Doi foşti manageri ai Spitalului „Sf. Ioan” au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită

Foştii manageri ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti, Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr, au fost condamnaţi, luni, de Curtea de Apel Bucureşti, la câte patru ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită, decizia fiind definitivă.

885 afișări
Imaginea articolului Doi foşti manageri ai Spitalului „Sf. Ioan” au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită

Doi foşti manageri ai Spitalului „Sf. Ioan” au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită

Prin decizia de luni, magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au admis apelurile făcute de cei doi medici la decizia Tribunalului Bucureşti. Astfel, dacă în primă instanţă, Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr au primit pedeapse la închisoare cu executare, judecătorii CAB au stabilit ca cei doi să fie condamnaţi cu suspendare.

Alexandru Ciocâlteu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită, executarea fiind suspendată pe un termen de încercare de patru ani. Petruţa Lazăr a fost condamnată şi ea pentru aceeaşi infracţiune, la patru ani de închisoare, magistraţii aplicând suspendarea pedepsei pentru şase ani.

Totodată, Ciocâlteu şi Lazăr nu vor mai putea ocupa o funcţie de conducere în cadrul oricărei unităţi medicale pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei principale. În plus, ei nu vor putea fi aleşi în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi nu vor avea dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, tot pentru cinci ani după executarea pedepsei principale.

Tribunalul Bucureşti a stabilit, în 10 ianuarie, ca profesorul Alexandru Ciocâlteu să primească o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, iar Petruţa Lazăr, patru ani şi opt luni de închisoare cu executare.

Cei doi foşti manageri au fost trimişi în judecată pentru luare de mită, în iunie 2016.

Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr, foşti manageri ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti, au fost reţinuţi şi arestaţi la domiciliu, între 2 iunie 2016 şi 8 august 2016.

"În cursul anului 2008, în urma unei înţelegeri prealabile, inculpata Lazăr Petruţa, în calitate de manager interimar, i-a pretins unei persoane ca după încheierea unui contract între Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti şi firma reprezentată de respectiva persoană, acesta din urmă să îi dea, cu titlu de mită, un procent de 5 % din valoarea contractului. Ca urmare, începând cu luna ianuarie 2009 până în august 2010, inculpata Lazăr Petruţa a primit de la respectiva persoană, cu titlu de mită, suma de 20.000 lei lunar, în total 480.000 lei pentru a facilita încheierea şi derularea contractului de mai sus", informau procurorii anticorupţie, la momentul trimiterii celor doi în judecată.

Potrivit sursei citate, în perioada primirii banilor, Petruţa Lazăr a ocupat funcţia de manager al spitalului şi ulterior pe cea de director financiar. După ce Petruţa Lazăr a fost înlocuită Alexandru Ciocâlteu, acesta din urmă, "i-a pretins aceleiaşi persoane şi a primit, lunar, cu titlu de mită, suma de 40.000 lei, pentru derularea contractului anterior menţionat, inclusiv semnarea de acte adiţionale şi efectuarea plăţilor, în total 2.880.000 lei", preciza DNA.

Potrivit procurorilor, banii ar fi fost primiţi de Alexandru Ciocâlteu din februarie 2011, scăzând cele şase luni în care banii au ajuns la Petruţa Lazăr, până în noiembrie 2013.

"Ciocâlteu Alexandru i-a comunicat persoanei că o parte din suma de bani o va remite lui Lazăr Petruţa, aceasta ocupând în acel moment funcţia de director economic. Astfel, în perioada 2011 – 2013, inculpata Lazăr Petruţa a primit de la inculpatul Ciocâlteu Alexandru diferite sume de bani, cunoscând că acestea provin de la persoana respectivă, inculpata semnând în acea perioadă documente care vizau relaţia contractuală a spitalului cu firma respectivă", explica DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici