DNA: Udrea a cerut 500.000 de euro mită pentru a ajuta un om de afaceri vizat în dosarul Microsoft

Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA că a cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un om de afaceri vizat în dosarul Microsoft, anchetatorii arătând totodată că aceasta a încălcat condiţiile controlului judiciar, motiv pentru care se impune arestarea ei.

1881 afișări
Imaginea articolului DNA: Udrea a cerut 500.000 de euro mită pentru a ajuta un om de afaceri vizat în dosarul Microsoft

Elena Udrea (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"În anul 2013,  pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse faţă de un om de afaceri vizat de anchetă, Udrea Elena Gabriela ar fi pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 - februarie 2014", arată DNA într-un comunicat, după ce a cerut la Camera Deputaţilor avizarea arestării Elenei Udrea.

Totodată, procurorii notează că, după ce a fost pusă sub control judiciar în dosarul Microsoft, pe 29 ianuarie, Elena Udrea a încălcat dispoziţiile legale ale acestei măsuri preventive, făcând afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse.

Declaraţiile deputatului vizează fondul dosarului Microsoft, care este în curs de anchetare, motiv pentru care acestea pot influenţa declaraţiile fostului ei soţ, Dorin Cocoş, şi ale unui martor care nu a fost încă audiat, motivează procurorii.

"Faptul că numita Udrea Elena Gabriela a încălcat una dintre obligaţiile impuse ca urmare a dispunerii măsurii controlului judiciar, şi anume «să nu se apropie de ceilalţi inculpaţi, alţi participanţi la comiterea infracţiunii, martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale», denotă că se impune o măsură preventivă privativă de libertate", spun procurorii.

DNA a cerut miercuri Camerei Deputaţilor arestarea Elenei Udrea, acuzată de trafic de influenţă (fapte în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru  de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea), trafic de influenţă (fapte în legătură cu derularea contractului e - România), trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2010, o persoană din cercul relaţional al lui Dorin Cocoş a preluat creanţa aferentă creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Elena Udrea la o bancă.

Din cercetările efectuate rezultă că preluarea creditului a reprezentat doar o modalitate de ascundere a circuitului financiar şi a beneficiarului real al bunurilor, respectiv a investiţiei ce urma a se realiza pe terenul cumpărat din credit. 

Astfel, în perioada aprilie 2013 - iunie 2013, Cocoş, în mod direct precum şi prin intermediul societăţii pe care o controlează - Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL, respectiv prin intermediul unor rude sau apropiaţi, a încheiat mai multe "Promisiuni bilaterale de vânzare - cumpărare a unui bun viitor", având ca obiect suprafeţe construite din proiectul imobiliar pe care promitentul vânzător se presupunea că îl va dezvolta pe terenul achiziţionat din creditul menţionat, teren situat în Bucureşti, spun procurorii.

În total, în baza "Promisiunilor de vânzare – cumpărare", inculpatul Cocoş urma să asigure circa 2.100.000 euro din creditul preluat de persoana din cercul său relaţional. S-a stabilit, de asemenea că, în baza unui act adiţional  din 28.06.2013, promitentul cumpărător, rudă a lui Dorin Cocoş, a achitat în contul creditului suma de 100.000 de euro, după ce anterior mai achitase încă 100.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, reiese că preluarea creditului şi încheierea promisiunilor de vânzare - cumpărare ar fi reprezentat doar o modalitate de disimulare a beneficiarului real al investiţiei şi a provenienţei sumelor de bani din care se efectuau plăţile aferente creditului, respectiv mita primită în urma infracţiunilor de corupţie săvârşite.

Totodată, rezultă că Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit, de la două persoane, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul Elenai Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

"Inculpatul Cocoş Dorin a pretins şi primit suma de 9.000.000 euro şi a disimulat provenienţa şi beneficiarul real al acesteia în baza înţelegerii cu Udrea Elena Gabriela. Această înţelegere rezultă în mod explicit din modul de dobândire al bunurilor, din novarea creditului, din modul de partajare al acestora, precum şi din probatoriul testimonial", spun anchetatorii.

DNa mai arată că, în anul 2010, Dorin Cocoş, în baza înţelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăţi cu obiect de activitate IT, suma de circa 3 milioane euro, pentru a debloca plăţile aferente contractului e-România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici