Directorul ECDC: Numărul cazurilor noi de tuberculoză a scăzut în România

Directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), Marc Sprenger, a declarat, marţi, că numărul cazurilor noi de tuberculoză a scăzut în România de la 118 la 80, iar în ce priveşte tratamentul pentru cazuri noi, autorităţile se descurcă mai bine decât media europeană.

154 afișări
Imaginea articolului Directorul ECDC: Numărul cazurilor noi de tuberculoză a scăzut în România

Directorul ECDC: Numărul cazurilor noi de tuberculoză a scăzut în România (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

România avea cel mai mare număr de cazuri de TBC din Uniunea Europeană în urmă cu doi ani, când 77 de oameni se îmbolnăveau zilnic.

Sprenger a precizat marţi, la Bucureşti, că în cazul tuberculozei multidrog rezistente este nevoie de o atenţie deosebită şi ar trebui luate mai multe măsuri.

El a spus că împreună cu experţii români, dar şi cu cei ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a fost gândit un plan strategic şi a susţinut că orice investiţie făcută pentru controlul bolii este necesară, pentru că acest lucru înseamnă o stare de sănătate mai bună a populaţiei şi reducerea costurilor asociate acestei boli.

Totodată, directorul Departamentului Sănătate Publică şi Sisteme de Sănătate din cadrul OMS - Biroul regional Europa, Hans Kluge, a declarat că tuberculoza este şi o boală socială, iar pentru controlul ei ar trebui mobilizată întreaga societate.

Hans Kluge a susţinut că tratamentul pacienţilor ar trebui mutat în sistemul de asistenţă primară, pentru ca serviciile de diagnostic şi tratament să fie cât mai aproape de pacient. Un alt aspect important, în opinia lui Kluge, este sprijinul social şi psihologic acordat bolnavilor.

El a vorbit şi despre o reformă a sistemului sanitar pentru combaterea tuberculozei, explicând că acest lucru înseamnă, de fapt, a se lucra mai eficient cu banii alocaţi.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că tuberculoza reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Guvernul României şi a amintit că au fost aprobate măsuri importante pentru îmbunătăţirea Programului Naţional de Control al Tuberculozei.

"Până în prezent, ne-am atins cele trei obiective importante: revitalizarea Comitetului de Coordonare Naţională, elaborarea Planului Strategic Naţional de Control al Tuberculozei în România 2015-2020 şi creşterea finanţării pentru acest program", a declarat Bănicioiu, în conferinţa susţinută după întâlnirea cu reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi cei ai Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile.

Bănicioiu a mai anunţat că pe pagina web a Ministerului Sănătăţii va fi postată în această săptămână, în dezbatere publică, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Planul Strategic Naţional de Control al Tuberculozei în România 2015-2020, care are ca scop reglementarea tuturor măsurilor care să asigure îmbunătăţirea controlului tuberculozei prin asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, diagnoticare, tratare şi creşterea aderenţei la tratament în conformitate cu recomandările OMS.

Demnitarul a precizat că, în urma implementării intervenţiilor incluse în Planul Strategic Naţional de control al TB, până în anul 2020 ar trebui să se înregistreze o scădere a incidenţei globale a TB de la 78,58 la 100.000 de locuitori înregistrată în 2013 la 66,68 la 100.000 locuitori în 2020, scăderea numărului total de pacienţi de la 16.711 cazuri notificate în 2013 la 13.060 în 2020.

De asemenea, până în 2020 ar trebui să se înregistreze creşterea ratei de succes la tratament pentru cazurile noi de la 84 la sută în 2012 la 90 la sută, creşterea ratei de success la tratament pentru cazurile de tuberculoză multidrug rezistentă de la 25 la sută în 2010 la 70 la sută şi scăderea mortalităţii prin TB de la 5,3 la 100.000 de locuitori în 2013 la 4,3 la 100.000 locuitori.

Nicolae Bănicioiu a mai spus că pentru implementarea măsurilor prevăzute în Planul Naţional Strategic au fost identificate mai multe surse de finanţare, în afara bugetului de stat cum ar fi mecanismul de finanţare norvegian, Fondul Global, fonduri europene, Banca Mondială, iar unul dintre proiecte va fi implementat de Institutul Naţional de Pneumologie Prof. Dr. Marius Nasta, cu fonduri norvegiene, obiectivul fiind întărirea controlului tuberculozei în România cu accent pe tuberculoza multidrog-rezistentă şi pe populaţia săracă şi vulnerabilă.

"În cadrul acestui proiect, 1.000 de pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoza multirezistentă vor primi tratament medical complet în valoare de 5.398.630 euro timp de doi ani, iar 10.000 de persoane vor fi testate pentru a preveni răspândirea TB şi pentru a spori aderenţa la tratament", a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici