Deputat Fidesz: O iniţiativă europeană civilă poate opri proiectul de la Roşia Montană

Proiectul minier de la Roşia Montană din România, care ar urma să utilizeze o tehnologie contestată pe bază de cianuri-leşiere, ar putea să fie blocat printr-o iniţiativă europeană civilă, a avertizat vineri, într-o conferinţă de presă, Erik Banki, un parlamentar Fidesz.

771 afișări
Imaginea articolului Deputat Fidesz: O iniţiativă europeană civilă poate opri proiectul de la Roşia Montană

Deputat Fidesz: O iniţiativă europeană civilă poate opri proiectul de la Roşia Montană (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Iniţiativa va fi ultimul resort, în lipsa introducerii unei interdicţii europene asupra tehnologiilor de minerit cu cianură, a declarat Banki.

El a notat că o propunere din partea Guvernului român va face posibilă extragerea unor minereuri de aur şi argint la Roşia Montană în următorii 17 ani, punând astfel în pericol grav mediul în România şi Ungaria.

Parlamentarul Fidesz a evocat o poluare cu cianură la o mină similară la Baia Mare, în România, un incident care a avut loc în 2000 şi care a "ras" fauna în sectorul ungar al Tisei, provocând pagube în valoare de aproximativ 30 de miliarde de forinţi (peste 100 de milioane de euro).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici