Criză de heparină în spitale. Ministerul Sănătăţii, despre soluţiile găsite

Ministrul Sănătăţii anunţă, vineri, referitor la stocurile de heparină - un anticoagulant injectabil folosit de medici în timpul operaţiilor, că în România doi producători deţin autorizaţii de punere pe piaţă, însă unul nu a comercializat niciodată, iar cel de-al doilea are probleme de fabricaţie.

1122 afișări
Imaginea articolului Criză de heparină în spitale. Ministerul Sănătăţii, despre soluţiile găsite

Criză de heparină în spitale. Ministerul Sănătăţii, despre soluţiile găsite

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţă, vineri seară, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că, în prezent, în România, doi producători de heparină deţin autorizaţii de punere pe piaţă. Unul dintre aceştia nu a comercializat până în prezent niciun produs, deşi este înregistrat în CANAMED, deoarece se află în procedură de acreditare GMP (good manufacturing practice -n.r.) la ANMDM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale -n.r.)

Cel de-al doilea producător a anunţat la sfârşitul anului trecut că se confruntă cu probleme de fabricaţie, confirmate şi de o alertă rapidă transmisă de Agenţia Medicamentului din Germania. Consecinţa acestor disfuncţionalităţi de producţie, arată Ministerul Sănătăţii, a fost retragerea unor serii din Europa, iar urmare a acestei situaţii în mai multe state europene, ca de exemplu Germania, au survenit discontinuităţi în aprovizionare.

"În acest context, Ministerul Sănătăţii a iniţiat o serie de discuţii cu cei doi producători înregistraţi pe piaţa din România şi cu ANMDM. Producătorul cu discontinuităţi de producţie a informat Ministerul Sănătăţii că data probabilă a revenirii pe piaţă este luna aprilie 2019, iar producătorul aflat în procedură de acreditare a anunţat că are un stoc semnificativ de fiole de heparină în depozite pe care le poate pune pe piaţă începând cu a doua jumătate a lunii februarie, imediat ce se finalizează procedurile de acreditare. Până la acea data, conform SER, există un stoc 67 000 de fiole heparină care pot fi redistribuite în funcţie de necesităţi", arată Ministerul Sănătăţii.

Totodată, având în vedere că la ora actuală în Europa, în cadrul şedinţelor de hemodializă se utilizează ca anticoagulant atât Heparina cu greutate moleculară mică, cât şi heparina nefracţionată, specialiştii nefrologi din Comisia ministerului recomandă unităţilor de dializă să utilizeze în principal heparină cu greutate moleculară mică, lăsând pentru ultimă instanţă heparina nefracţionată, astfel încât în această perioadă, heparina nefracţionată să fie direcţionată către spitalele cu secţii de chirurgie cardiovasculară şi cardiologie intervenţională.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale le-a cerut distribuitorilor să direcţioneze cantităţile disponibile cu prioritate unităţilor în care lipseşte acest produs.

Ministerul mai anunţă că, alături de Unifarm, a identificat soluţiile pentru aducerea, în perioada imediat următoare, a unei cantităţi de 100.000 fiole prin procedura de autorizare pe nevoi speciale.

Reacţia instituţiei vine după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora spitalele din întreaga ţară se confruntă cu lipsa heparinei, un anticoagulant injectabil folosit de medici în timpul operaţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici