Cornel Penescu, condamnat definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul "Mită la Garda Financiară"

Omul de afaceri Cornel Penescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de instanţa supremă, la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Pic Gheorghiţă Pieca a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul "mită la Garda Financiară".

930 afișări
Imaginea articolului Cornel Penescu, condamnat definitiv la doi ani şi şase luni de închisoare în dosarul "Mită la Garda Financiară"

Cornel Penescu (Imagine: Darius Mitrache/ Mediafax Foto)

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis recursul procurorilor DNA împotriva deciziei din 5 decembrie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti, care i-a condamnat pe Cornel Penescu şi Gheorghiţă Pieca la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi i-a achitat pentru fals intelectual şi, respectiv, instigare la această infracţiune.

Instanţa supremă a majorat pedeapsa primită de Gheorghe Cornel Penescu de la cinci luni de închisoare cu suspendare la doi ani şi şase luni de închisoare.

Gheorghiţă Pieca a fost condamnat de judecătorii ICCJ la doi ani de închisoare, iar Nicuşor Liviu Mîrţoiu şi Iulian Popescu, foşti comisari superior la Garda Financiară - Secţia Argeş, au primit pedepse de câte trei ani de închisoare.

Instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor, stabilind un termen de încercare de câte şase ani în cazul lui Penescu şi Pieca şi de câte şapte ani în cazul lui Mîrţoiu şi Popescu.

Pe durata termenului de încercare, aceştia trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere, respectiv: să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Argeş, să anunţe orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice justifica schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a le putea fi controlate mijloacele de existenţă.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că omul de afaceri Cornel Penescu şi fostul director al Pic Gheorghiţă Pieca sunt vinovaţi de faptele de dare de mită de care au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie şi au menţinut condamnarea acestora la cinci luni de închisoare cu suspendare, dispusă în noiembrie 2011 de Tribunalul Teleorman.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti i-au achitat pe Cornel Penescu şi Gheorghiţă Pieca pentru faptele de fals intelectual şi, respectiv, instigare la această infracţiune.

În cazul lui Nicuşor Liviu Mîrţoiu şi Iulian Popescu, cărora Penescu şi Pieca le-ar fi dat mită, Curtea de Apel Bucureşti a menţinut pedepsele dispuse de Tribunalul Teleorman, respectiv câte un an de închisoare cu suspendare şi interzicerea mai multor drepturi, printre care cea de a ocupa funcţia pe care o aveau la momentul când au comis faptele.

Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care miercuri a dat o decizie definitivă în acest dosar.

În 2009, Cornel Penescu a fost acuzat de DNA de faptul că le-ar fi dat mită, prin intermediul lui Gheorghiţă Pieca, lui Nicuşor Liviu Mîrţoiu şi Iulian Popescu, comisari superiori în cadrul Gărzii Financiare - Secţia Argeş.

Potrivit anchetatorilor, în 20 martie 2007, Mărtoiu şi Popescu ar fi primit câte 1.000 de lei de la Gheorghe Penescu, prin intermediul lui Gheorghiţă Pieca, pentru a face un control superficial, astfel încât să nu constatarea neregulile existente şi să nu dea sancţiuni celor două firme controlate de Penescu, SC Muntenia Aliment SRL şi SC Onita SRL.

Cei doi comisari ai Gărzii Financiare au întocmit un proces-verbal în data de 26 martie 2007 în care au inserat, în legătură cu firmele controlate, date nereale, "omiţându-le, cu bună ştiinţă, pe cele reale", proces-verbal care a fost semnat şi de către Gheorghiţă Pieca.

Într-un alt dosar, Cornel Penescu a fost condamnat definitiv de instanţa supremă, în 20 septembrie, la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. Alături de acesta a fost condamnat şi fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, tot la trei ani de închisoare cu executare, pentru că a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, acţionar principal al firmei Pic din Piteşti, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii în Craiova.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici