Decizie favorabilă în instanță pentru Prințul Paul: primește 50 ha de teren în Vaslui

Publicat: 08 07. 2025, 12:16
Printul Paul de Romania, participa la o receptie oferita de Ambasada Rusiei, cu prilejul implinirii a 70 de ani de la terminarea celui de al Doi-lea Razboi Mondial, in Bucuresti, vineri, 8 mai 2014. MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Paul Philippe Al României așteaptă în Franța decizia în cazul cererii autorităților judiciare române de extrădare, pentru a executa pedeapsa de 3 ani și 4 luni de închisoare în dosarul Ferma Băneasa. În timp ce este considerat fugar de către autoritățile române, după condamnarea pentru abuzuri în obținerea și înstrăinarea unor proprietăți folosindu-se nelegal de calitatea de moștenitor al Casei Regale a României, Paul Philippe Al României, care se autointitulează prințul Paul, a obținut de la o instanță din țară o decizie definitivă care îi recunoaște dreptul de a fi împroprietărit cu 50 de hectare de teren agricol în Zorleni, județul Vaslui, conform gandul.ro.

Terenul fusese revendicat în calitatea de moștenitor, recunoscută de instanța supremă, și nu pe cale dinastică. Decizia a venit la aproximativ 18 ani de la hotărârea definitivă prin care i s-a admis dreptul de a solicita restituirea „imobilului teren agricol aparţinând Moşiei Regale Zorleni”.

  • Demersul prințului Paul pentru obținerea unei suprafețe de 50 de hectare de teren arabil în județul Vaslui a început în 2006, iar în 2007, dreptul de a revendica terenul i-a fost recunoscut de instanță.
  • Abia 12 ani mai târziu, în 2019 și 2020, comisiile locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor au emis deciziile executorii, care urmau să se concretizeze în eliberarea titlului de proprietate asupra terenului.
  • Agenția Domeniilor Statului (ADS), deși fusese consultată înainte de emiterea hotărârilor, a cerut în instanță anularea lor, în 2021.
  • Patru ani mai târziu, în iunie 2025, instanța Tribunalului Vaslui a decis, definitiv, că acțiunea ADS este nefondată, astfel că terenul trebuie trecut pe numele prințului Paul.
  • În timpul judecării contestației ADS pentru terenul cerut de prințul Paul, în dosar a apărut și numele jurnalistului Marco Robert Houston, care caută orice bunuri ale acestuia pentru a recupera o datorie uriașă de la descendentul regelui Carol al II-lea. Jurnalistul britanic vrea să îl execute silit pentru o datorie de 4,7 milioane de lire sterline, sumă pe care instanțele din Marea Britanie au stabilit că prințul Paul i-o datorează încă din 2013.

Cum a obținut prințul Paul dreptul de a primit 50 de hectare de teren la Zorleni

Paul Philippe Al României s-a judecat cu Casa Regală pentru a fi recunoscut drept prinţ moştenitor şi pentru a dobândi o parte din averea acesteia.

În februarie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a recunoscut sentinţa din 1955 a unei instanţe din Lisabona prin care tatăl prințului Paul, Carol Mircea Grigore, era recunoscut ca fiu al regelui Carol al II-lea.

ICCJ i-a recunoscut însă lui Paul Philippe Al României calitatea de nepot al regelui Carol al II-lea şi drepturile ce decurg de aici în ce priveşte averea fostului rege exilat, nu averea Casei Regale. Potrivit Casei Regale a României, decizia Înaltei Curţi din 2012 nu a creat niciun drept dinastic şi nici nu a stabilit apartenenţa lui Paul Philippe Al României la familia regală.

Cronologia deciziilor judecătorilor este detaliată în hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție din 23 noiembrie 2021, în dosarul nr. 1804/1/2021, respectiv recursul în casație formulat și câștigat de avocatul Robert Roșu, care fusese condamnat în dosarul Ferma Băneasa, decizie care i-a adus achitarea și eliberarea din penitenciar.