DNA a intrat la Spitalul Municipal Caracal. SUnt vizate acordări ilegale de stimulente

Procurorii DNA au anunţat vineri că mai multe persoane care au asigurat conducerea Spitalului Municipal Caracal, judeţul Olt, sunt vizate de o anchetă în care se fac cercetări cu privire la acordarea ilegală a unor stimulente în contextul pandemiei de Covid.

340 afișări
Imaginea articolului DNA a intrat la Spitalul Municipal Caracal.  SUnt vizate acordări ilegale de stimulente

DNA a intrat la Spitalul Municipal Caracal. SUnt vizate acordări ilegale de stimulente

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Radu Dumitru-Liviu, la data faptelor manager al Spitalului Municipal Caracal, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, Mitran Marian, la data faptelor director financiar-contabil în acelaşi spital, acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, şi Ionescu Mihaela, la data faptelor director medical în cadrul Spitalului Municipal Caracal, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete.

Conform procurorilor, există date şi probe care conturează faptul că, în perioada decembrie 2020 – martie 2021, în contextul aprobării unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii COVID-19, inculpatul Radu Dumitru Liviu împreună cu inculpaţii Mitran Marian şi Ionescu Mihaela, ar fi întreprins mai multe demersuri pentru obţinerea în mod ilegal a unor fonduri europene şi ulterior au dispus în mod abuziv de sumele obţinute cu titlu de stimulent de risc.

În conformitate cu dispoziţiile legale, în vigoare în acea perioadă, putea beneficia de stimulentul de risc întreg personalul medical, medico-sanitar şi auxiliar sanitar din cadrul furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, cum este şi Spitalul Municipal Caracal, cu condiţia ca aceste persoane să fi activat în timpul stării de urgenţă şi să fi avut în evidenţă sau sub tratament pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu COVID-19, ori dacă persoanele respective au fost confirmate cu COVID-19 în urma activităţii desfăşurate.

„Concret, în contextul de mai sus, cei trei inculpaţi ar fi întocmit şi semnat mai multe documente în care ar fi fost inserate date care nu ar fi corespuns realităţii, pe care ulterior le-au înaintat către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în vederea decontării. Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obţinerea pe nedrept de către Spitalul Municipal Caracal a sumei de 740.000 lei din fonduri europene. Ulterior, din suma obţinută în mod ilegal, inculpaţii Radu Dumitru Liviu şi Mitran Marian ar fi dispus în mod abuziv plata către 136 de persoane a unor stimulente de risc nedatorate, în valoare totală de 326.250 lei”, arată procurorii.

Conform acestora, în aceeaşi perioadă, cu încălcarea prevederilor legale, inculpatul Radu Dumitru Liviu nu ar fi dispus acordarea stimulentelor de risc (în valoare totală 45.000 lei) pentru un număr de 19 persoane îndreptăţite să intre în posesia lor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
caracal,
dna,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici