Despăgubiri mai mari pentru românii care îşi asigură locuinţele în caz de cutremur sau inundaţii

Românii care au încheiate asigurări obligatorii ale locuinţelor vor primi despăgubiri mai mari, proporţional cu sumele plătite, potrivit unui proiect de lege depus de deputatul USR Pollyanna Hangan.

463 afișări
Imaginea articolului Despăgubiri mai mari pentru românii care îşi asigură locuinţele în caz de cutremur sau inundaţii

„Prin modificările aduse de PSD-PNL Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, începând cu data de 11 noiembrie 2023 românii vor plăti cu 30% mai mult decât în prezent pentru asigurare. Concret, pentru o locuinţă de tip A, prima de asigurare a fost crescută la 130 de lei (faţă de echivalentul a 20 de euro, cât este în prezent). În schimb, suma asigurată a rămas similară ca valoare celei de acum (100.000 lei). Proiectul USR vine să corecteze această anomalie, astfel încât să existe o proporţionalitate între valoarea primei de asigurare şi valoarea sumei asigurate”, potrivit unui comunicat de presă.

Totodată, elimină posibilitatea ca Autoritatea pentru Supraveghere Financiară să poată modifica, prin norme, cuantumul primei şi al despăgubirii, în condiţiile în care ele sunt prevăzute în lege şi normele ASF nu pot amenda o lege.

„Pentru că românii sunt şi aşa împovăraţi de preţuri, majoritatea PSD-PNL s-a gândit să crească şi costul asigurării obligatorii a locuinţei. În loc de 100 de lei pentru o valoare asigurată a locuinţei de 100.000 de lei, cât este acum, românii vor trebui să plătească 130 de lei prima de asigurare pentru aceeaşi valoare asigurată. Au invocat inflaţia, de care tot ei sunt vinovaţi. Dacă tot au invocat inflaţia, atunci am aplicat şi noi rata inflaţiei la valoarea asigurată, astfel încât prima de 130 de lei să se plătească doar pentru o valoare asigurată a locuinţei de 130.000 de lei. Aşa e corect. Sper că propunerea noastră să fie votată pentru a-i ajuta pe oamenii care au mai puţine venituri şi locuiesc în condiţii precare”, declară Pollyanna Hangan.

Conform ultimelor date statistice, doar aproximativ 20% dintre locuinţele din România sunt asigurate obligatoriu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici