Cseke despre prejudiciul la Ministerul Sănătăţii: Oamenii ăştia de la Corpul de Control nu cunosc legislaţia

Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila declară, referitor la prejudiciul de peste 68,7 milioane de lei constatate de Corpul de Control al premierului la nivelul Ministerului Sănătăţii, că cei care au făcut controlul "nu cunosc legislaţia", iar sesizarea DNA reprezintă "un atac politic".

576 afișări
Imaginea articolului Cseke despre prejudiciul la Ministerul Sănătăţii: Oamenii ăştia de la Corpul de Control nu cunosc legislaţia

Cseke despre prejudiciul la Ministerul Sănătăţii: Oamenii ăştia de la Corpul de Control nu cunosc legislaţia (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Oamenii ăştia, de la Corpul de Control al premierului, nu ştiu legislaţia. Îmi pare rău să spun asta despre Corpul de Control al premierului României, dar oamenii din această structură nu cunosc Constituţia şi legile ţării", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX fostul ministru al Sănătăţii, întrebat despre prejudiciul de peste 68,7 milioane lei, reprezentând contribuţii neîncasate în trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, constatat de Corpul de Control al premierului la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Cseke a afirmat că "ştirea privind aşa-zisul prejudiciu cauzat" la Ministerul Sănătăţii este "răsuflată", fiind difuzată încă în timpul campaniei electorale, iar faptul că acum este readusă în atenţia opiniei publice denotă "un atac politic".

"Ştirea aceasta este răsuflată, a mai fost şi în noiembrie, în timpul campaniei electorale, iar faptul că acum este din nou adusă în actualitate pe mine mă face să cred că se doreşte un atac politic", a spus Cseke.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de Corpul de Control al premierului, conform cărora fostul ministru ar fi emis cu întârziere ordinul pentru stabilirea şi încasarea contribuţiilor trimestriale datorate de către deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau de împuterniciţii acestora aferent perioadei trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, Cseke a afirmat că acestea nu se susţin întrucât taxele şi impozitele, conform Constituţiei, nu se stabilesc prin ordine de miniştri, ci prin lege.

"Conform Constituţiei, impozitele şi taxele nu se stabilesc prin ordine de ministru, ci prin lege, deci taxarea şi impozitarea unor agenţi economici nu depinde de un ordin de ministru. Trebuia ca oamenii din Corpul de Control al premierului să citească Constituţia şi legile", a spus fostul ministru al Sănătăţii.

"Din câte ştiu eu, termenul de prescriere a impozitelor şi taxelor este de cinci ani, deci mai este încă un an şi jumătate de acum încolo în care statul, Ministerul, dacă nu a încasat banii până acum, poate să-i încaseze", a spus fostul ministru, adăugând: "Deci, după părerea mea, nu există niciun prejudiciu".

De asemenea, întrebat dacă a fost invitat să se prezinte la DNA, ANI sau la Curtea de Conturi ori să furnizeze acestor instituţii explicaţii în urma constatărilor Corpului de Control Cseke a răspuns negativ.

Corpul de Control al premierului a constatat la nivelul Ministerului Sănătăţii un prejudiciu de peste 68,7 milioane lei, reprezentând contribuţii neîncasate în trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, din cauza modului defectuos în care reprezentanţii ministerului şi-au îndeplinit obligaţiile.

Corpul de Control a precizat că fapta reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii de a îndeplini în mod defectuos obligaţiile privind urmărirea încasării acestor contribuţii trimestriale, datorate de 23 de plătitori, selectaţi prin sondaj în raport cu sumele notificate, poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, conform Codului Penal.

Constatările au fost transmise inclusiv Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Agenţiei Naţionale de Integritate şi Curţii de Conturi.

Pentru contribuţiile trimestriale (taxa clawback) aferente perioadei trimestrul IV 2009-trimestrul III 2011, ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din 2010 a fost emis cu întârziere de aproximativ 8 luni faţă de termenul legal, având drept consecinţă necalcularea şi neîncasarea în termenul legal a contribuţiei datorate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici