Criză de muncitori calificaţi în construirea de drumuri. Şcolile nu mai produc specialişti

Sindicatul Drumarilor, Elie Radu, atrage atenţia autorităţilor că în judeţele din Moldova există o mare criză de muncitori calificaţi în construirea de drumuri. Principalul motiv este desfiinţarea specializărilor la liceele şi şcolile profesionale de stat, susţin sindicaliştii.

205 afișări
Imaginea articolului Criză de muncitori calificaţi în construirea de drumuri. Şcolile nu mai produc specialişti

Criză de muncitori calificaţi în construirea de drumuri deoarece şcolile nu mai produc specialişti

Aceştia solicită autorităţilor să introducă în următorul plan de şcolarizare calificări legate de domeniul infrastructurii rutiere.

„Dorim să tragem acest semnal de alarmă acum deoarece în această perioadă se pregăteşte noul an şcolar 2022 – 2023, iar fiecare inspectorat şcolar vine cu propuneri în planul de şcolarizare privind introducerea de noi specializări care trebuie să fie în concordanţă cu necesitatea de pe piaţa muncii. Cel puţin în regiunea Moldova este mare nevoie de instituţii de învăţământ care să califice personal pentru domeniul infrastructurii rutiere. De asemenea, administraţiile drumurilor naţionale şi judeţene au nevoie de personal calificat (muncitori şi tehnicieni)”, scrie în mesajul Sindicatului Drumarilor Elie Radu.

În ultimii ani, în domeniu au fost angajaţi muncitori calificaţi în alte meserii. De asemenea, în prezent nicio instituţie şcolară din regiunea Moldova nu are clase de calificare a acestei categorii de muncitori.

În centrele universitare Iaşi, Suceava şi Galaţi se licenţiază ingineri cu acest profil, însă acest lucru nu este suficient, adaugă sindicaliştii.

Potrivit acestora, în judeţele din Moldova, la firmele specializate pe drumuri şi poduri, este nevoie de circa 1.800 de muncitori şi tehnicieni calificaţi şi peste 300 de ingineri. În administraţie există un deficit de aproximativ 1.000 de muncitori calificaţi, precizează Sindicatul Drumarilor Elie Radu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici