Costache: Memorandumul cu FMI nu va fi discutat în şedinţa CES de marţi

Memorandumul cu FMI nu va fi discutat marţi în Consiliul Economic şi Social (CES), documentul fiind transmis săptămâna trecută Guvernului, care urmează să decidă miercuri dacă îşi asumă răspunderea pentru măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, a declarat Florian Costache, preşedintele CES.

45 afișări
Imaginea articolului Costache: Memorandumul cu FMI nu va fi discutat în şedinţa CES de marţi

Costache: Memorandumul cu FMI nu va fi discutat în şedinţa CES de marţi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Costache a spus pentru MEDIAFAX că scrisoarea suplimentară la acordul cu FMI a fost transmisă Guvernului marţi, după ce luni a fost discutată de sindicate, patronate şi Executiv în CES.

"Pe ordinea de zi de mâine nu există discutarea scrisorii cu FMI. Scrisoarea a plecat de la CES cu aviz cu acordul părţilor, urmând ca miercuri Guvernul să decidă dacă îşi asumă răspunerea pe măsurile din memorandum. Scrisoarea va fi transmisă din nou în CES dacă Guvernul nu decide să-şi asume răspunderea", a spus Costache.

Premierul Emil Boc a anunţat, miercurea trecută, că Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Boc s-a întâlnit, vineri, cu organizaţiile patronale pentru discuţii privind scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, înainte ca documentul să fie aprobat de Guvern, după ce joi a discutat cu liderii sindicali.

Săptămâna trecută, plenul CES nu a reuşit să dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea către FMI.

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări.

Astfel, s-a ajuns în situaţia în care nu există o avizare favorabilă sau nefavorabilă, ci una cu acordul părţilor.

În urma negocierilor cu FMI, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că salariile din sectorul bugetar vor scădea cu 25% şi pensiile cu 15%, măsuri contestate de sindicalişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici