Video Doar 43 de copii, adoptaţi într-un an în Bucureşti. În parcul Tineretului, pentru fiecare copil care a intrat într-o familie a fost plantat un pom

Pentru a marca Ziua Naţională a Adopţiei şi a atrage, totodată, atenţia populaţiei cu privire la problema copiilor din centrele de plasament, care aşteaptă de ani de zile să îşi găsească un cămin, Primăria Capitalei a demarat, vineri, campania "Adoptă un pom".

1482 afișări

"Rolul acestei acţiuni este, cu ocazia zilei de 2 iunie, Ziua Naţională a Adopţiei, să tragem un semnal familiilor care doresc să adopte, care sunt căile legale pentru a trece prin procesul adopţiei şi să ofere un cămin unui copil. Pentru cei 43 de copii pentru care s-a finalizat procesul de adopţie în perioada iunie 2016 - iunie 2017, Primăria Capitalei şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale plantează, astăzi, câte un copac, sperând ca anul următor numărul acestora să se dubleze. Astăzi sunt plantaţi 43 de tei, câte unul pentru fiecare copilaş care şi-a găsit în ultimul an un cămin definitiv", a declarat pentru MEDIAFAX Cosmina Simian, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bucureşti.

În Parcul Tineretului, din Capitală, copii de toate vârstele, ajutaţi de părinţi şi prieteni, au pus mâna pe lopată, şi-au ales un pom şi au început să sape pentru a-l planta. Nu a fost deloc uşor, având în vedere că cei mai mulţi dintre micuţi abia împliniseră vârsta de 4 sau 5 ani. Dacă pentru copii a fost o distracţie inedită, pentru a adulţi a fost un moment de conştientizare a problemei adopţiei în România.

"Pe lângă demersurile concrete pe care le fac colegii mei psihologi, asistenţi sociali, pe lângă familiile care trec prin centrul nostru, există şi asemenea demersuri de conşientizare, de atragere a atenţiei publice. Astăzi, ne-am propus ca pentru fiecare copil adoptat în Bucureşti, să plantăm, să adoptăm simbolic un copac. Din păcate, din cei peste 3.000 de copii la nivel naţional declaraţi adoptabili, în Bucureşti doar 43 au fost adoptaţi în ultimul an", a spus Florian Fugaşin, reprezentantul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale.

Problema adopţiei are două aspecte, spun specialiştii. În primul rând legislaţia românească din acest domeniu este destul de stufoasă şi menită parcă să pună piedici celor care vor să adopte, dar, pe de altă parte, multe familii adoptatoare nu sunt dispuse să ofere un cămin decât copiiilor cu vârste până în trei ani, care să nu fie de altă etnie.

Conform unei statistici a Autorităţii Naţionale pentru Adopţii, la data de 30 iunie 2016 erau înregistraţi, la nivel naţional, 3.250 de copii care puteau fi adoptaţi, dintre care 1.376 aveau vârste de până în şase ani. Dintre copiii adoptabili, 698 erau încadraţi în diverse grade de handicap, iar 813 nu puteau fi adoptaţi decât împreună cu fraţii săi mai mari sau mai mici. Din punct de vedere al familiilor care puteau înfia un copil din centrul de plasament, până la jumătatea anului 2016 fuseseră certificate 1.881 de familii adoptatoare. Conform aceloraşi date, în 2016 numărul adopţiilor naţionale a scăzut, de la 1.061, câte au fost în anul 2015, la puţin peste 300.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici