Copos: Cererea DNA este profund nedovedită. Aveam obligaţia de a băga Rapid în insolvenţă

Gheorghe Copos a declarat, marţi, la instanţa supremă, că DNA nu dovedeşte faptul că el vrea să plece din ţară, precizând că era obligat de legislaţia în vigoare să ceară deschiderea procedurii de insolvenţă în cazul clubului de fotbal Rapid Bucureşti.

390 afișări
Imaginea articolului Copos: Cererea DNA este profund nedovedită. Aveam obligaţia de a băga Rapid în insolvenţă

George Copos (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Instanţa supremă judecă marţi cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luare a măsurii interdicţiei de a părăsi ţara în cazul celor opt oameni de fotbal judecaţi pentru fapte de corupţie în legătură cu transferarea unor jucători, care au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti la pedepse cu închisoarea.

Potrivit procedurilor penale, instanţa le-a cerut lui Gheorghe Copos, Jean Pădureanu, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Gheorghe Popescu şi Gheorghe Nețoiu să menţioneze dacă doresc să dea declaraţii la acest moment în legătură cu susţinerile procurorilor DNA prezentate în cerere.

În acest context, Gheorghe Copos a declarat în faţa judecătorilor că nu a avut, nu are şi nu va avea vreodată intenţia de a pleca din România, pentru că se consideră nevinovat.

"Cererea DNA consider că este profund netemeinică şi nedovedită, pentru că nu există nicio probă, niciun temei că eu am vrut, vreau sau voi pleca din ţară", a spus Gheorghe Copos.

Acţionarul majoritar al Rapidului a mai spus că întâlnirea care a avut loc la hotelul său cu Gigi Becali, Victor Becali şi Cristi Borcea nu a fost nicidecum una conspirativă, cum susţine DNA, ci o întâlnire cu avocaţi din străinătate.

"Întâlnirea despre care spune DNA a avut loc la Crowne Plaza, care este o instituţie publică, şi nu una privată. M-am întâlnit acolo cu avocaţi de FIFA şi UEFA", a precizat Copos.

El a arătat că nu a înstrăinat niciun activ aparţinând grupului Ana Holding, iar cererea de insolvenţă a Rapidului era obligat să o facă, potrivit legii.

Copos a precizat că a fost prezent la toate termenele de judecată şi că respectă puterea judecătorească.

"Familia mea este aici, am active de sute de milioane de euro şi am pus suflet şi am muncit pentru tot ce am, aşa că nu intenţionez să plec din România", a conchis Copos.

În 11 februarie, DNA a cerut instanţei luarea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara în cazul celor opt oameni de fotbal judecaţi în dosarul transferurilor de jucători. Instanţa a amânat atunci pentru 19 februarie dezbaterea cererii DNA şi a stabilit ca judecarea recursurilor să fie reluată în 5 martie.

DNA a cerut interdicţie de a părăsi ţara în cazul celor opt oameni din fotbalul românesc motivând, printre altele, că aceştia au început să înstrăineze bunurile pe care le deţin sau să facă cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal.

DNA a arătat că "inculpaţii Borcea, fraţii Becali şi Neţoiu au atacat în media judecătorii cauzei, proferând mai multe acuzaţii grave la adresa acestora, aspect care demonstrează tendinţa de nerespectare a autorităţii judiciare şi dispreţ la adresa actului de justiţie".

Un alt motiv invocat de DNA este acela că unii dintre oamenii de fotbal, respectiv Gheorghe Copos, Jean Pădureanu şi Cristian Borcea, au început să înstrăineze o parte din bunurile lor şi acţiunile deţinut la diferite societăţi comerciale sau să formuleze cereri de intrare în insolvenţă a cluburilor de fotbal, aspect de natură a îngreuna recuperare prejudiciului produs în cauză şi a le conferi resurse financiare sporite.

DNA a reclamat instanţei supreme o întâlnire conspirativă, care a avut loc "într-o locaţie privată" a lui Gheorghe Copos, unde s-ar fi întâlnit Gigi Becali cu acţionarul majoritar al FC Rapid, Victor Becali şi cu Cristian Borcea, anchetatorii precizând că patronul FC Steaua aşteaptă o sentinţă definitivă într-un dosar penal, respectiv în cazul sechestrării persoanelor care i-au furat maşina, în care ulterior a fost pronunţată o sentinţă definitivă.

"Cu câteva zile înainte de judecarea primului termen în recurs la ICCJ, inculpaţii Gheorghe Copos, Cristian Borcea şi Victor Becali s-au întâlnit într-o locaţie privată, aparţinând inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care aşteaptă pronunţarea unei decizii definitive într-o cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la completul de cinci judecători (în dosarul privind sechestrarea hoţilor maşinii patronului FC Steaua- n.r.), aspect care ridică serioase semne de întrebare cu privire la implicarea persoanei menţionate în afacerile judiciare ale inculpaţilor, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă (Gigi Becali-n.r.) a relatat că l-a sfătuit pe afinul său, inculpatul Cristian Borcea, să părăsească ţara după condamnarea pronunţată de instanţa de apel, aspect confirmat în parte de inculpat", au notat procurorii DNA în documentul prin care cer luarea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara pe numele celor opt oameni de fotbal.

Direcţia Naţională Anticorupţie a menţionat că "inculpaţii deţin importante valori financiare în ţară şi în străinătate, inculpatul Borcea Cristian având chiar rezidenţa în SUA, relaţiile personale şi comerciale deţinute putând fi de natură să le asigure acestora părăsirea intempestivă a teritoriului ţării şi sustragerea astfel de la judecarea cauzei în recurs".

Tribunalul Bucureşti i-a achitat, în 3 aprilie 2012, pe toţi cei opt inculpaţi din dosarul transferurilor de jucători. Decizia a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care în 12 noiembrie 2012 i-a condamnat pe toţi cei opt oameni de fotbal la pedepse cu închisoarea, cu suspendare sau cu executare.

Toţi cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care va da o sentinţă definitivă în acest dosar.

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Gheorghe Copos, principal acţionar al FC Rapid, la cinci ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi pentru patru ani, pentru înşelăciune în formă continuată. Copos a mai primit un an şi şase luni pentru evaziune fiscală. În sentinţa dată, judecătorii au reţinut, în fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de închisoare cu executare pentru Copos.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiţi justiţiei în 2 octombrie 2008, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la FC Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici