Covei şi celelalte persoane nu regretă faptele pentru care au fost arestaţi

Tribunalul Bucureşti arată în motivarea hotărârii de arestare a lui Iustin Covei - fiu de judecător şi nepot de procuror - şi a altor 13 persoane pentru infracţiuni cu carduri bancare că din conduita acestora nu rezultă o atitudine de recunoaştere a încălcării legii "şi cu atât mai puţin de regret".

52 afișări
Imaginea articolului Covei şi celelalte persoane nu regretă faptele pentru care au fost arestaţi

Covei şi celelalte persoane nu regretă faptele pentru care au fost arestaţi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Tribunalul are în vedere circumstanţele personale ale inculpaţilor, respectiv atitudinea acestora faţă de faptele comise şi urmările lor, iar din conduita acestora nerezultând că ar manifesta o atitudine de acceptare a faptului că s-au încălcat prevederile legale şi cu atât mai puţin de regret", se arată în motivarea tribunalului.

De asemenea judecătorul a apreciat că faptele pentru care sunt cercetaţi cei 14 au afectat echilibrul social firesc şi au creat o stare de temere care poate justifica în rândul opiniei publice o stare de indignare, dezaprobare publică şi de insecuritate socială.

Totodată, judecătorul a apreciat că prin astfel de infracţiuni este afectată ordinea financiară şi comercială aceştia acţionând pe un spaţiu larg atât în România, cât şi alte ţări din Europa şi Australia şi că lăsaţi în libertate s-ar putea sustrage de la procesul penal.

"Tribunalul constată că se desprind din actele dosarului note şi informaţii care conving un observator obiectiv şi imparţial că este posibil ca inculpaţii să fi săvârşit faptele de care sunt acuzaţi", se mai arată în motivare.

Judecătorul mai precizează că cele 14 persoane pentru care s-a decis arestarea preventivă au fost surprinse în ipostaze suspecte cu obiecte a căror provenienţă nu o pot explica sau cu instrumente folosite în mod obişnuit la comiterea de infracţiuni legate de instrumentele de plată electronică sau operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În această privinţă judecătorul explică că acasă la Eman Vătămăniţă anchetatorii au găsit "o gură" de bancomat şi spray-uri de vopsit însă acesta a declarat că le folosea la confecţionarea de mici obiecte artizanale, fără a putea oferi o explicaţie plauzibilă pentru gura de bancomat.

Totodată, Francisc Marius Danca a fost descoperit de autorităţile din Australia ataşând la bancomate dispozitive de fraudare de tip skimming.

"Spicuind printe aceste mijloace de probă, Tribunalul reţine din interceptările de convorbniri telefonice că inculpaţii se cunoşteau şi comunicau unii cu alţii mai mult şi în alte scopuri decât cele afirmate în faţa instanţei", mai subliniază magistratul în motivarea deciziei.

Instanţa Tribunalului Bucureşti a admis, vineri seară, propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organziată şi Terorism (DIICOT) de arestarea preventivă pentru Ionel Călin, Jean Marin Mihăilă, Francisc Marius Danca, Dan Mihai Bârcă, Iustin Covei, Florin Nicolae Dirivan, Petrel Hălănei, Sorin Costel Buruiană, Sergiu Nicuşor Dumitriu, Nicolae Sandu, Alin Andrei Şoşa, Ionel Marius Trîncă, Tudor Rada, Eman Vătămăniţă, acuzaţi de falsificare de carduri, unul dintre mandate fiind emis în lipsă. Alte trei persoane sunt cercetate în lipsă în acest dosar.

Membrii grupării au fost prinşi joi, în urma unor descinderi la Craiova şi Constanţa, fiind acuzaţi infracţiuni privind comerţul electronic, precum şi de iniţiere şi aderare la un grup infracţional organizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici