Danemarca ridică restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Danemarca ridică restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, începând cu 1 mai, însă companiile străine care plasează forţă de muncă în această ţară pentru prestarea de servicii sunt obligate să se înregistreze la Registrul pentru Furnizorii Străini de Servicii.

52 afișări
Imaginea articolului Danemarca ridică restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Danemarca ridică restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), începând cu 1 mai, cetăţenii români pot lucra în Danemarca fără a deţine permis de muncă, în condiţii egale cu cetăţenii acestui stat sau cu cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene.

"În ceea ce priveşte detaşarea lucrătorilor, începând cu data de 1 mai 2009, procedurile realizate de Serviciul danez de imigrări vor fi înlocuite cu procedurile Registrului pentru Furnizorii Străini de Servicii si ale Agenţiei daneze de Comerţ şi a Companiilor", informează ANOFM.

Astfel, companiile străine care detaşează forţă de muncă în Danemarca, în vederea prestării de servicii, sunt obligate să se înregistreze si să transmită informaţii atât despre firmă, cât si despre fiecare serviciu prestat în Danemarca, la Registrul pentru Furnizorii Străini de Servicii danez ("Register for Foreign Service Providers – RUT"), înainte de a începe activitatea pe teritoriul acestei ţări, companiile care nu respectă aceste proceduri putând fi amendate de poliţia daneză.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) anunţa, în luna ianuarie, că Guvernul danez a ajuns la un acord cu partidele parlamentare prin care condiţiile tranzitorii de acces pe piaţa muncii a cetăţenilor români şi bulgari vor fi eliminate de la 1 mai 2009.

Potrivit datelor înregistrate de autorităţile daneze, citate de MMFPS, în luna august 2007 au fost emise 13.000 de permise de muncă cetăţenilor statelor UE, ajungând în octombrie 2007 la aproximativ 8.800, dintre care 796 au fost acordate cetăţenilor români.

Tratatul de aderare la UE a ţărilor din Europa Centrală şi de Est permite statelor membre să adopte măsuri tranzitorii privind accesul forţei de muncă din noile state membre UE până la 7 ani.

Citeşte şi:

Danemarca va elimina restricţiile de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Spania a eliminat restricţiile pe piaţa muncii pentru români

Grecia a eliminat restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici