Dacă laşi o persoană băută să îţi conducă maşina poţi să te alegi cu dosar penal, în anumite condiţii

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit luni că o persoană ce încredinţează maşina proprie unei persoane despre care cunoaşte că a consumat alcool poate răspunde penal doar dacă persoana respectivă are are în sânge peste 0,80 g/l de alcool pur.

855 afișări
Imaginea articolului Dacă laşi o persoană băută să îţi conducă maşina poţi să te alegi cu dosar penal, în anumite condiţii

Dacă laşi o persoană băută să îţi conducă maşina poţi să te alegi cu dosar penal în anumite condiţii

Astfel deţinătorul unei maşini care o încredinţează unei persoane despre care nu a ştiut că a consumat alcool nu va răspunde penal. Acelaşi lucru se va întâmpla şi dacă persoana respectivă are sub 0,80g/l alcool pur în sânge.

Clarificare vine după ce un şofer s-a adresat unei instanţei cu următoare problemă:

"Dacă, în condiţiile art.335 alin.(3) din Codul penal, acţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştia că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o îmbibaţie alcoolică indiferent de gradul de alcoolemie?”.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Stabileşte că, în interpretarea dispoziţiilor art. 335 alin. (3) din Codul penal, care incriminează fapta unei persoane de a încredinţa un vehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află sub influenţa alcoolului, trebuie să vizeze o persoană care să aibă o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.

Motivare va apărea după publicare în Monitorul Oficial a deciziei ICCJ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici