Dieta vegetariană şi cea vegană NU duc la depresie. Argumentele experţilor americani

  • Experţii amerciani critică studiul care stilul de viaţă vegan/vegetarian de depresie, spunând că rezultatele „nu explică” nicio asociere.
  • Întradevăr, asumpţiile, metodele de cercetare, cohorta aleasă şi corelaţiile făcute ridică mari semne de întrebare.
503 afișări
Imaginea articolului Dieta vegetariană şi cea vegană NU duc la depresie. Argumentele experţilor americani

FOTO Veann.com

Stilul de viaţă vegan sau vegetarian nu te îmbolnăvesc, mai ales nu de depresie, arată o dieteticiană, care critică un studiu nou apărut.
 
Un studiu recent a sugerat o legătură între dietele vegetariene şi vegane şi depresie, dar experţii au pus la îndoială rezultatele. 
 
Dieteticiana Mary Mosquera-Cochran, de la Centrul Medical Wexner al Universităţii de Stat din Ohio, a remarcat mai multe aspecte legate de concepţia studiului, care, în opinia ei, fac imposibilă concluzia că o dietă fără carne provoacă depresie.
 
În primul rând, specialista a remarcat că, în loc să efectueze un experiment controlat, aşa cum ar fi fost normal, cercetătorii au analizat pur şi simplu datele existente. În plus, proporţia vegetarienilor din studiu (un total de 82 de persoane din aproximativ 14.000) a fost extrem de mică, ceea ce ridică dubii clare privind veridicitatea concluziilor.
 
Mary Mosquera-Cochran a adăugat: „Cercetătorii au descoperit că nivelul de calitate al dietei a fost oarecum asociat cu rate mai mari de depresie, dar nu au explicat pe deplin asocierea. Ei înşişi au remarcat, de asemenea, că orice legătură între dietele fără carne şi depresie este neclară, spunând că „natura asocierii rămâne neclară, iar datele longitudinale sunt necesare pentru a clarifica relaţia cauzală”. Ei au clarificat, totodată, că „deficienţele nutritive nu explică această asociere”. 
 
„O dietă fără carne nu vă face să fiţi deprimat”, a scris pe pagina sa publică de Facebook, renumitul medic vegetarian Dr. Garth Davis, care a discutat, de asemenea, despre limitele studiului. El a spus: „Nu este vreo problemă. Acesta a fost un studiu transversal care nu urmăreşte pacienţii şi nici nu diferenţiază cât timp au urmat dieta. De asemenea, ignoră calitatea nutriţională reală a dietei. Mai multe studii au arătat în mod real că dietele sănătoase pe bază de plante sunt asociate cu mai puţină depresie. Un alt studiu realizat în Brazilia a arătat că, cu cât oamenii urmează o dietă bazată pe plante mai mult timp, cu atât mai puţină depresie au, iar alte studii au arătat că, de fapt, carnea creşte nivelul de depresie”.
 
De asemenea, el a subliniat că persoanele care aleg să evite produsele de origine animală ar putea fi mai predispuse să sufere de depresie din cauza empatiei lor faţă de animalele care sunt chinuite şi apoi ucise pentru hrană. Dr. Davis a explicat: „Veganii tind să aleagă această dietă pentru că sunt empatici faţă de suferinţa animalelor. Am avut momente în care m-am luptat să adorm cu imagini ale miliardelor de animale torturate închise în hale, Da, asta te poate deprima. Dar o dietă bazată pe alimente integrale din plante nu te deprimă şi are toţi nutrienţii care te fac fericit şi sănătos. Şi puteţi dormi liniştit ştiind că vă reduceţi la minimum efectul asupra animalelor şi a mediului înconjurător”, conchide specialistul. 
 
Pe scurt, studiul care a concluzionat ca dieta vegană şi cea vegetariană poate duce la episodare depresie, susţine că participanţii care au exclus carnea din dieta lor au o prevalenţă mai mare a episoadelor depresive în comparaţie cu participanţii care consumau carne. Cercetătorii au efectuat o analiză transversală cu date de bază din populaţia Braziliei, care a inclus 14.216 brazilieni cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani. Tot specialiştii au concluzionat că natura asocierii dintre depresie şi dietă vegană/vegetariană rămâne neclară, iar datele longitudinale sunt necesare pentru a clarifica relaţia cauzală. Adică, simplu spus, dieta, sau stilul de viaţă de acest tip nu duce la depresie.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici