Curtea de Apel Bucureşti: Judecătorul Dumitraşcu s-a panicat, fiind ameninţat de un martor, context plauzibil fugii

Curtea de Apel Bucureşti arată, în motivarea deciziei ca judecătorul Sever Dumitraşcu să fie cercetat în libertate pentru accidentarea unui copil de trei ani, că este plauzibilă teoria apărării potrivit căreia magistratul s-a panicat atunci când a fost ameninţat de unul dintre martorii de la locul accidentului.

261 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Bucureşti: Judecătorul Dumitraşcu s-a panicat, fiind ameninţat de un martor, context plauzibil fugii

Curtea de Apel Bucureşti: Judecătorul Dumitraşcu s-a panicat, fiind ameninţat de un martor, context plauzibil fugii (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dat publicităţii, luni, motivarea deciziei prin care, sâmbătă, a dispus cercetarea în stare de libertate a judecătorului Sever Dumitraşcu, acuzat de accidentarea unui copil de trei ani, în Drobeta-Turnu Severin, şi părăsirea locului faptei.

"În cauză, faptele reţinute în sarcina inculpatului nu justifică arestarea preventivă, fiind suficientă luarea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea, prevăzută de articolul 145 Cod procedură penală. Judecarea în stare de libertate a inculpatului nu prezintă un pericol concret pentru ordinea publică, iar circumstanţele reale în care au fost comise faptele şi circumstanţele personale ale inculpatului duc la concluzia că nu există riscul ca acesta să comită alte fapte penale, să se sustragă de la judecată sau să influenţeze administrarea probelor", se arată în motivarea instanţei.

Calitatea de magistrat a inculpatului poate fi o circumstanţă agravantă, dar şi un aspect că acesta a înţeles situaţia în care este, necesitatea de a colabora cu organele de cercetare şi de a nu comite alte fapte penale, iar obligaţiile care vor fi stabilite reprezintă o garanţie că scopul procesului penal poate fi atins cu judecarea acestuia în stare de libertate, mai notează instanţa.

"Este adevărat că inculpatul nu a recunoscut faptele, dar acesta nu are obligaţia de a recunoaşte acuzaţiile care i se aduc, în situaţia în care se consideră nevinovat", se mai arată în documentul citat.

În motivare se mai arată că, probabil, "inculpatul, în momentul producerii accidentului, deşi a oprit maşina şi aşa cum rezultă din probele administrate, a aşteptat sosirea ambulanţei, a intrat într-o stare de panică, ceea ce este cu totul plauzibil şi în aceste condiţii a părăsit locul accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie".

"Această situaţie este cu atât mai plauzibilă cu cât din declaraţia martorului B.D. F. rezultă că numitul B.B. era agresiv şi s-a adresat inculpatului «domnule preşedinte, pentru acest copil fac crimă». Tot acest martor mai arată că, împreună cu un coleg al său, s-a interpus între numitul B. şi conducătorul auto (inculpatul) pentru a preveni un eventual conflict", mai reţine instanţa.

Instanţa ţine cont şi de declaraţiile martorului B.B. şi ale martorei R.N., care au spus că judecătorul "mirosea a alcool", dar arată că trebuie ţinut cont de caracterul subiectiv al acestor declaraţii, fiind vorba despre rude ale minorului accidentat, dar şi de faptul că, în aceste situaţii, dovada alcoolemiei se face doar cu probe ştiinţifice.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, sâmbătă, ca judecătorul Sever Dumitraşcu de la Tribunalul Mehedinţi să fie cercetat în libertate pentru accidentarea unui copil de trei ani, în Drobeta-Turnu Severin, şi părăsirea locului faptei, el având interdicţie de a părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 de zile.

Procurorii Parchetului instanţei supreme, care l-au reţinut pe Dumitraşcu, ceruseră CAB arestarea preventivă a magistratului pentru 29 de zile.

Decizia CAB a fost contestată de procurori la instanţa supremă.

Sever Dumitraşcu, judecător la Tribunalul Mehedinţi, este cercetat de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie după ce, în 3 mai, a intrat cu maşina pe o stradă cu "acces interzis" din Drobeta-Turnu Severin şi a accidentat un copil în vârstă de trei ani, apoi a părăsit locul faptei.

Imediat după accident, un trecător aflat în zonă a apelat serviciul de urgenţă, copilul fiind transportat la spital, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale, în prezent având piciorul în gips şi fiind în afara oricărui pericol, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului instanţei supreme remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

Judecătorul Sever Dumitraşcu a fost găsit de poliţişti vineri, la Spitalul Judeţean din Timişoara, unde era internat la secţia de Cardiologie, fiind dus la Bucureşti pentru audieri.

Procurorii arată, în referatul cu propunere de arestare preventivă, că, potrivit declaraţiilor martorilor, Sever Dumitraşcu a coborât din maşina sa după ce l-a accidentat pe copil, a stat lângă acesta până la sosirea ambulanţei, după care a părăsit locul faptei înainte de venirea poliţiştilor.

Totodată, unul dintre martori a declarat că maşina judecătorului era oprită pe partea stângă a drumului, la doi-trei metri de locul în care se afla copilul, iar când s-a apropiat de Sever Dumitraşcu, în timp ce discuta cu acesta a constatat că mirosea a alcool, potrivit referatului procurorilor.

Poliţiştii l-au căutat pe judecătorul Sever Dumitraşcu începând de joi după-amiază, la domiciliul lui, al fiilor săi, în spital şi în alte locuri publice din Drobeta-Turnu Severin, fiind găsit abia vineri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde a fost internat între orele 7.17 şi 13.00.

"Afirmaţia inculpatului cu privire la motivul pentru care se afla în Timişoara, starea de sănătate grav deteriorată, este contrazisă chiar de actele medicale depuse de apărătorul inculpatului", notează procurorii în referatul cu propunerea de arestare a magistratului Sever Dumitraşcu.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat, vineri, reţinerea şi arestarea judecătorului Sever Dumitraşcu, de la Secţia de contencios a Tribunalului Mehedinţi.

Judecătorului Dumitraşcu, în vârstă de 66 de ani, îi fusese admisă cererea de a mai sta un an în magistratură, deşi împlinise vârsta de pensioare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici