CONFERINŢA MEDIAFAX: Proiectul pentru recunoaşterea studiilor medicale din SUA, Canada, Israel va fi prezentat marţi în Guvern

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că una dintre problemele legate de resursa umană din sistemul sanitar este recunoaşterea studiilor făcute în SUA, Canada, Israel şi Australia, proiectul urmând să fie prezentat marţi în Guvern.

263 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Proiectul pentru recunoaşterea studiilor medicale din SUA, Canada, Israel va fi prezentat marţi în Guvern

Proiectul pentru recunoaşterea studiilor medicale din SUA, Canada, Israel va fi prezentat marţi în Guvern (Imagine: Shutterstock)

URMĂREŞTE LIVE CONFERINŢA "MEDIAFAX TALKS ABOUT HEALTH REFORM"

"Sunt ţări care ştim că au un standard de pregătire recunoscut şi de alte ţări europene", a spus ministrul Sănătăţii, explicând că dacă proiectul de act normativ va fi adoptat, medicii formaţi în aceste ţări nu vor mai trebui să vină, ca în prezent, să participe la examenul de rezidenţiat, în condiţiile în care unii lucrează ca medici de 20 de ani.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că medicii din aceste ţări trebuie să facă o cerere de recunoaştere a stagiului şi apoi să fie examinaţi ca să poată practica.

"Încercăm să eliminăm aceste etape şi să le recunoaştem din start studiile şi competenţele", a precizat Raed Arafat.

Tot la capitolul resurse umane, ministrul Sănătăţii a spus că trebuie rezolvată o altă problemă majoră, respectiv a celor care termină Facultatea de Medicină.

"Suntem printre puţinele ţări care nu recunoaşte valoarea acestei facultăţi. Am prelungit facultatea de la şase la 11 ani", a adăugat ministrul Raed Arafat.

El a arătat că absolvenţii de medicină din România nu aveau până în 2010 nicio şansă să profeseze.

"În 2010 am făcut o spargere şi am zis că pot lucra sub supraveghere. Dar am întrebat de ce nu pot fi integraţi în sistem, iar în alte ţări se poate. Noi de ce nu putem să-i folosim? Vrem să vedem unde este problema şi să rezolvăm. Dar asta este o problemă care nu cred că se rezolvă în următoarele două - trei săptămâni", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministrul Raed Arafat anunţa în 15 noiembrie că va fi elaborat un act normativ pentru recunoaşterea specializărilor medicale obţinute în SUA, Canada şi Israel, pentru ca medicii români care doresc să revină în ţară să poată profesa fără a mai face încă o dată rezidenţiatul.

Astfel, medicii români din SUA, Canada şi Israel care doresc să revină şi să practice medicina în ţară nu ar mai trebui să se înscrie la rezidenţiat, ci le-ar fi recunoscute diplomele de specialitate dobândite în ţara respectivă şi ar avea de făcut "doar câţiva paşi" pentru a obţine dreptul de practică.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, mulţi medici români care şi-au obţinut specializarea într-una dintre aceste trei ţări au solicitat să se găsească o soluţie ca să poată profesa în ţară, în condiţiile în care nu este recunoscută specializarea obţinută în afara Uniunii Europene.

Ministrul Sănătăţii dezbate problemele din sistemul sanitar, împreună cu toţi cei implicaţi în acest domeniu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

După numeroase dezbateri şi controverse, Ministerul Sănătăţii a finalizat în urmă cu patru luni proiectul legii sănătăţii. La conferinţa Mediafax Talks about Health Reform se discută stadiul în care se află aceasta, modelul de aplicare şi paşii de urmat în 2013 pentru o cât mai bună colaborare a părţilor implicate: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, spitale, companii farmaceutice şi farmacii, asiguratori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici