Cursuri suspendate în şcoli din mai multe judeţe din ţară

Profesorii au suspendat, vineri, cursurile în mai multe unităţi de învăţământ din Piteşti, Suceva, Satu Mare, Iaşi, Constanţa, Prahova, aceştia anunţând că de luni acţiunile lor vor căpăta o şi mai mare amploare.

60 afișări
Imaginea articolului Cursuri suspendate în şcoli din mai multe judeţe din ţară

Cursuri suspendate în şcoli din mai multe judeţe din ţară (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop, a anunţat că vineri erau "semnale" din Piteşti, Suceva, Satu Mare, Iaşi, Constanţa că în multe unităţi de învăţământ au fost suspendate cursurile, iar de luni acţiunile profesorilor vor căpăta o şi mai mare amploare.

"De luni acţiunile ar putea căpăta o şi mai mare amploare. Chiar dacă am cerut aprobări pentru organizarea mitingului, toate sunt acţiuni spontane, fiecare unitate luând decizie proprie privind suspendarea cursurilor, fără ca noi să coordonăm aceste acţiuni", a precizat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Aproximativ 200 de cadre didactice din Piteşti au protestat în faţa Inspectoratului Şcolar Argeş

Aproximativ 200 de cadre didactice de la instituţii de învăţământ din municipiul Piteşti au protestat, vineri după-amiază, în faţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Argeş, la manifestaţie participând şi profesorii de la Liceul "Dinu Lipatti", care în cursul acestei zile au refuzat să intre la ore.

La protest au participat aproximativ 200 de cadre didactice, care au scandat "Unitate" şi "Demisia".

Protest spontan al cadrelor didactice de la un liceu din Prahova

Aproximativ o sută de cadre didactice de la Grupul Şcolar din Slănic Prahova au întrerupt activitatea, vineri, timp de o oră, iar reprezentanţii FSLI Prahova afirmă că profesorii mai multor licee din judeţ se pregătesc de proteste, nemulţumiţi de reducerile salariale.

Liderul sindical al FSLI Prahova a spus că şi cadrele didactice din alte unităţi din învăţământ din judeţ se pregătesc de proteste.

De altfel, câteva zeci de cadre didactice participă, vineri, la acţiunea de protest a sindicatelor care are loc în faţa Palatului Administrativ din Ploieşti.

Zeci de profesori din Petroşani şi Petrila au declanşat proteste spontane

Aproximativ 40 de profesori din Petroşani şi alţi circa 60 din localitatea Petrila au declanşat un protest spontant, adunându-se în faţa sediilor PDL pentru a cere reprezentanţilor aflaţi la guvernare să le dea drepturile salariale tăiate şi să nu îşi asume răspunderea pe Legea educaţiei.

Profesorii din Petroşani scandează "Daţi-ne înapoi ce aţi luat de la noi" şi "PDL partid de zbiri, dascăli şi elevi martiri".

La Petrila, protestatarii au pus bilete pe uşa sediului PDL, pe care scrie "Jos Guvernul", "Jos Funeriu", "Vrem salarii decente".

La şcolile în care orarul nu se terminase în momentul declanşării protestului, elevii au fost trimişi acasă de către profesori.

La Petrila sunt şase şcoli generale şi un liceu, iar la Petroşani - şapte şcoli generale şi patru licee.

Aproximativ o sută de profesori protestează vineri, pentru a doua zi consecutiv, în faţa Ministerului Educaţiei, unde cer demisia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, "pentru dorinţa de a asuma răspunderea pe Legea educaţiei şi de a închide 1.700 de şcoli la cererea preşedintelui Traian Băsescu".

"Cerem demisia ministrului pentru două motive esenţiale. Unul - întrucât vrea să adopte Legea educaţiei prin asumarea răspunderii de către Executiv. În acest context, prin Legea educaţiei există pericolul să fie blocată reforma pe care o cerem de un deceniu. Cerem demisia ministrului pentru că a spus că este mandatat de către preşedintele României să închidă 1.700 de şcoli, indiferent de opoziţia pe care o va avea în teritoriu, indiferent ce ar genera această măsură la nivel local", a declarat Liviu Pop.

Potrivit secretarului FSLI, închiderea acestor şcoli înseamnă că va fi afectată activitate a peste 500.000 de şcolari şi aproximativ 10.000 de angajaţi, cadre didactice şi nedidactice.

Protestatarii scandează "Demisia, demisia", "11 clase, 11 clase !", "Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu vom discuta şi legea noastră", "Nu vă fie frică, Funeriu pică", "Demnitate, demnitate", "Fără asumare", "Astăzi Capitala, mâine toată ţara", "Mincinoşii" etc.

În rândul sindicaliştilor circulă informaţia potrivit căreia ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, s-ar afla vineri la Iaşi, oficial însă nimeni din Minister nu confirmă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici