CSM: Peste 4.200 de sesizări referitoare la magistraţi, înregistrate de la începutul anului

Un număr de 4.225 de sesizări referitoare la activitatea magistraţilor au fost înregistrate la Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), de la începutul anului până în prezent, potrivit datelor transmise de CSM, la solicitarea MEDIAFAX.

202 afișări
Imaginea articolului CSM: Peste 4.200 de sesizări referitoare la magistraţi, înregistrate de la începutul anului

CSM: Peste 4.200 de sesizări referitoare la magistraţi, înregistrate de la începutul anului (Imagine: Shutterstock)

Din aceastea, 1.175 de sesizări se referă la activitatea procurorilor, iar 3.080 de plângeri au vizat activitatea judecătorilor.

"Referitor la sesizările formulate împotriva magistraţilor procurori, în esenţă, se reclamă nerespectarea, în mod repetat şi din motive imputabile, de către aceştia, a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor precum şi modalitatea de instrumentare a cauzelor şi soluţiilor pronunţate", potrivit reprezentanţilor Consiliului.

În ceea ce priveşte sesizările formulate împotriva judecătorilor acestea privesc, în principal, "exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă".

Pe de altă parte, în primele 10 luni, au fost înregistrate la Inspecţia Judiciară 21 de cereri de apărare a reputaţiei şi 13 cereri de apărare a independenţei sistemului judiciar.

"De la începutul anului, au fost analizare 32 de cereri, din care 11 cereri de apărare a independenţei sistemului judiciar (6 cereri au fost admise, 3 respinse) şi 21 cereri de apărare a reputaţiei profesionale (9 cereri au fost admise, 5 respinse) de plenul CSM", conform datelor furnizate de Consiliul Superior al Magistraturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici