Cum va fi vremea în România următorilor ani. Iarna va fi ca vara?

Inundaţii, tornade, secete, ninsori târzii, ploi torenţiale cu fulgere şi tunete. Vor deveni aceste fenomene extreme de acum vremea normală? Ceea ce îi poate speria pe cei mai mulţi dintre noi ţine de schimbările climatice?

1987 afișări
Imaginea articolului Cum va fi vremea în România următorilor ani. Iarna va fi ca vara?

Cum va fi vremea în România următorilor ani. Iarna va fi ca vara? (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Răspunsul la aceaste întrebari e simplu, spun climatologii din toată lumea. Schimbările climatice din ultimii ani, precum şi fenomenele meteorologice extreme de pe glob ar putea întrezări ceea ce generaţiile viitoare vor considera a fi "o vreme obişnuită", afirmă Curt Stager, un ecologist şi climatolog american, autorul volumului Deep Future, The Next 100.000 Years of Life on Earth, conform Gândul.

Din acest punct de vedere, viitorul este mai aproape decât ne închipuim. "Efectele schimbării climatice le simţim deja", susţine Roxana Bojariu, climatolog român, într-un interviu pentru Gândul. Potrivit expertului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, "modificările vor continua şi chiar se vor intensifica în viitor dacă nu se va ajunge la o înţelegere globală pentru limitarea emisiilor gazelor cu efect de seră".

Ce vor resimţi în mod special românii vor fi temperaturile mai ridicate de care vom avea parte în următorii ani, dar care se vor diferenţia de la regiune la regiune. "Tendinţele de creştere vor continua şi se vor intensifica în viitor, dar magnitudinea semnalului va depinde de diferenţierea regională", explică climatologul. Astfel, "zonele din afara lanţului carpatic vor simţi mai puternic efectul creşterii temperaturii decât cele din centrul ţării", spune Roxana Bojariu.

Bojariu vorbeşte şi despre furtunile de care am avut parte în ultimile zile. Sunt fenomene caracteristice sezonului cald, explică expertul ANM. Ele "apar pe fondul creşterii instabilităţii atmosferice datorate încălzirii puternice a solului, însoţită de evaporarea apei din sol şi formarea norilor cu dezvoltare puternică pe verticală", mai spune aceasta.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici