Cozma susţine că se va implica serios pentru ca foştii lideri ai minerilor să fie eliberaţi

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a declarat, sâmbătă, la Rovinari, la sediul ligii care îi poartă numele, că se va implica "la modul cel mai serios" pentru ca şi ceilalţi foşti lideri ai minerilor ce au fost condamnaţi în urma mineriadelor să fie eliberaţi din închisoare.

1 afișare
Imaginea articolului Cozma susţine că se va implica serios pentru ca foştii lideri ai minerilor să fie eliberaţi

Cozma susţine că se va implica serios pentru ca foştii lideri ai minerilor să fie eliberaţi

Miron Cozma a ajuns, sâmbătă dimineaţa, la Rovinari, la sediul ligii care îi poartă numele, unde s-a întâlnit cu mai mulţi foşti colegi, urmând ca în cursul zilei să meargă la Penitenciarul Târgu-Jiu pentru a-l vizita pe Constantin Creţan, fost lider al minerilor condamnat la cinci ani de închisoare în urma mineriadelor din 1999.

Cozma a fost aşteptat, la sediul ligii, de câteva zeci de persoane, cărora le-a spus că pe viitor se va implica "la modul cel mai serios" pentru ca ceilalţi foşti lideri ai minerilor condamnaţi în urma mineriadelor şi care ispăşesc în prezent pedepse cu închisoarea să fie eliberaţi din penitenciar.

Miron Cozma a spus că este nedrept ca aceştia să execute pedepse în urma unor anchete făcute de Parchetul Militar, în timp ce fostul şef al statului Ion Iliescu nu poate fi cercetat de procurorii militari.

"Legea să fie aceeaşi şi pentru Iliescu şi pentru fraţii noştri de la puşcărie. Aşa cum Parchetul Militar nu-l poate ancheta pe Iliescu, aşa nici minerii noştri să nu mai stea în puşcărie pentru anchetele făcute de acelaşi parchet militar. Şi unii şi alţii sunt civili", a declarat Cozma.

Cozma a stat la sediul ligii, unde a discutat cu foşti colegi, timp de aproape o oră, după care a plecat spre Penitenciarul Târgu-Jiu, unde va merge la Constantin Creţan, împreună cu soţia acestuia. Cozma a spus că îi va duce lui Creţan mesaje de susţinere de la o serie de organizaţii sindicale internaţionale, care în ultimele zile ar fi remis documente-protest la sediile ambasadelor României din mai multe ţări din Europa, prin care s-ar solicita eliberarea din arest a foştilor lideri sindicali.

Constantin Creţan are o pedeapsă de cinci ani de închisoare şi este singurul sindicalist din Gorj condamnat pentru implicarea în mineriade alături de Cozma, în 1999. Acesta este cel care, în 2000, a înfiinţat la Târgu Jiu Liga "Miron Cozma", asociaţie care a militat mereu pentru eliberarea din arest a lui Cozma.

Miron Cozma are interdicţie de a intra în municipiile Petroşani şi Bucureşti, dar poate merge la Lupeni sau în celelalte oraşe din Valea Jiului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici