Cum este sărbătorită Ziua Unirii în ţară: 18 manifestaţii dedicate Unirii Principatelor Române au fost declarate

Optsprezece manifestaţii dedicate Unirii Principatelor Române au fost declarate la nivel naţional, ordinea fiind asigurată de jandarmi, fără a fi luate măsuri speciale, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea.

854 afișări
Imaginea articolului Cum este sărbătorită Ziua Unirii în ţară: 18 manifestaţii dedicate Unirii Principatelor Române au fost declarate

Cum este sărbătorită Ziua Unirii în ţară: 18 manifestaţii dedicate Unirii Principatelor Române au fost declarate (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a spus că cele 18 manifestaţii au fost declarate, însă probabil că vor avea loc şi alte acţiuni publice nedeclarate, precizând că la Iaşi şi Focşani participă un număr mare de persoane.

Hulea a adăugat că, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru manifestaţiile dedicate sărbătorilor naţionale nu este necesară declararea prealabilă.

Jandarmii vor asigura ordinea la aceste manifestaţii, fără a fi luate măsuri speciale, a mai spus Hulea, dând asigurări că acţiunile forţelor de ordine se vor desfăşura în spiritul respectului faţă de cetăţeni.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a adăugat că, potrivit legislaţiei, participanţilor la adunările publice le este interzis să aibă arme, explozivi, spray lacrimogen sau alte obiecte care pot fi folosite la violenţă.

  • Cluj: Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene s-au prins în Hora Unirii în faţa Prefecturii

Reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene s-au prins, marţi, la Cluj-Napoca, în faţa Prefecturii, în Hora Unirii, alături de zeci de persoane prezente la manifestările organizate cu ocazia Zilei Unirii Principatelor.

Ceremoniile de marcare a Zilei Unirii Principatelor s-au desfăşurat, marţi, la Cluj-Napoca, în faţa sediului Prefecturii, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, unde au avut loc o slujbă religioasă oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei, şi depuneri de coroane de flori din partea unor instituţii publice, partide, asociaţii culturale, Armatei.

"Răsfoind filele de istorie am constatat că toate legile care s-au discutat în ultimul an s-au discutat şi acum 153 de ani", a spus Stamatian.

De la ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, locuitorii municipiului Cluj-Napoca sunt invitaţi să participe la un spectacol susţinut de Dorel Vişan, Orchestra Cununa Transilvană, ansamblurile Mărţişorul, Dor Transilvan, Cununa Apusenilor şi Mugurelul şi de mai mulţi interpreţi de muzică folclorică.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au anunţat că municipalitatea nu va organiza focuri de artificii, decizia fiind luată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

  • Craiova : Ceremonii dedicate Unirii, urmate de proteste în Piaţa Prefecturii

Aproximativ 50 de persoane protestează, marţi, în Piaţa Prefecturii din Craiova, unde scandează mesaje împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, după ce au participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române.

Protestatarii s-au strâns în Piaţa Prefecturii din Craiova după ce s-au terminat manifestările dedicate Unirii Principatelor Române şi care s-au desfăşurat în Piaţa Alexandru Ioan Cuza din faţa Primăriei.

Marţi dimineaţă, în Piaţa "Alexandru Ioan Cuza" din Craiova au avut loc manifestări dedicate Unirii Principatelor Române, organizate de Prefectura Dolj şi la care au participat aproximativ 300 de persoane. Au fost depuse coroane la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, iar primarul Antonie Solomon şi prefectul Nicolae Giugea au susţinut discursuri.

La un moment dat, un grup de aproximativ zece persoane au scandat numele militarului Alexandru Gheorghe, care a participat luni la protestele din Piaţa Universităţii.

  • Bistriţa: Peste trei sute de persoane au participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor

Peste trei sute de persoane au participat, marţi, la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române şi s-au prins în Hora Unirii în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza amplasată în Piaţa Unirii din municipiul Bistriţa.

Manifestările au început la ora 11.00 cu o slujbă religioasă oficiată de doi preoţi şi au continuat cu o trecere în revistă a evenimentelor care au avut loc la 1859 şi cu o alocuţiune a primarului municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.

Creţu i-a felicitat pe cei prezenţi, explicându-le că Primăria Bistriţa a mutat, de curând, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie în Piaţa Unirii, întrucât aici doreşte să amenajeze un loc în care să fie cinstiţi toţi cei care au contribuit la înfăptuirea Marii şi Micii Uniri.

Ulterior, reprezentanţii Prefecturii Bistriţa-Năsăud, ai Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, ai Primăriei Bistriţa şi ai instituţiilor descentralizate precum Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, ISU sau SRI au depus coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.


De asemenea, au venit cu coroane şi reprezentanţii partidelor politice. Cea mai mare delegaţie, de aproximativ 50 de persoane, a fost a USL Bistriţa-Năsăud, condusă de liderul PSD Bistriţa-Năsăud, deputatul Emil Radu Moldovan. PDL Bistriţa-Năsăud a fost reprezentat de 35 de persoane, iar filiala judeţeană a UDMR de patru.

  • Piteşti: O tânără a cântat "Verde înrourat", imnul PDL, la manifestările prilejuite de Ziua Unirii

Mai mulţi tineri care au depus, marţi, o coroană la statuia lui Alexandru Ioan Cuza de la Piteşti au purtat pancarte cu mesaje împotriva preşedintelui Traian Băsescu, iar la aceleaşi manifestări, organizate de Consiliul Judeţean, o tânără a cântat la chitară "Verde înrourat", imnul PDL.

Câteva sute de persoane din Piteşti, între care oficialităţi locale şi politicieni, au participat, marţi, în centrul municipiului la manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor, fiind depuse coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, amplasată lângă Piaţa Vasile Milea.

Un grup de tineri, reuniţi în asociaţia "Civitas Argeş" şi care au participat la protestele organizate timp de zece zile la Piteşti, au depus şi ei o coroană de flori, având foi şi pancarte cu mesaje precum "Vierme de Piteşti" şi "Ciumpalac de Piteşti", apariţia lor fiind primită cu aplauze răzleţe.

  • Satu Mare: USL a lansat, de Ziua Unirii Principatelor, o "proclamaţie" având zece puncte

USL Satu Mare a lansat, marţi, în cadrul unei manifestaţii organizate de Ziua Unirii Principatelor, o "proclamaţie" în zece puncte, în care se solicită demisia preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Emil Boc şi a unor miniştri.

"Proclamaţia de la Satu Mare" a fost lansată de filiala USL în cadrul unei manifestaţii organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, la care au participat aproximativ 500 de persoane şi care s-a desfăşurat la statuia Lupoaicei din municipiul Satu Mare.

"Judeţul Satu Mare a intrat în istoria României sub sintagma de «ultima brazdă de pământ românesc eliberat de Armata Română de sub jugul fascisto-horthist», fapt petrecut în zilele de 24 şi 25 octombrie 1944, când au fost eliberate oraşele Satu Mare şi Carei. Astăzi, 24 ianuarie 2012, de Ziua Unirii Principatelor Române, proclamăm Satu Mare drept prima brazdă de pământ românesc eliberată de poporul român de sub jugul pedelisto - udemerist", se arată în texul "proclamaţiei", care are zece puncte şi care a fost citită de liderul PSD Satu Mare, senatorul Valer Marian.

În cele zece puncte, iniţiatorii cer "demisia preşedintelui Traian Băsescu şi declanşarea urmăririi penale împotriva acestuia pentru afaceri de corupţie, pentru subminarea economiei naţionale şi pentru instigare la poliţie politică", "demisia premierului Emil Boc şi a Guvernului pe care îl conduce şi declanşarea urmăririi penale împotriva miniştrilor vinovaţi de subminarea economiei naţionale, afaceri de corupţie" etc, "demisia ministrului analfabet al Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş", "demisia ministrului caricatural al Apărării Naţionale, generalul Gabriel Oprea", "demisia ministrului corupt şi preavut al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea şi declanşarea urmăririi penale împotriva acesteia pentru corupţie organizată".

  • Sf. Gheorghe: Circa 150 de persoane au participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor

Circa 150 de persoane au participat, marţi, la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, ocazie cu care subprefectul Valentin Ionaşcu a spus că politicienii responsabili au obligaţia de a opri "starea de incertitudine şi lupta politică meschină".

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită, marţi, la Sfântu Gheorghe, în Piaţa Mihai Viteazu, în prezenţa prefectului Gyorgy Ervin şi a reprezentanţilor instituţiilor publice, la manifestări fiind prezente circa 150 de persoane.

Manifestările au început cu un ceremonial religios, urmat de un discurs rostit de subprefectul de Covasna, Valentin Ionaşcu, care a vorbit despre însemnătatea Unirii Principatelor.

"Astăzi, după 153 de ani, ne dorim politicieni care să slujească interesul general al acestui popor şi să pună instituţiile statului în folosul cetăţenilor. Sunt convins, la fel ca şi dumneavoastră, că ura, răzbunarea, manipularea nu aduc progresul şi modernizarea naţiunii. Ele sunt sentimente care nu fac altceva decât să macine societatea, să o dezbine, să creeze incertitudini şi frică socială", a spus subprefectul de Covasna.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici