Discuţiile de la Ministerul de Finanţe s-au încheiat fără rezultat. Negocierile vor fi reluate joi

Discuţiile dintre Gheorghe Ialomiţianu şi liderii sindicali s-au încheiat fără rezultat, după aproximativ patru ore, ministrul afirmând încă o dată, la ieşirea din Ministerul de Finanţe, că stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală.

66 afișări
Imaginea articolului Discuţiile de la Ministerul de Finanţe s-au încheiat fără rezultat. Negocierile vor fi reluate joi

Discuţiile de la Ministerul de Finanţe s-au încheiat fără rezultat. Negocierile vor fi reluate joi (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală, celor care au o contribuţie substanţială la realizarea veniturilor la bugetul de stat. În momentul de faţă, România este pe ultimul loc la încasări la bugetul statului, respectiv 32%, Bulgaria având 40%. Trebuie să avem criterii de eficienţă. Această instituţie trebuie restructurată, reorganizată, ca să fie o instituţie apreciată de contribuabili, pentru a nu fi în situaţia de a tăia cheltuielile instituţiilor publice şi toate instituţiile să funcţioneze în condiţii de normalitate", a susşinut ministrul de Finanţe după discuţii.

El a precizat că negocierile vor continua şi joi.

Liderul sindical Vasile Marica a spus că ministrul le-a precizat că va discuta joi cu premierul despre această situaţie.

Marica şi-a arătat temerea ca această acţiune să nu fie politizată şi să nu degenereze, în condiţiile în care el are semnale din toată ţara că protestele s-ar putea amplifica.

"Facem un apel la toate partidele politice să-şi vadă de treaba lor, să ne lase să ne rezolvăm problemele. Noi nu ne dorim o politizare a acestei acţiuni. Mâine dimineaţă (joi - n.r.), dacă colegii noştri vor intra în acţiuni spontane, cauza este sărăcia, nu că ţin cu vreun partid sau cu altul", a susţinut Marica.

Acesta a spus că înţelegerea cu "cei din Fisc" a fost ca o parte din banii colectaţi să fie daţi pentru redimensionarea cheltuielilor cu personalul, iar la ora actuală ministrul încalcă această convenţie.

"Ministrul nu ne-a promis nimic, nici noi nu i-am promis. Am rămas pe poziţia noastră şi el pe a lui. I-am spus ministrului că singurii vinovaţi pentru că la buget nu se colectează bani suficienţi sunt guvernanţii care şi-au pus oameni în funcţii de conducere în instituţiile din toată ţara", a spus liderul sindical.

La ora transmiterii acestei ştiri, pe holurile Ministerului de Finanţe sunt aproximativ 200 de angajaţi. Unii dintre ei moţăie pe scaune, iar alţii, în grupuri mici, discută.

Ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a revenit la sediul ministerului de resort, în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 0.15, pentru a discuta cu angajaţii care au rămas să protesteze pe holurile instituţiei.

Ialomiţianu a revenit după aproximativ două ore de la părăsirea sediului instituţiei.

La intrarea în clădirea Ministerului de Finanţe, Ialomiţianu a spus că s-a întors să discute cu oamenii şi că vor primi stimulente doar cei care vor combate evaziunea fiscală.

"Am venit să continuăm negocierile. Nu fug de negocieri pe principii de echitate şi de legalitate", a spus Ialomiţianu.

Ministrul a reluat ideea că cine are performanţă va fi bine plătit.

"Vreau să văd rezultatele, că avem obligaţia să reducem evaziunea fiscală", a adăugat ministrul.

Acesta a precizat că va negocia cu liderii de sindicat.

După ora 22.00, ministrul de Finanţe a reuşit să plece din clădire sub escortă.

Anterior, timp de aproximativ o oră, ministrul a fost blocat în propriul birou, după ce le-a comunicat protestatarilor că nu va acorda stimulente decât în funcţie de performanţe în activitate şi că nu va demisiona, ceea ce i-a enervat pe angajaţii care l-au împiedicat să iasă din minister.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici