DNA: Două grupări din APIA Botoşani acţionau ilegal în sprijinirea co-interesată a unor fermieri

Procurorii DNA au constatat că în APIA Botoşani existau două grupări de funcţionari care sprijineau ilegal anumiţi fermieri agreaţi pentru a obţine subvenţii agricole fără drept, în acest caz fiind implicat şi primarul oraşului Săveni, care ar fi primit ilegal subvenţii pentru 20 de hectare de teren

1415 afișări
Imaginea articolului DNA: Două grupări din APIA Botoşani acţionau ilegal în sprijinirea co-interesată a unor fermieri

DNA: Două grupări din APIA Botoşani acţionau ilegal în sprijinirea co-interesată a unor fermieri (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al DNA, în acest caz s-a constatat existenţa unor grupuri de interese în APIA Botoşani, care acţionau în vederea fraudării fondurilor europene destinate sprijinirii agriculturii, una dintre grupări fiind formată din şeful Serviciului Control, Gheorghe Faraon, şeful Serviciului Măsuri Speciale şi IT, Gabriel Tincu, şi şeful Serviciului Inspecţie, Ovidiu Epuraş, care au oferit sprijin ilegal şi co-interesat unor fermieri agreaţi, între care Ilie-Iulian Merticariu, administrator al S.C. Agromer SRL Sadoveni - Botoşani, iar un alt grup era condus de directorul executiv al APIA Botoşani, Liviu Stelian Zaharia, din care făceau parte alţi funcţionari din APIA Botoşani şi care au oferit sprijin ilegal şi co-interesat altor fermieri agreaţi.

Potrivit cercetărilor, funcţionarii APIA Botoşani au acţionat pentru a acorda ilegal subvenţii unor fermieri aflaţi în sfera de interese a funcţionarilor respectivi APIA Botoşani prin mai multe mecanisme.

Astfel, au fost făcute demersuri care au avut ca efect majorarea cuantumului subvenţiei pe suprafaţă încasată de persoane apropiate, precum şi obţinerea ilegală de fonduri europene în legătură cu accesarea unor proiecte finanţate din acest buget prin încheierea unor contracte de arendă în fals.

În acest sens, Gabriel Tincu, şef de serviciu la APIA Botoşani, ar fi intermediar în tranzacţii cu terenuri pe raza judeţului Botoşani, iar un număr însemnat de persoane a apelat la el pentru identificarea de posibili cumpărători.

"Utilizând datele de identitate ale proprietarilor de teren şi specimenele de semnături olografe, acesta întocmeşte, în fals, contracte de arendă pentru suprafeţele de teren pe care proprietarii ar fi dispuşi să le vândă, arendaş fiind o persoană din familia lui Tincu. Contractele de arendă sunt înregistrate apoi la primăriile localităţilor pe raza cărora sunt situate terenurile, cu complicitatea unor angajaţi din cadrul instituţiilor respective, fără ca deţinătorii de drept, care sunt menţionaţi în contract ca şi arendatori, să fie înştiinţaţi despre încheierea acestora", susţin procurorii DNA.

Totodată, procurorii arată că aceste contracte false ar fi fost tehnoredactate personal de Tincu, folosind calculatorul său de serviciu de la APIA Botoşani, în acesta fiind stocate copii în format electronic.

Anchetatorii arată că suprafaţa totală pentru care persoana din familia lui Tincu a solicitat subvenţii în campania 2013 este de aproximativ o sută de hectare de teren, din care exploatează efectiv doar 20 de hectare. În acest context, suma încasată ilicit este de aproximativ 13.000 euro, iar pentru anul 2014, în contextul majorării cuantumului subvenţiilor, suma ar fi de aproximativ 17.000 de euro.

Procurorii anticorupţie mai susţin că pe parcursul derulării campaniei de depunere a dosarelor pentru solicitarea subvenţiei pe suprafaţă, funcţionarii APIA Botoşani au derulat şi derulează activităţi în beneficiul ilicit al fermierilor agreaţi, astfel încât aceştia să poată beneficia de subvenţii cât mai mari, fără îndeplinirea condiţiilor legale.

Astfel, beneficiind de acces la hărţile în format digital pe care sunt poziţionate parcelele pentru care s-au solicitat subvenţii aferente anului 2013, şeful de serviciu Gabriel Tincu a recurs la identificarea, în baza de date a instituţiei, a suprafeţelor de teren neincluse în cererile de acordare a subvenţiei şi a comunicat poziţia parcelelor către fermierii agreaţi pentru a le include în cererile depuse de aceştia din urmă.

Unul dintre fermierii care au inclus în cererea de solicitare a subvenţiei aproximativ 300 de hectare de teren identificate în acest mod de Tincu este Ilie Iiulian Merticariu, administrator al S.C. Agromer S.R.L. Sadoveni - Botoşani.

Pentru a putea include în cererea depusă aceste terenuri, Merticariu a obţinut de la primăriile pe raza cărora sunt situate terenurile adeverinţe tipizate, "în alb", care atestă dreptul de folosinţă asupra terenurilor agricole pentru care solicită subvenţii. Documentele menţionate au fost completate la sediul APIA Botoşani de Tincu şi Merticariu cu datele referitoare la poziţia terenurilor, în urma identificării acestora în baza de date a instituţiei, susţin procurorii DNA.

Totodată, în contextul efectuării unor controale de către APIA Botoşani, în scopul verificării dacă terenurile pentru care s-au solicitat subvenţii au şi fost cultivate corespunzător, persoane din conducerea APIA au întreprins demersuri, inclusiv prin accesarea şi modificarea ilegală a unor date din sistemul informatic, pentru a proteja interesele anumitor fermieri, mai susţin procurorii anticorupţie care mai arată că directorul executiv al APIA Botoşani, Liviu Zaharia, a făcut demersuri pentru soluţionarea, în beneficiul fermierului, a situaţiei apărute, ceea ce l-a scutit pe acesta din urmă de sancţiuni pecuniare.

"În acest sens, directorul instituţiei ar fi intervenit ilegal şi în sistemul informatic al APIA Botoşani pentru a modifica o serie de date aferente dosarului, stocate în format electronic. În acest scop, Zaharia Liviu-Stelian a utilizat ilegal parola de acces a unei angajate care gestiona dosarul fermierului favorizat", au stabilit anchetatorii.

Procurorii anticorupţie mai susţin că există indicii potrivit cărora Zaharia ar fi zădărnicit un control ce viza legalitatea atribuirii de subvenţii unui fermier şi societăţii pe care o administra, demarat ca urmare a unei petiţii în condiţiile în care pentru cea mai mare parte din suprafeţele de teren incluse în dosarele depuse la APIA Botoşani fermierul respectiv nu ar fi deţinut documente legale în baza căror să facă dovada clară a exploatării având depuse dosare de subvenţionare atât în nume personal pentru 50 de ha, cât şi al unei societăţi comerciale pentru 900 ha.

În schimbul sprijinului oferit unuia dintre fermieri, Zaharia ar fi primit, la sfârşitul lunii mai 2014, două bilete la un concert în Ungaria, precum şi cazarea pentru două persoane la un hotel din Budapesta.

Şeful APIA Botoşani mai este acuzat că în calitate de membru al comisiei de examinare, ar fi facilitat ocuparea funcţiei de consilier debutant în cadrul APIA Botoşani a unei persoane apropiate.

Procurorii DNA mai arată că şeful Serviciului Control din APIA Botoşani, Gheorghe Faraon, a obţinut avantaje materiale de la un fermier care a oferit diverse produse agricole în scopul evitării unor controale care urmau să stabilească legalitatea obţinerii subvenţiilor întrucât, pentru o mare parte din terenurile înscrise în declaraţiile de suprafaţă, fermierul nu deţinea documentele legale justificative care să facă dovada clară a exploatării suprafeţelor, existând şi indicii că acesta ar deţine contracte de arendă false ori încheiate în numele unor persoane decedate.

În acest sens, Faraon le comunica unor fermieri date referitoare la controalele în teren, privind suprafeţele cultivate sau verificarea animalelor, pe care urmează să le efectueze funcţionarii APIA, mai susţin anchetatorii.

În ceea ce îl priveşte pe şeful Serviciului Inspecţie Cota de Lapte şi Supracontrol, Ovidiu Epuraş, procurorii anticorupţie au stabilit că în cursul lunii august 2012 i-a convocat pe reprezentanţii acestor fermieri la sediul APIA Botoşani, unde le-a spus că au fost sprijiniţi de el şi de alţi funcţionari APIA în scopul obţinerii preferenţiale a subvenţiilor pentru suprafaţă acordate în cadrul culturilor verzi, deşi pentru o parte însemnată a terenurilor înscrise în cererile de subvenţie nu se respectau condiţiile de acordare a sprijinului financiar întrucât pe terenurile respective nu erau înfiinţate culturi de toamnă conform normelor şi procedurilor APIA în această materie.

Anchetatorii mai susţin că, în cursul lunii august 2012, Epuraş, care avea ca atribuţie stabilirea echipelor de control în teren pentru marii fermieri, a dispus înlocuirea echipei de control iniţiale care să facă verificările specifice la o fermă, desemnând în acest sens ca raportul de control să fie întocmit de un anumit funcţionar care, deşi nu a efectuat verificările în teren, a acceptat să întocmească raportul de control.

Procurorii mai au indicii din care rezultă că Epuraş, direct sau prin intermediul unor subordonaţi, a acordat în campania anului 2012 sprijin financiar mai mare decât li se cuvenea unor fermieri, raportat la numărul de ovine pe care îl deţineau.

Anchetatorii au mai constatat şi activităţi ilicite privind solicitarea şi obţinerea ilegală de subvenţii din domeniul agricol, în special din categoria plăţilor directe pe suprafaţă, de fermieri care au dosare gestionate de APIA Săveni.

Procurorii au identificat peste 20 de hectare de teren agricol administrate de primarul oraşului Săveni, Relu PetruTîrzioru, situate pe raza oraşului Săveni şi a localităţii Coţuşca, pentru care s-au solicitat sau încasat în mod ilegal subvenţii, în condiţiile în care o parte din aceste suprafeţe nu au fost deloc cultivate, deşi acesta menţionase că pe terenurile respective sunt culturi de floarea-soarelui sau rapiţă.

În acest caz, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial al DNA Suceava au dispus reţinerea pentru 24 de ore a directorului APIA Botoşani, Liviu Stelian Zaharia, pentru abuz în serviciu şi obţinerea de foloase necuvenite şi luare de mită, a şefului Serviciului Măsuri Speciale şi IT, Gabriel Tincu, pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite în formă continuată; a şefului Serviciului Control, Gheorghe Faraon, pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite în formă continuată, dare de mită şi luare de mită în formă continuată, a primarului oraşului Săveni Relu Petru Tîrzioru, pentru folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, a şefului Serviciului Inspecţie Cota de Lapte şi Supracontrol, Ovidiu Epuraş, pentru obţinerea de foloase necuvenite şi a lui Ilie Merticariu, administrator al SC Agromer SRL Sadoveni, pentru folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Zaharia, Tincu, Faraon şi Merticariu urmează să fie prezentaţi la Tribunalul Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar faţă de primarul din Săveni, Relu Tîrzioru, şi faţă de Ovidiu Epuraş, procurorii au dispus măsura controlului judiciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici