Video DIICOT: 80 de învinuiţi în cazul licitaţiilor frauduloase pe internet

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a pus sub acuzare 80 de persoane în cazul privind licitaţiile frauduloase de pe internet, fiind păcălite zeci de persoane care au transferat bani prin Western Union şi MoneyGram, reprezentând contravaloarea bunurilor.

144 afișări

Miercuri, cu sprijinul a 120 de jandarmi din cadrul Unităţii Mobile de jandarmi "Fraţii Buzeşti" din Craiova şi lucrători de poliţie judiciară din cadrul serviciilor şi birourilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Timişoara, Oradea, Vaslui şi Caraş-Severin, au fost efectuate 41 de percheziţii domiciliare în Bucureşti, Râmnicu-Vâlcea, Reşiţa, Bârlad şi în trei comune din Judeţul Vâlcea, în urma cărora au fost ridicate următoarele bunuri: 19 laptopuri, 5 PC-uri, 11 Hard Disk-uri, 4 Modemuri, două Routere, 744 CD-uri, 109 DVD-uri, 13 carduri bancare, 73 telefoane mobile, două pistoale neletale şi sumele de 26.568 de lei, 15.495 euro şi 840 lire sterline, informează site-ul DIICOT.

Procurorii DIICOT, împreună cu lucrători ai poliţiei judiciare din Vâlcea, Craiova, Olt şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate au desfăşurat o amplă acţiune pe raza judeţelor Vâlcea, Vaslui, Oradea, Timişoara, Satu-Mare, Caraş-Severin, Craiova şi în Municipiul Bucureşti, procedând la destructurarea a 2 importante grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea de fraude informatice, respectiv licitaţii frauduloase pe internet.

În cursul anului 2007, sub coordonarea învinuiţilor Gheorghe Marius Ivan şi Ion Andrei, s-au constituit cele două grupări infracţionale, care postau pe internet anunţuri de vânzare a unor bunuri pe care nu le deţineau în realitate.

Astfel, folosindu-se de site-uri false de "escrow" şi datele unor cărţi de credit ale altor persoane, învinuiţii au indus în eroare mai multe persoane, cărora le-au solicitat transferul unor sume de bani prin Western Union şi MoneyGram, reprezentând contravaloarea produselor oferite spre vânzare. După încheierea tranzacţiilor, datele transferurilor erau comunicate altor persoane, care procedau la încasarea sumelor de bani de la diferite unităţi bancare din ţară sau din străinătate.

Încasarea sumelor de bani din străinătate a fost posibilă prin folosirea de acte şi identităţi false.

În cauză s-a luat măsura conducerii la sediul DIICOT Vâlcea şi cercetării a 80 de persoane, faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 7 din Legea 39/2003, infracţiuni informatice prev. de art.48 şi art.49 din Legea nr.161/2003, infracţiuni privind comerţul electronic prev. de art.27 din Legea 365/2002, înşelăciune prev. de art.215 alin. 1, 2, 3 Cod penal şi spălarea banilor prev. de art. 23 din Legea 656/2002, urmând ca după audieri să se procedeze la formularea unor propuneri corespunzătoare, în raport de gravitatea faptelor şi de aportul infracţional al fiecăreia dintre persoanele cercetate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici