Darius Vâlcov, pus sub control judiciar pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Darius Vâlcov a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi primit 4,2 milioane de lei de la oameni de afaceri care derulau contracte cu Primăria Slatina sau cu SC Compania de Apă Olt.

553 afișări
Imaginea articolului Darius Vâlcov, pus sub control judiciar pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Darius Vâlcov, pus sub control judiciar pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de Darius Vâlcov, la data faptelor primar al municipiului Slatina, respectiv senator în Parlamentul României, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Conform ordonanţei procurorilor anticorupţie, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui denunţător aproximativ 10-15% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri (denunţător în cauză) de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior. Astfel, în perioada 21 ianuarie- 13 iunie 2013 fostul senator a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva societate, printr-o firmă intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate.

Conform anchetatorilor, contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.

Anchetatorii mai susţin că, Darius Vâlcov ar fi procedat în aceeaşi manieră şi în cazul unui alt contract încheiat de Primăria Slatina cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului Slatina, preţul contractului fiind de 7.726.919 de lei fără TVA.

"Astfel, în luna iunie 2012, inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru semnarea respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuarea la timp a plăţilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 lei", se arată în ordonanţa procurorilor.

Conform documentului citat, în 23 iulie 2014, între SC Compania de Apă Olt S.A., şi aceeaşi firmă s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect „Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 de lei fără TVA.

Ulterior, la data de 27 august 2014, înainte de data emiterii primei facturi către SC Compania De Apă Olt S.A., administratorul firmei respective ar fi fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai lui Vâlcov, care i-ar fi comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv, pentru „a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri ar fi fost de acord, mai susţin anchetatorii.

"Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procent de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui „avans mai mare pentru lucrările efectuate”, acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens. Ulterior, în lunile septembrie şi decembrie 2014, inculpatul a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsă iniţial", se mai arată în documnetul citat.

Conform anchetatorilor, suma totală pe care ar fi primit-o Darius Vâlcov este de 4.296.270 de lei.

Procurorii DNA au dispus sechestru asigurător asupra unor piese de mobilier folosite la amenajarea hotelului pe care Darius Vâlcov îl deţine în Slatina şi asupra unei sume de bani existente în contul unei societăţi pe care fostul primar ar fi controlat-o prin interpuşi.

Tribunalul Olt a admis, pe 21 septembrie, cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de fostul primar al Slatinei Darius Vîlcov într-un caz de corupţie în care sunt suspecte alte opt persoane, între care foşti şefi din administraţia locală din Olt şi oameni de afaceri, decizia fiind definitivă.

Potrivit portalului instanţelor, magistraţii Tribunalului Olt au admis solicitarea procurorilor DNA de redeschidere a urmăririi penale faţă de Darius Vîlcov şi faţă de alte opt persoane, între care fostul primar al municipiului Slatina Minel Prina, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, vicepreşedintele CJ Marius Oprescu, soţia deputatului Daniel Bărbulescu, Andra Bărbulescu, şi oamenii de afaceri Ovidiu Ramba, Laurenţiu Şerban, Cristian Tomescu, Bogdan Langa, într-un dosar privind fapte de corupţie.

Sentinţa magistraţilor de la Tribunalul Olt este definitivă şi a fost pronunţată la două luni de la înregistrarea solicitării pe rolul instanţei, perioadă în care magistraţii au amânat de mai multe ori luarea unei decizii în acest caz.

În 2012, Nicolae Stan, fost deputat de Olt şi fost primar al comunei Coloneşti, a reclamat la DNA fapte de corupţie privind contracte încheiate de Primăria Slatina, în perioada în care Darius Vâlcov era primar, cu firme ale oamenilor afaceri Cristian Tomescu, Laurenţiu Şerban, Ovidiu Ramba şi Bogdan Langa.

Procurorii anticorupţie din Craiova au dispus netrimiterea în judecată, în urma sesizărilor făcute de Nicolae Stan. El a atacat decizia procurorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care, în 2014, a respins plângerea şi l-a obligat pe acesta la plata a 50 de lei cheltuieli de judecată.

Ulterior, procurorii anticorupţie au solicitat redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

Darius Vâlcov, fost ministru, fost primar al Slatinei şi fost senator, este urmărit penal pentru fapte de corupţie în alte dosare, în unul dintre acestea fiind trimis în judecată.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Vâlcov, în 20 mai, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupa de acesta.

În dosarul trimis în judecată, Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, este judecat pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălare de bani, omul de afaceri Lucian Petruţ Şuşală, pentru complicitate la trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, pentru complicitate la trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, Theodor Berna, administratorul societăţii Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.

Darius Vâlcov mai este urmărit penal în alte dosare, pentru fapte similare. Astfel, în 3 iunie, procurorii DNA îl anunţau pe Darius Vâlcov că este urmărit penal într-un al doilea dosar, pentru trafic de influenţă, având în vedere că anul trecut, în perioada în care ocupa funcţiile de senator şi ministru al Finanţelor, a luat de la un om de afaceri 10% din valoarea unui contract.

În 23 iunie, DNA anunţa că Vâlcov este urmărit penal într-un alt dosar. Astfel, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov i-a cerut unui denunţător, administrator al unei societăţi comerciale, suma de 2.500.000 de lei, reprezentând un procent de 10-15% din sumele încasate de firma denunţătorului de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior.

De asemenea, în 22 iunie, Tribunalul Bucureşti a admis o solicitare a DNA de redeschidere a urmăririi penale într-un dosar în care apare şi numele lui Darius Vâlcov, cercetările fiind cu privre la fapte, nu la persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici