Curtea de Apel a suspendat decizia lui Kovesi de a o revoca din DNA pe procurorul Mihaiela Iorga Moraru. Măsura este contestabilă

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, miercuri, suspendarea, până la soluţionarea procesului, a ordinului emis de Laura Codruţa Kovesi de a o revoca din DNA pe procurorul Mihaiela Iorga Moraru, măsura nefiind definitivă.

2058 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel a suspendat decizia lui Kovesi de a o revoca din DNA pe procurorul Mihaiela Iorga Moraru. Măsura este contestabilă

Curtea de Apel a suspendat decizia lui Kovesi de a o revoca din DNA pe procurorul Mihaiela Iorga Moraru. Măsura este contestabilă

În cadrul procesului în care Iorga a acţionat-o în instanţa pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, judecătorii au dispus că Mihaiela Iorga se poate întoarce în parchetul anticorupţie.

„Suspendă executarea Ordinului nr. 301/05.07.2017 emis de procuroru-şef al DNA până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în anularea ordinului. Cu recurs, în 5 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei Curţii de Apel Bucureşti.

La termenul de săptămâna trecută, de la Curtea de Apel, a procesului în care Mihaiela Iorga Moraru a dat-o în judecată pe Laura Codruţa Kovesi, reprezentantul DNA a cerut în instanţă recuzarea judecătorului pe motiv că ar judeca un proces şi la ICCJ şi i-ar fi afectată imparţialitatea. Instanţa a refuzat cererea de recuzare.

„Cerem recuzare, pentru că judecătorul este şi el într-un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ar fi imparţial. (…) Nu mai depun alte probe”, a cerut reprezentantul DNA la procesul de joi, de la Curtea de Apel.

În replică, avocatul procurorului Mihaela Iorga a menţionat că este a treia înfăţişare în faţa acestui judecător şi nu a fost depusă nicio cerere de recuzare până în prezent.

„Aparenţa de nelegalitate – un ordin de revocare ce s-a produs instantaneu, în 5 Iulie nu mai era procuror DNA, avizul s-a luat cu o zi înainte, fondul va analiza daca avizul are substanţă. Ordinul tinde la întinarea reputaţiei profesionale, până cand s-a dat revocarea s-au mai făcut trei sesizări de abateri disciplinare, există în acte o contradicţie între ordinul de revocare ş un act administrat astăzi. Prejudiciul eminent: este de 11 ani procuror DNA, nu are locuinţa in Bacău, are familie aici, efectul imediat al revocării a fost să o trimită la Bacău. Acum 11 ani făcea naveta Buzău- -Bacău. Peste 100 de dosare instrumentate de ea au fost redistribuite, nu se poate ajunge la o măsură atât de gravă pentru un procuror care a avut, până acumm, numai aprecieri chiar si de la Laura Codruţa Kovesi”, a spus în instanţă avocatul Mihaielei Iorga.

„Dacă în faţa secţiei de procuror s-a spus că faţă de cele expuse, Iorga nu îndeplineşte condiţiile pentru a funcţiona în DNA, am solicitat atunci ca Laura Codruţa Kovesi să precizeze pe ce lege merge. Ordinul vine şi invocă cu totul altceva, că nu îndeplinesc condiţia privind onorabilitatea. Cariera mea nu va mai fi niciodată la fel, dosarele pe care eu le aveam timp de două luni de zile au fost inventariate, au făcut obiectul unui control administrativ scopul de a nu fi prezentă la controlul Inspecţiei Judiciare, pentru că exista o sesizare pe care o făcusem la adresa lui Laura Codruţa Kovesi. Pe 27 am facut sesizarea, pe 29 s-a cerut revocarea,iar referatul s-a făcut în ziua în care am făcut sesizarea”, a spus Mihaiela Iorga în faţa judecătorului.

Procurorul şef al DNA a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”. Mai exact, este vorba despre un denunţ pe care procurorul l-ar fi primit prin intermediul aplicaţiei whatsapp.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici