Curtea de Apel Bucureşti motivează suspendarea decretului lui Iohannis în cazul Ciucă: Există o îndoială asupra legalităţii

Curtea de Apel Bucureşti arată că a suspendat decretul preşedintelui Iohannis prin care a prelungit mandatul lui Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei deoarece există o îndoială serioasă asupra legalităţii actului, iar încălcarea legii produce perturbare gravă a activităţii Armatei.

1114 afișări
Imaginea articolului Curtea de Apel Bucureşti motivează suspendarea decretului lui Iohannis în cazul Ciucă: Există o îndoială asupra legalităţii

Curtea de Apel Bucureşti motivează suspendarea decretului de prelungire a mandatului lui Ciucă: Există o îndoială asupra legalităţii

„Pentru admiterea cererii de suspendare trebuie îndeplinite cumulativ trei condiţii: sesizarea autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare cu cererea de revocare întemeiată pe art. 7 din Legea nr. 554/2004; existenţa unor cazuri bine justificate; prevenirea unei pagube iminente”, se arată în motivarea magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit documentului, prima condiţie este îndeplinită deoarece reclamantul, adică Ministerul Apărării, a solicitat, înaintea introducerii cererii de suspendare, revocarea Decretului nr. 1331/2018.

„Cazurile bine justificate sunt ,,împrejurările legate de starea de fapt şi de drept, care sunt de natură să creeze o îndoială serioasă în privinţa legalităţii actului administrativ.” Aceste împrejurări trebuie să rezulte în urma unei examinări sumare a cauzei, examinarea în urma căreia trebuie să existe o îndoială serioasă asupra legalităţii actului administrativ. Curtea apreciază că există o îndoială serioasă asupra legalităţii Decretului nr. 1331/2018, deoarece nu au fost respectate condiţiile prevăzute de art. 39 alin. (5) din Legea nr. 346/2006”, mai arată judecătorii.

De asemenea, magistraţii mai arată că decretul semnat de Iohannis privind prelungirea mandatului lui Ciucă a fost emis fără a avea la bază propunerea ministrului Apărării.

„Curtea apreciază că încălcarea legii cu ocazia prelungirii mandatului de Stat Major al Apărării creează o perturbare previzibilă gravă a funcţionării Armatei, în condiţiile în care, pe de o parte, Şeful este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, iar, pe de altă parte, mandatul şef de Stat Major al Apărării este deţinut în mod nelegal de o persoană, care va exercita nelegal atribuţiile legale recunoscute acestei funcţii, luând cunoştinţă, printre altele, de informaţii clasificate secret de stat sau secret de ,serviciu”, mai spun magistraţii.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 31 ianuarie, să suspende decretul preşedintelui Iohannis prin care a prelungit mandatul comandantului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei. La scurt timp după decizia instanţei, MApN a anunţat că pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.

MApN a contestat, la Curtea de Apel Bucureşti, decretul prin care a fost prelungit mandatul de şef al Statului Major al Apărării pentru generalul Nicolae Ciucă. Ministerul a cerut suspendarea şi anularea decretului.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca şef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în şedinţa CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcţie. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au acuzat că şeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici