Doi dintre ofiţerii găsiţi vinovaţi de Corpul de Control al MAI, decoraţi de şeful statului în 2010

Doi dintre ofiţerii găsiţi vinovaţi de Corpul de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor în contextul unor nereguli la angajarea în Jandarmerie au fost decoraţi de şeful statului, la sfârşitul anului trecut.

345 afișări
Imaginea articolului Doi dintre ofiţerii găsiţi vinovaţi de Corpul de Control al MAI, decoraţi de şeful statului în 2010

Doi dintre ofiţerii găsiţi vinovaţi de Corpul de Control al MAI, decoraţi de şeful statului în 2010 (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ministrul Internelor, Traian Igaş, l-a eliberat din funcţia de directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI pe Adrian Pătraşcu, după ce Corpul de Control al Ministrului de Interne a găsit nereguli în legătură cu modul în care Jandarmeria a deblocat trei posturi de ofiţer şi a organizat, în octombrie 2010, concursul pentru ocuparea acestora.

De asemenea, în acest caz, prim-adjunctul şefului Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Gheorghe Nicolaie Rugină, va fi cercetat de Consiliul de Judecată al MAI.

Prim-adjunctul şefului Jandarmeriei Române, Gheorghe Nicolaie Rugină, şi fostul şef al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, Adrian Pătraşcu, au fost decoraţi, în decembrie 2010, de preşedintele Traian Băsescu, "pentru rezultatele remarcabile obţinute în activitatea profesională".

Adrian Pătraşcu a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie printr-un decret semnat în decembrie 2009 de şeful statului.

Potrivit site-ului Ministerului de Interne, la conducerea Direcţiei Generale Resurse Umane a fost împuternicit comisarul de poliţie Paul-Iulian Stoica.

Generalul de brigadă Gheorghe Nicolaie Rugină a fost numit prim-adjunct al inspectorului general şi şef al Statului Major al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române în octombrie 2009, de către ministrul de Interne din acea perioadă, Vasile Blaga.

Din 1 mai 2005 până în octombrie 2009, Gheorghe Rugină a fost inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bacău. Anterior, Gheorghe Rugină a fost comandant al Comandamentului de Jandarmi Teritorial Bacău (1999-2005), şef de stat major al Comandamentului de Jandarmi Bacău (1993-1999), comandant de subunitate, ofiţer în Statul Major al Comandamentului Naţional al Jandarmeriei Române şi Brigăzii de Jandarmi Bacău (1980-1993).

Ministrul Internelor, Traian Igaş, a sesizat Parchetul ICCJ în legătură cu modul în care Jandarmeria a deblocat trei posturi de ofiţer şi a organizat concursul pentru ocuparea acestora.

Igaş a cerut procurorilor să verifice dacă, în contextul angajărilor din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române (IGJR), din octombrie 2010, există persoane care să se facă vinovate de abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Demersul ministrului Igaş vine în urma unei verificări a Corpului de Control al Ministrului de Interne care a vizat modul în care s-a făcut "ocuparea unor posturi prin recrutarea candidaţilor din sursă externă" atât în Ministerul pe care-l conduce, cât şi în Inspectoratul General al Poliţiei şi cel al Jandarmeriei.

Inspectorii de la Corpul de control al MAI au constatat că, în perioada 15-18 octombrie 2010, cu avizul unor şefi din instituţie, "s-au deblocat trei posturi de ofiţer în Jandarmeria Română", prin derogare de la actele normative prin care fusese suspendată orice angajare.

"În aceste condiţii, examenele au fost dispuse de IGJR şi au avut loc, deşi pentru anumite funcţii nu erau îndeplinite cerinţele de organizare impuse de ordinele pe linie de resurse umane (vechime în muncă, nici un candidat nu avea la dosar certificatele de examinare psihologică, nu toate documentele de studii erau legalizate, la toţi candidaţii lipseau fişele medicale de încadrare)", se arată într-un comunicat de luni seară al MAI.

În aceste condiţii, Corpul de Control al Ministrului de Interne a constatat că demersurile Jandarmeriei Române pentru ocuparea funcţiilor scoase la concurs "au avut un caracter formal, întrucât scopul a fost ca aceste persoane să ajungă în rândul cadrelor active ale MAI şi apoi implicit în Poliţia Română".

Pe baza concluziilor, ministrul Igaş a aprobat sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), "pentru efectuarea cercetărilor sub aspectul infracţiunilor de abuz în serviciu, fals şi uz de fals".

În plus, prim-adjunctul şefului IGJR va fi "trimis în faţa Consiliului de Judecată constituit la nivelul MAI", alături de şeful Direcţiei de Resurse Umane din IGJR şi de ofiţerul din această direcţie care s-a ocupat de constituirea dosarelor de candidaţi şi a îndeplinit funcţia de secretar în comisiile de concurs".

Din ordinul lui Igaş, pentru aceleaşi motive a fost eliberat din funcţie directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, el fiind totodată "pus la dispoziţia MAI" pe o perioadă de şase luni.

În plus, un ofiţer specialist principal din Direcţia Generală de Management al Resurselor Umane din MAI, precum şi cei trei ofiţeri care au ajuns să lucreze în Jandarmerie în urma concursului din 25 octombrie, au fost eliberaţi din funcţii şi "puşi la dispoziţia unităţilor din care fac parte" pentru următoarea jumătate de an.

Alţi trei ofiţeri cu funcţii de conducere din MAI şi IGPR, precum şi unul dintre şefii de la resurse umane din MAI şi unul dintre subalternii săi, vor fi cercetaţi disciplinar. Alţi şase ofiţeri din Jandarmeria Română, precum şi un ofiţer şi un agent din IGPR, au fost "atenţionaţi".

Sesizarea transmisă Parchetului instanţei supreme a fost înregistrată la Secţia de urmărire penală şi criminalistică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici