşteaptă să intre pe lista de compensate. Astfel, 30 la sută dintre acestea nu adaugă nimic la costuri, în timp ce alte aproximativ 15-20 la sută dintre medicamentele care aşteaptă să intre pe listă au costuri suplimentare semnificative.

Consultantul LAWG a mai precizat că "variabila de bază a efortului bugetar în privinţa costului unui medicament" o reprezintă numărul de pacienţi trataţi în fapt.

În acest context, Radu Comşa a arătat că dacă lista este actualizată prin introducerea de noi medicamente şi nu este modificat nivelul de referinţă a taxei de claw-back plătibil în prezent, practic, producătorii de medicamente vor da aceste produse gratis.

Consultantul LAWG a arătat că au fost identificate patru soluţii pentru modificarea nivelului de referinţă al taxei claw-back.

Astfel, prima soluţie ar fi creşterea impozitării pentru sănătate, respectiv a cotei de contribuţie la sănătate, a doua - îmbunătăţirea colectării impozitelor, iar treia sursă de finanţare - cuantificarea subvenţiilor de la bugetul de stat sau chiar creşterea lor. A patra soluţie ar fi realocarea resurselor disponibile la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).

În opinia lui Comşa, a patra sursă de finanţare rămâne soluţia viabilă pentru ca bugetul să fie crescut din 2015.

La conferinţa organizată de agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, la Spitalul Colţea, au fost discutate, printre altele, noutăţile din pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru în vigoare de la 1 iunie, beneficiile acestora pentru sistemul sanitar, strategia Ministerului Sănătăţii privind actualizarea listei de medicamente compensate, medicamentele noi care ar putea fi admise pe lista de compensate, medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei şi efectele acestora asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi soluţiile pentru pacienţii cu boli grave.

Parteneri ai evenimentului au fost  LAWG, Terapia Ranbaxy şi ONV LAW.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici