MESAJELE politicienilor după moartea Regelui Mihai | Dragnea: Testamentul său politic e limpede / Tăriceanu: Un simbol al patriotismului, al dragostei faţă de ţară şi popor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că moartea Regelui Mihai lasă în urmă un gol imens, afirmând că acesta a luptat pentru “o Românie întreagă, democratică şi europeană, care-şi respectă propria tradiţie şi propriile valori naţionale”.

1031 afișări
Imaginea articolului MESAJELE politicienilor după moartea Regelui Mihai | Dragnea: Testamentul său politic e limpede / Tăriceanu: Un simbol al patriotismului, al dragostei faţă de ţară şi popor

Dan Barna, despre moartea Regelui Mihai: Ultimul senior al istoriei noastre a ieşit din scenă / Firea: Spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor şi reper moral

“Sunt profund întristat de vestea morţii Regelui Mihai! Lunga sa suferinţă nu a putut atenua şocul acestei veşti. Aceasta este dovada cea mai palpabilă a prezenţei Regelui Mihai în sufletele noastre, a importanţei sale pentru noi, românii. Golul pe care îl lasă în urmă este imens. Imensă este însă şi contribuţia Regelui în Cel De-al Doilea Război Mondial şi în salvgardarea destinului românesc”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe Facebook.

Liviu Dragnea a afirmat că Regele Mihai a luptat pentru o Românie democratică şi europeană, iar testamentul politic al acestuia trebuie urmat indiferent de convingeri politice.

“Regele Mihai a luptat pentru o Românie întreagă, democratică şi europeană, care-şi respectă propria tradiţie şi propriile valori naţionale. Testamentul său politic este limpede şi nu avem decât să-l urmăm toţi, indiferent de convingerile politice! Dumnezeu să-l odihnească!”, a conchis Dragnea.

Tăriceanu: Regele Mihai rămâne un simbol al patriotismului, al dragostei faţă de ţară şi popor

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, într-o postare pe Facebook, că Regele Mihai rămâne un simbol al patriotismului, al dragostei faţă de ţară şi popor, adăugând că l-a cunoscut personal şi i-a simţit căldura, grija şi dragostea pentru ţara şi poporul român.

”Cu profund regret şi durere în suflet am aflat de dispariţia dintre noi a Majestăţii Sale Regele Mihai I. Ziua de astăzi este una tristă pentru poporul român. Am avut onoarea să îl cunosc pe Majestatea Sa Regele Mihai şi să-i simt căldura, grija şi dragostea pentru ţara şi poporul român. Majestatea Sa a arătat în perioada domniei sale, în vremuri deosebit de grele, ce înseamnă să reprezinţi ţara cu demnitate şi curaj.
A fost respectat în ţară şi în lume pentru modul în care s-a dedicat slujirii poporului său în spiritul apărării libertăţii şi valorilor democratice. Regele Mihai rămâne un simbol al patriotismului, al dragostei faţă de ţară şi popor. Îi vom păstra vie amintirea şi îi vom simţi lipsa. În aceste momente grele, gândurile mele se îndreaptă către Familia Regală, căreia îi transmit sincere condoleanţe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

Carmen Dan: Avem cu toţii datoria de a pleca fruntea în cinstea Regelui Mihai I

Ministrul de Interne, Carmen Dan, transmite, printr-un mesaj de condoleanţe adresat Casei Regale, că poporul român are „datoria morală de a pleca respectuos fruntea în cinstea celui care a scris pagini importante în istoria ţării noastre”, Regele Mihai I.

„Văl negru de doliu s-a aşternut astăzi peste întreaga ţară. Majestatea Sa Regele Mihai I al României s-a stins din viaţă la doar câteva zile după ce poporul român sărbătorea 99 de ani de la Marea Unire, înfăptuită de bunicul său, Ferdinand. Avem cu toţii datoria morală de a ne pleca respectuos fruntea în cinstea celui care a scris pagini importante în istoria ţării noastre. Avem obligaţia de a ne păstra trecutul la loc de cinste pentru că acesta reprezintă singura garanţie pentru un viitor construit pe baze solide şi sincere”, a scris Carmen Dan, pe pagina sa de Facebook.

Conform sursei citate, Maiestatea Sa rămâne un exemplu de răbdare şi dragoste faţă de ţară, un simbol al continuităţii şi al sacrificiului pentru semeni.

„În aceste momente de profundă tristeţe, transmit condoleanţele mele întregii familii regale. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumină!”, transmite ministrul de Interne.

Hellvig: Viaţa Regelui Mihai în serviciul cetăţenilor, o amprentă profundă asupra României moderne

Directorul SRI, Eduard Hellvig, transmite condoleanţe Familiei Regale a României, precizând că viaţa Regelui Mihai "în serviciul cetăţenilor lasă o amprentă profundă asupra României".

"Am primit cu adâncă tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României. Ca fost şef al statului român şi ultim supravieţuitor de mare însemnătate al celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, viaţa sa în serviciul cetăţenilor lasă o amprentă profundă asupra României moderne. Avem datoria ca, mai ales în aceste clipe, să păstrăm vie în memoria naţiunii noastre amintirea exemplelor de patriotism, curaj şi demnitate de care Majestatea Sa a dat dovadă în momentele cruciale pentru România secolului XX. Transmit, în numele meu şi al Serviciului Român de Informaţii, condoleanţe Casei Regale a României şi îmi exprim speranţa că Familia Regală va rămâne alături de societatea românească în proiectele sale majore, ca un reper constant de moralitate şi forţă unificatoare. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe Majestatea Sa", transmite directorul SRI.

Turcan: Regele Mihai I va rămâne un reper de moralitate,o figură emblematică pentru istoria dificilă

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat, marţi, că Regele Mihai I va rămâne un reper de moralitate, chiar şi după trecerea în nefiinţă, afirmând că „nicio încercare a istoriei nu i-a ştirbit Majestăţii Sale dragostea pentru poporul român”.

“Regele Mihai I va rămâne pentru noi un reper de moralitate şi o figură emblematică pentru istoria dificilă a ţării. Nicio încercare a istoriei nu i-a ştirbit Majestăţii Sale dragostea pentru poporul român şi pentru România. Dumnezeu să îl odihnească!”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Preşedintele USR, Dan Barna, a scris marţi, pe pagina sa de Facebook, că Regele Mihai a fost „simbolul şi speranţa unor generaţii” şi că a încheiat „povestea unuia dintre cele mai complexe destine din istoria noastră modernă”.

„Ultimul senior al istoriei noaste a ieşit din scenă. Majestatea sa regele Mihai I al României a încheiat astăzi povestea unuia dintre cele mai complexe destine din istoria noastră modernă. A fost simbolul şi speranţa unor generaţii iar de astăzi se aşează în legenda cărţilor noastre de istorie. Dumnezeu să-l odihnească”, a scris Dan Barna.

Firea: Spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor şi reper moral

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi-a exprimat, marţi, regretul pentru moartea Regelui Mihai, ea arătând că spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor şi reper moral pentru generaţiile ce vor urma.

„A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor şi reper moral pentru generaţiile ce vor urma... Dumnezeu să Vă aibă în pază, Majestate!”,a scris Firea pe Facebook.

Spiritul Regelui Mihai va fi în continuare far călăuzitor şi reper moral

Oficial, Comitetul Olimpic Român, Federaţia Română de Oină, Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de Tir cu Arcul, Federaţia Română de Karate Tradiţional, Fundaţia Atletismului Românesc, dar şi Asociaţia Presei Sportive din României se află sub Înaltul Patronaj al MS Regelui Mihai I al României şi al Casei Regale.

Campioana olimpică la atletism, Gabriela Szabo, preşedinte la CSM Bucureşti, a declarat că l-a cunoscut pe Regele Mihai în 2012.

"L-am cunoscut prin intermediul Principesei Margareta, era un mare iubitor de sport. În anul în care Federaţia de Atletism a împlinit 100 de ani, forul nostru a intrat sub patronajul Casei Regale. Prietenii mei de la Federaţia Europeană de Atletism au rămas impresionaţi de felul în care vorbea mai multe limbi străine şi despre cunoştinţele sale despre sport. Toate bazele sportive de la Şosea au fost donate sportului de către familia sa. Doamna Iolanda Balaş avea o relaţie strânsă cu Casa Regală. E o zi tristă şi transmit sincere condoleanţe Casei Regale", a declarat Gabi Szabo pentru ProSport.

Şi Ilie Năstase a fost printre cei care l-au cunoscut pe Regele Mihai.

"Îmi pare foarte rău, este o mare pierdere, ar fi trebuit să ne comportăm mai frumos cu el când se afla în viaţă, eu l-am cunoscut mai bine la New York, am fost împreună cu o delegaţie de sportivi, am fost împreună pe lângă Statuia Libertăţii, ştiu perioada în care nu putea să intre în ţară şi cât suferea. Apoi, evident, l-am reîntâlnit şi în România la anumite evenimente." a spus Ilie Năstase pentru ProSport

Regele Mihai a încetat din viaţa, marţi, la ora 13.00, la reşedinţa sa din Elveţia, a anunţat Casa Regală a României.

„La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteţa Sa Regală Principesa Maria,

Teodor Meleşcanu: Regele Mihai rămâne un exemplu de distincţie, demnitate şi generozitate

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a transmis, marţi, un mesaj de condoleanţe familiei regale, adăugând că Regele Mihai „rămâne un exemplu de distincţie, demnitate şi generozitate”, potrivit unui comunicat de presă.

„Am aflat cu profundă tristeţe vestea dispariţiei Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României. Personal am avut prilejul să constat, de mai multe ori, preţuirea de care s-a bucurat Majestatea Sa în rândurile diplomaţiei, dar şi ale publicului larg din ţară şi din străinătate. Eforturile făcute de Maiestatea Sa Regele Mihai I pentru promovarea în diverse capitale europene a obiectivelor României privind aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO sunt parte integrantă a angajamentului şi reuşitei parcursului internaţional al ţării noastre”, a precizat Meleşcanu, potrivit unui comunicat de presă.

Ministrul de Externe a susţinut că Regele Mihai a fost aproape de preocupările şi problemele românilor de pretutindeni, atât în anii în care s-a aflat în exil, cât şi după aceea.

„Pentru diplomaţii care au avut onoarea să-L cunoască, Regele Mihai I rămâne un exemplu de distincţie, demnitate, generozitate şi profund ataşament faţă de valorile culturale româneşti şi faţă de interesele României. România Centenarului se datorează şi rolului jucat de familia regală, iar Majestatea Sa, prin devotamentul faţă de interesele naţionale, atât în vremuri de vicisitudini, cât şi în cele actuale, caracterizate de noi provocări, va reprezenta de-a pururi un reper pentru drumul istoric parcurs de ţara noastră, dar şi pentru valorile pe care trebuie să le împărtăşim viitoarelor generaţii. Ne înclinăm în faţa Majestăţii Sale, care şi-a pus, cu demnitate, întreaga viaţă în slujba ţării. Transmitem, în aceste momente de doliu, Familiei Regale, condoleanţele şi expresia înaltei preţuiri faţă de personalitatea Majestăţii Sale”, a mai spus Meleşcanu în documentul citat.

Eugen Tomac, despre decesul Regelui Mihai: S-a stins o personalitate care a avut o viaţă zbuciumată

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a scris marţi, pe pagina sa de Facebook, după decesul Regelui Mihai, că „s-a stins o personalitate care a avut o viaţă zbuciumată”, adăugând o fotografie care îl înfăţişează pe acesta în Basarabia, în 2006.

„S-a stins o personalitate care a avut o viaţă zbuciumată, plină de încercări. Regele Mihai a fost şeful statului român - aşa cum l-au făurit înaintaşii noştri la 1918. De la Mihai I încoace, România a traversat o perioadă plină de transformări”, a scris Tomac, pe pagina sa de Facebook.

Liderul executiv al PMP a adăugat că esenţială este căderea comunismului şi faptul că România este membră a Uniunii Europene.

„Chiar dacă nu este întreagă, aşa cum a fost sub coroana majestăţii sale! Avem obligaţia să nu uităm că România Regelui Mihai se întindea până la Nistru. Dumnezeul să-l odihnească în pace pe Regele Mihai I al României!”, a precizat Eugen Tomac.

Dacian Cioloş: Regele Mihai, un simbol al demnităţii, nobleţii şi echilibrului

Fostul premier Dacian Cioloş a scris, marţi, pe Facebook, că Regele Mihai reprezintă pentru un el un simbol al demnităţii, nobleţii şi echilibrului şi un reper de moralitate pentru generaţiile politice prezente şi viitoare.

”Regele Mihai I va rămâne în memoria mea, ca, probabil, a majorităţii românilor, un simbol al demnităţii, nobleţii şi echilibrului, prin modul în care şi-a împletit destinul cu evoluţia României moderne. Regele a rămas întotdeauna fidel poporului român, a primit cu demnitate umilinţele la care a fost supus într-o vreme, tocmai pentru a nu se îndepărta de ţara în care s-a născut şi de neamul pe care destinul i l-a hărăzit să-l indrume o vreme”, a scris Dacian Cioloş.

Acesta a transmis compasiunea sa familiei regale şi apropiaţilor defunctului rege.

”Regele Mihai I a fost, este şi va fi o sursă de inspiraţie pentru românii care îşi pun priceperea şi energia în promovarea şi apărarea valorilor democratice, un reper de moralitate pentru generaţiile politice prezente şi viitoare”, a mai scris Cioloş.

Regele Mihai a încetat din viaţa, marţi, la ora 13.00, la reşedinţa sa din Elveţia, a anunţat Casa Regală a României.

Marţi seara, la ora 19, Custodele Coroanei va face o declaraţie de presă. Trupul Regelui va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar slujba de înmormântare va avea loc la Curtea de Argeş, în noua Catedrală, se spune într-un comunicat al Casei Regale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici