Distrigaz: Presiunea la gazele pentru ELCEN permitea asigurarea apei calde în Capitală

Distrigaz Sud Reţele precizează, despre problema apei calde din Capitală, că măsura limitării serviciului de distribuţie a gazelor naturale a fost comunicată încă din 2 septembrie tuturor instituţiilor responsabile şi că, după instituirea măsurii, presiunea permitea asigurarea apei calde.

300 afișări
Imaginea articolului Distrigaz: Presiunea la gazele pentru ELCEN permitea asigurarea apei calde în Capitală

Distrigaz susţine că presiunea la gazele pentru ELCEN permitea asigurarea apei calde în Capitală (Imagine: Shutterstock)

Într-un comunicat remis luni MEDIAFAX, Distrigaz Sud Reţele informează că a limitat, la sfârşitul săptămânii trecute, serviciile de distribuţie a gazelor naturale către două locuri de consum ale ELCEN din Bucureşti, respectiv CTE Sud şi CTE Vest, ca urmare a acumulării de către ELCEN a unor datorii importante de plată aferente serviciului de distribuţie prestat inclusiv pentru sezonul rece 2013-2014.

"Măsura limitării serviciului de distribuţie a gazelor naturale a fost comunicată încă din data de 2 septembrie a.c., prin mai multe notificări, tuturor instituţiilor responsabile. Chiar şi după măsura de limitare a serviciului de distribuţie a gazelor naturale, presiunea asigurată pentru punctele de consum ale Elcen permitea funcţionarea la parametri normali a sistemului de producere a agentului termic şi de preparare a apei calde, fapt ce conduce la concluzia că au existat disfunctionalităţi tehnice în acest sistem", se mai arată în comunicatul prin care Distrigaz Sud Reţele aduce precizări "privind limitarea presiunii gazelor naturale, timp de două zile, către ELCEN".

În comunicat se mai menţionează că Distrigaz Sud Reţele "rămâne în continuare deschisă pentru găsirea unei soluţii acceptabile în vederea rezolvării situaţiei".

Precizările vin după ce primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a afirmat că municipalitatea a fost informată cu privirea la reducerea presiunii gazelor furnizate ELCEN în după-amiaza zilei de vineri, 3 octombrie.

"Consider că acţiunea Distrigaz Sud Reţele este forţată de diverse interese. Nu vreau să nominalizez, dar se simte un vânt liberal, atât în refuzul consilierilor generali PNL de a vota hotărârea legată de fuziunea RADET-ELCEN de săptămâna trecută, cât şi în deciziile celor de la GDF Suez care, în loc să stea la masa discuţiilor, au redus direct - subliniez, direct - presiunea la gazele naturale. Ei au început să o facă de joi (2 octombrie - n.r.), iar pe noi ne-au informat vineri după-amiază", a spus edilul.

În acelaşi context, Sorin Oprescu a reclamat şi faptul că Distrigaz Sud Reţele nu a informat nici cetăţenii înaintea de a reduce presiunea la gaze. "Astfel de decizii pun în pericol siguranţa cetăţenilor", a mai spus el.

Bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 nu au mai avut apă caldă începând din 2 octombrie. ELCEN, furnizorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), a explicat că apa caldă nu a mai fost livrată la temperaturile obişnuite în urma reducerii cantităţii de gaze primite de la Distrigaz.

RADET a anunţat pe site, sâmbătă, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde, în sectoarele 2, 3, 4 şi 5, din cauza reducerii presiunii şi cantităţii de gaze livrate către ELCEN.

Începând din 30 septembrie, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Sâmbătă, Distrigaz a anunţat că a reluat furnizarea la parametri normali.

"Creşterea temperaturii se face gradual. În prezent, ELCEN distribuie căldură la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp până consumatorul final va avea acces la apa caldă", a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

Reprezentanţii ELCEN declarau duminică după-amiază, pentru MEDIAFAX, că apa caldă va reveni la temperatura obişnuită, până la ora 18.00, în toate sectoarele afectate din Capitală.

ELCEN a precizat că a acumulat datorii în valoare de peste 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplatită în perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

Edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a formulat o sesizare la ANPC privind problema apei calde, în care susţine că RADET a încălcat clauzele contractuale care prevăd o anumită temperatură de livrare a apei, iar consumatorii vor fi nevoiţi să achite un serviciu de care nu au beneficiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici