Deputatul Ioan Hoban, deferit justiţiei pentru corupţie

Deputatul liberal Ioan Hoban a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru că ar fi intervenit, în perioada în care deţinea funcţia de consilier local în Baia Mare, în achiziţionarea de către firma Kaufland a unui teren supraevaluat, obţinând un profit de de 490 de mii de euro.

92 afișări
Imaginea articolului Deputatul Ioan Hoban, deferit justiţiei pentru corupţie

Deputatul Ioan Hoban, deferit justiţiei pentru corupţie (Imagine: www.cdep.ro)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale l-au trimis în judecată pe Ioan Hoban - consilier local în cadrul Consiliului Local Baia Mare (judeţul Maramureş), în legislatura 2000-2004 şi membru al Comisiei de Urbanism a Consiliului, sub acuzaţia de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Totodată, în dosar sunt acuzaţi Mihail Bogdan Soare - intermediar în tranzacţia cu terenul - pentru dare de mită şi Titus Mircea Streuţi - consilier superior la Primăria Municipiului Baia Mare - pentru luare de mită şi fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunilor aprilie - mai 2003, odată cu iniţierea construirii unui supermarket pe raza municipiului Baia Mare, inculpatul Hoban Ioan a realizat o înţelegere frauduloasă cu inculpatul Soare Mihail Bogdan şi cu Streuţi Titus Mircea. Prin această înţelegere, Hoban Ioan a condiţionat avizarea unui schimb de terenuri în Comisia de urbanism a Consiliului Local, de achiziţionarea, de către firma Kaufland (prin intermediarul Soare Mihail Bogdan) a unui teren ce îi aparţinea, la un preţ supraevaluat, situat la periferia municipiului. Prin schimbul de terenuri, Consiliul Local primea acest teren şi dădea, în schimb, un teren subevaluat situat în zonă centrală.

Subevaluarea terenului situat în centrul municipiului Baia Mare, aparţinând Consiliului Local şi supraevaluarea terenului de la periferie, aparţinând inculpatului Hoban Ioan, a fost făcută de inculpatul Streuţi Titus Mircea printr-un raport de evaluare, susţine Biroul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În urma supraevaluării terenului proprietate personală şi a realizării schimbului, Hoban ar fi încasat 490.000 de euro în plus faţa de valoarea reală a terenului.

Diferenţa dintre valoarea de piaţă a terenului din centrul oraşului aparţinând Consiliului Local şi cea stabilită în raportul de evaluare şi încasată de Consiliul Local, diferenţă însumând 651.195 de euro, reprezintă prejudiciul în dauna Consiliului Local Baia Mare.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurator în vederea recuperării prejudiciului şi confiscării obiectului mitei numai împotriva inculpatului Soare Mihai Bogdan, pe numele celorlalţi doi inculpaţi nefiind identificate bunuri personale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competenţa acestei instanţe de judecată fiind atrasă de calitatea actuală de deputat în Parlament a lui Hoban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici