De Historia Urbis, gardă de onoare la statuia Lupa Capitolina din Constanţa

Constanţa va intra, în vara aceasta, pe lista selectă a oraşelor turistice în care vizitatorii pot asista la un ceremonial de schimbare a gărzii de onoare, formată din câte doi legionari romani, sub comanda câte unui centurion.

121 afișări
Imaginea articolului  De Historia Urbis, gardă de onoare la statuia Lupa Capitolina din Constanţa

Sursa - Flickr

„Constanţa va intra, în vara aceasta, pe lista selectă a oraşelor turistice în care vizitatorii pot asista la un ceremonial de schimbare a gărzii de onoare. Primăria Constanţa organizează, în perioada estivală, un demers artistic - performativ de tip <living history> intitulat <De Historia Urbis>”, potrivit unui comunicat de presă.

Primăria municipiului Constanţa precizează că zilnic, în perioada 1 iulie – 28 august 2022 (59 de zile) între orele 10:00 – 22:00, la statuia Lupa Capitolina din Constanţa va fi organizată o gardă de onoare formată din câte doi legionari romani, sub comanda câte unui centurion.

„Ceremonialul schimbului de gardă va fi organizat din două în două ore, sub forma unui eveniment solemn artistic de inspiraţie romană. Tot personalul arondat evenimentului (legionari, centurioni, trupe auxiliare, poeţi - orator) va purta echipament de tip roman. Schimbul de gardă se va desfăşura sub forma unui ritual de sorginte militară romană, sub comanda câte unui centurion, toate comenzile fiind rostite în limba latină. Personajele care vor efectua serviciul de gardă vor face parte din două legiuni (I – Italica şi V - Macedonica), deci vor exista două drapele şi două acvile diferite, fiecare cu însemnele specifice fiecărei legiuni”, se arată în comunicat.

În vecinătatea statuii Lupa Capitolina va fi amplasat un cort militar roman, de unde se va porni cu schimbul de gardă şi în care se vor afla centurionul, legionarii, şi militarii din trupele auxiliare aflaţi în schimburile „de veghe” şi „de somn”.

Pentru fiecare schimb vor fi asigurate serviciile câte unui poet - orator, echipat în ţinută civilă de inspiraţie romană, care va oferi celor interesaţi informaţii cu privire la natura evenimentului, date generale despre istoria centrului vechi al oraşului precum şi indicii şi îndrumări spre obiective turistice din zonă.

„Evenimentul va contribui la punerea în valoare a patrimoniului cultural al municipiului Constanţa într-un mod solemn şi artistic, la valorificarea moştenirii latine, la crearea unui important centru de interes pentru constănţeni şi turişti, la generarea eveniment zilnic cu mare impact la public.”, a anunţat Georgiana Rusu, coordonatoarea proiectului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici