Video Cumulul pensiei cu salariul, permis în limita a 1.700 lei (Video)

Guvernul a decis să permită cumulul pensiei cu salariul plătit de stat doar în cazul persoanelor care au o pensie în limită maximă de aproximativ 1.700 lei şi să interzică acest cumul în cazul persoanelor cu o pensie peste plafon, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

1397 afișări

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Plafonul de circa 1.700 lei în funcţie de care este permis cumulul pensiei cu salariul este echivalent cu valoarea salariului mediu pe economie.

Comisia Naţională de Prognoză indică un salariu mediu brut de 1.693 lei, în 2009, şi de 1832 lei, pentru 2010.

Premierul Emil Boc a declarat, la finalul şedinţei de guvern, că proiectul de lege care va reglementa noul sistem urmează să fie avizat de Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a fi transmis Parlamentului în procedură de urgenţă.

"Impactul asupra bugetului înseamnă economisirea a câteva zeci de milioane de euro. Nu ştim cât vor opta pentru cumul, nu ştim câţi vor prefera pensia sau salariul, dar din analizele preliminare rezultă că există în jur de 20.000 de persoane care cumulează pensia cu salariul", a spus Boc.

Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că pensionarii pentru limită de vârstă, precum şi cei ai instituţiilor din sistemul justiţiei, apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale vor putea cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat numai în măsura în care cuantumul pensiei nu depăşeşte nivelul salariului mediu brut aferent anului pentru care se face plata. În cazul în care cuantumul pensiei depăşeşte acest nivel, persoanele care au calitatea de pensionar pot opta pentru suspendarea plăţii pensiei, până la încetarea încadrării.

"Procedura cumulului pensiei cu un venit salarial provenit dintr-o activitate profesională remunerată din bugetul de stat în limita unui plafon valoric este practicată în mai multe ţări ale Uniunii Europene (Franţa, Portugalia, Grecia), iar în alte sisteme din Europa cumulul pensiei cu salariul nu este posibil (Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Cehia, Germania)", se arată în comunicat.

Executivul reia totodată ideea potrivit căreia, conform jurisprudenţei Curţii Constituţionale, nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul sau să-l limiteze la un anumit plafon, cu condiţia ca o asemenea măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii, iar eventualele diferenţe de tratament între diversele categorii profesionale trebuie să aibă o raţiune licită.

Potrivit analizelor efectuate, în prezent sunt aproximativ 20.440 persoane care cumulează pensia cu salariul, din care circa 1400 la nivel central şi aproximativ 19.000 la nivel local.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici