Video Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit de aproape 4.000 de sârbi din Timişoara: în Ajun, aceştia au participat la ceremonialul aprinderii trunchiului de stejar

Zeci de sârbi din Timişoara s-au adunat, vineri seara, în curtea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Piaţa Unirii pentru a participa la ceremonialul aprinderii trunchiului de stejar (Badnjak-ul) în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

367 afișări

Aproximativ 4.000 de sârbi din Timişoara sărbătoresc, în aceste zile, Crăciunul pe rit vechi, iar vineri, în ajun, au loc mai multe tradiţii şi obiceiuri. Unul dintre acestea este şi ceremonialul aprinderii trunchiului de stejar, numit şi Badnjak-ul.

Zeci de sârbi din Timişoara au participat, vineri seara, la aprinderea stejarului în curtea Bisericii Ortodoxe Sârbe din Piaţa Unirii. “Se spune că se ard relele din anul trecut şi se speră la prospeţime. Cu cât arde mai mult Badnjak-ul, cu atât prosperitatea este mai mare. Se alege stejarul pentru că este lemnul cel mai tare şi care rezistă cel mai bine”, a explicat Petrov Lazăr, unul dintre sârbii prezenţi la ceremonial.

După “Badnjak”, credincioşii sârbi au participat la slujba de vecernie, iar la plecare au primit legături din crenguţe de stejar, care semnifică puterea cu care este întâmpinat Anul Nou, şi paie – simbol al locului în care s-a născut Iisus Hristos.

De asemenea, vineri, sârbii din Timişoara care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi au ţinut post, iar spre seara, femeile au gătit cesnica, o prăjitură cu nucă în care se pune un ban. Se spune că cel care-l găseşte are noroc tot anul.

“Sărbătorim Crăciunul printr-o masă îmbelşugată mâine, iar astăzi, cu o masă îmbelşugată de post, cu specialităţi de post, cu prune uscate, cu miez de nucă, cu cesnica. Alaiurile de colindători urmează să vină după aprinderea Badnjak-ului în curtea bisericii”, a precizat Iavor Radovancovici.

“De dimineaţă este foarte bine dacă-ţi intră primul în casă un bărbat, ai noroc, se aruncă cu grâu, cu porumb pentru bogăţia casei. În ziua de Ajun, mâncăm de post şi apoi colindăm. În prima zi de Crăciun, mergem la biserică de dimineaţă, iar la prânz este toată familia împreună la masă”, a povestit şi Slavita.

În zilele de Crăciun, mai ales sârbii care locuiesc la sate aruncă în casă cu paie, pe care le mătură după trei zile. De asemenea, în Ajun se aruncă cu nuci şi cu bomboane în cele patru colţuri ale casei, iar în prima zi de Crăciun, în cine intră primul în casă se aruncă cu grâu şi cu bani.

Conform Calendarului Iulian, Anul Nou va fi în noaptea dintre 13 şi 14 ianuarie, iar Boboteaza în 19 ianuarie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici