Video DECLARAŢIA ZILEI | Margaritis Schinas (CE): Nu vom ezita să lansăm rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a confirmat luni scrisoarea trimisă de primvicepreşedintele Frans Timmermans liderilor din România şi a declarat că oficialii europeni nu vor ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, acolo unde este necesar.

76 afișări

„Prim-vicepreşedintele Timmermans a trimis o scrisoare preşedintelui României, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, şi primului-ministru, în care prezintă problemele de interes pentru Comisia Europeană cu privire la statul de drept în România. Principale preocupări se referă la evoluţiile care interferează cu independenţa justiţiei şi lupta efectivă împotriva corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale UE, şi în mod particular la amendamentele adoptate recent la Codul penal, care riscă să creeze o situaţie de de facto de impunitate pentru infracţiuni.

Posibila legislaţie ce ar permite recursurile extraordinare ar agrava situaţia statului de drept. În cazul în care îmbunătăţirile necesare nu sunt realizate în scurt timp sau dacă vor fi luate măsuri negative suplimentare, precum promulgarea celor mai recente amendamente la codurile penale, Comisia va declanşa fără întârziere Cadrul pentru statul de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

El a mai spus că, de asemenea, Comisia ”îşi rezervă competenţele în calitate de gardian al tratatelor nu va ezita să lanseze rapid proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, acolo unde este necesar”.

”Obiectivul Comisiei rămâne să ajute autorităţile române să găsească soluţii la problemele privind statul de drept. Comisia este pregătită să se angajeze într-un dialog activ şi constructiv cu autorităţile române şi să conlucreze pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană”, a mai spus Margaritis Schinas.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici