Consilier al preşedintelui Iohannis: Bugetul pe 2019 nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor/ Răspunsul PSD

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat, vineri, că există pericolul ca banii destinaţi pensiilor să fie insuficienţi, calculele indicând faptul că sumele pentru aceste plăţi sau fost subestimate în proiectul de buget pe 2019. Şeful statului a retrimis proiectul în Parlament spre reexaminare, după răspunsul dat de la solicitarea sa de către Curtea Constituţională că Legea Bugetului de stat pe 2019 este constituţională.

2814 afişări
Imaginea articolului Consilier al preşedintelui Iohannis: Bugetul pe 2019 nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor/ Răspunsul PSD

Consilier prezidenţial: Bugetul nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor

”În proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde de lei. După doar o săptămână în bugetul adoptat de guvern în 8 februarie cheltuielile cu pensiile au devenit 68,1 miliarde lei, deci cu 1,2 miliarde lei mai puţin.

Aceste prevederi au fost apoi votate în Parlament pe 15 februarie. Este deosebit de importantă clarificarea acestei situaţii care poate arăta că banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor. Calculele ne arată cheltuieli cu pensiile subestimate cu circa 1,4 miliarde lei”, a declarat consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

El a mai spus că o estimare se poate face luând în considerare cheltuielile cu pensiile din ultimele două luni ale anului precedent.

”Atunci cheltuiala lunară a fost 5,51 miliarde lei. Luăm în considerare apoi majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, aşa cum guvernul a anunţat şi astfel ar rezulta un necesar de 69,5 miliarde lei.

Solicităm să se clarifice aceste aspecte şi existe asigurarea că sumele destinate pensiilor vor fi incluse integral pentru întreg anul”, a adăugat consilierul prezidenţial de la Departamentul Politici Economice şi Sociale al Administraţiei Prezidenţiale.

PSD: În loc să transmită un mesaj de 8 martie, consilierul lui Iohannis a făcut declaraţii aberante

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că în loc să transmită un mesaj de 8 martie, consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu ”a ieşit cu o declaraţie aberantă despre pensii din care niciun economist nu a înţeles absolut nimic”.

”A ieşit consilierul lui Klaus Iohannis de la Cotroceni chiar în ziua de 8 martie şi în loc să transmită un mesaj tuturor femeilor din România de La mulţi ani în această zi în care le serbăm pe toate, a ieşit cu o declaraţie aberantă despre pensii, declaraţie care se repetă la fiecare trei luni.

De când suntem la guvernare şi de când este Klaus Iohannis preşedinte tot ne spune că nu sunt bani de pensii, dar în acelaşi timp guvernul măreşte regulat pensiile şi salariile.

Mai mult decât atât, din declaraţia consilierului lui Klaus Iohannis niciun economist nu a înţeles absolut nimic, pentru că atât de multe aberaţii au fost emise în direct, încât cei care se pricep la economie şi la buget au senzaţia tot mai acută că de la Cotroceni sunt luaţi peste picior specialiştii în astfel de chestiuni tehnice”, a declarat pentru MEDIAFAX Codrin Ştefănescu.

El a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să răspundă ”în faţa românilor şi poate în faţa legii pentru deciziile aberante şi antinaţionale”.

”În timp ce blochează încă bugetul, în teritoriu economia României este afectată, iar autorităţile locale pierd în fiecare lună 300 de milioane de lei, iar pe plan extern România trebuie să se împrumute la dobânzi mai mari, deşi avem bani.

Iohannis trebuie să-şi asume aceste pierderi şi să răspundă la un moment dat în faţa românilor şi poate în faţa legii pentru deciziile astea aberante şi antinaţionale pe care le ia”, a mai spus secretarul general al PSD.

Reacţia liderului social-democrat vine după ce consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat, vineri, că există pericolul ca banii destinaţi pensiilor să fie insuficienţi, calculele indicând faptul că sumele pentru aceste plăţi su fost subestimate în proiectul de buget pe 2019.

Buzatu: Iohannis îi insultă pe români. Speră că îl vom suspenda, pentru a se da erou

Preşedintele PSD Vaslui Dumitru Buzatu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, după ce consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a adus noi criti bugetului, că preşedintele Klaus Iohannis îi insultă pe români şi speră că social-democraţii vor demara procesul de suspendare, pentru a se da „erou”.

„Domnului Iohannis nu-i place creşterea veniturilor, nu-i plac investiţiile, nu-i place doamna Dăncilă, nu-i place domnul Dragnea, nu-i place niciun membru al PSD. Îi insultă pe toţi românii crezând că îi poate mangli, ca să-i păcălească şi să fure meritele reale ale Guvernului actual, sperând în permanenţă că vom face cumva o acţiune de suspendare a preşedintelui în care să se dea erou pentru ca lucrurile acestea să-i aducă un beneficiu electoral. Noi nu-l vom suspenda, îl vom lăsa să aducă toate prejudiciile, care vor fi compensate de o bună guvernare”, a declarat preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, vineri, pentru MEDIAFAX.

El susţine că şeful statului încearcă să manipuleze, cu scopul de a sabota Guvernul.

„Eu am spus şi mai spun până când vor înţelege cât mai mulţi cetăţeni români cum felul în care preşedintele Klaus Iohannis încearcă să-i manipuleze pentru a sabota activitatea Guvernului României. Guvern care nu îi este pe plac, căruia i-a contestat de fiecare dată meritele, deşi face parte dintr-o formaţiune politică care s-a „remarcat” de fiecare dată când a alcătuit Guvernul prin scăderi de salarii, prin măsuri de austeritate şi aşa mai departe”, a adăugat social-democratul.

Liderul PSD Vaslui a menţionat că afirmaţiile lui Klaus Iohannis în privinţa bugetului nu s-au adeverit în ultimii doi ani.

„Văd că îl preocupă foarte mult viitorul. Nu-l preocupă trecutul în care a guvernat formaţiunea d-lui Iohannis, când a fost un dezastru. Nu-l preocupă prezentul, începând cu 2017, când a făcut aceleaşi afirmaţii, că nu vor fi bani de pensii, că nu vor fi investiţii, şi s-a dovedit exact contrariul. Semnele acestor catastrofe prezise de domnul Ioghanni nu se arată nici măcar în absenţa bugetului. Cred că trebuie să termine cu încercarea de prostire a noastră. Dacă nu trimitea bugetul înapoi la Parlament, însemna că şi-a călcat pe inimă, şi-a corectat conduita, dar omul acesta nu-şi va corecta niciodată conduita”, a declarat Buzatu.

Reacţia social-democratului vine în contextul în care consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a declarat, vineri, la Palatul Cotroceni, că există pericolul ca banii destinaţi pensiilor, potrivit Legii bugetului, să fie insuficienţi, calculele indicând faptul că sumele pentru aceste plăţi si fost subestimate în proiectul de buget pe 2019.

Consilier prezidenţial avertizează asupra efectelor negative ale deviaţiei deficitului bugetar

Consilierul prezidenţial pe Politici Economice şi Sociale, Cosmin Marinescu, a afirmat vineri că dacă deviaţia deficitului bugetar al României faţă de obiectiv se permanentizează, dobânzile şi datoria publică pot creşte în următorii ani, fapt ce va afecta negativ nivelul de trai.

“Mărimea deficitului (2,76% din PIB) arată că ajustarea faţă de anul 2018 este practic inexistentă. Aceasta contravine recomandării Consiliului Uniunii Europene din 27 noiembrie 2018, conform procedurii de deviaţie semnificativă a deficitului bugetar, recomandare ce prevede o ajustare structurală de 1% din PIB în 2019. În schimb, bugetul actual, prin legea plafoanelor, prevede ajustări structurale abia din 2021, ceea ce arată că Guvernul, aflat în pană de soluţii, îşi tot amână angajamentele asumate”, a declarat Marinescu, vineri, la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, proiectul de buget, care fost contestat de preşedintele Klaus Iohannis la CCR, ignoră o serie de prevederi ale Legii responsabilităţii fiscal-bugetare, cele cu privire la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO), dar şi cele referitoare la măsurile care se impun în cazul deviaţiilor temporare ale deficitului, cum este în prezent situaţia României.

Cosmin Marinescu a mai afirmat că prognozele creşterii economice pentru 2019 sunt “excesiv de optimiste”, de unde rezultă o serie de riscuri pentru stabilitatea finanţelor publice. De asemenea, acesta a spus că sunt “mult mai îndepărtate de un scenariu realist” chiar decât cele pentru 2018.

El a atras atenţia că prognozele din prezent sunt anterioare adoptării OUG 114, “ale cărei măsuri intempestive şi hazardate afectează sustenabilitatea unor sectoare esenţiale pentru România”.

“Evaluările recente din partea unor agenţii ne arată că pot urma prognoze şi mai scăzute, cu perspective negative, de încetinire a dinamicii economice”, a declarat oficialul de la Cotroceni.

Consilierul pe economie al preşedintelui a reamintit că pentru 2018 Comisia Naţională pentru Prognoză a emis, succesiv, scenarii diferite în privinţa creşterii economice: iniţial 5,5%, apoi creştere la 6,1%, apoi reducere tot la 5,5%, apoi iar reducere, la 4,5%. Institutul Naţional de Statistică a publicat o creştere economică pentru 2018 de 4%.

Marinescu a mai arătat prognozele organismelor internaţionale au fost “mult mai aproape de realitate”, în comparaţie cu prognozele Guvernului.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

  

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici