Doi medici şi reprezentantul farmaciei 2NA, judecaţi pentru eliberarea a mii de reţete false

Doi medici şi reprezentantul farmaciei 2NA au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu şi fals, după ce ar fi eliberat reţete gratuite pentru medicamente antidiabetice pe numele unor falşi pacienţi, unii dintre aceştia fiind decedaţi, producând un prejudiciu de 2,3 milioane de lei.

1404 afișări
Imaginea articolului Doi medici şi reprezentantul farmaciei 2NA, judecaţi pentru eliberarea a mii de reţete false

Doi medici şi reprezentantul farmaciei 2NA, judecaţi pentru eliberarea a mii de reţete false (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe medicii Viorel Tiberius Mogoş, pentru 718 fapte de fals, complicitate la înşelăciune, abuz în serviciu şi 1.373 de fapte de complicitate la uz de fals, şi Carmen Dondoi, pentru 430 de fapte de fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals şi complicitate la înşelăciune.

Doina Georgeta Oprea, reprezentantul legal al farmaciei 2NA, va fi judecată pentru 1.373 de fapte de fals material în înscrisuri oficiale şi tot atâtea de uz de fals, dar şi pentru înşelăciune.

Procurorii au cercetat în acest caz eliberarea de reţete gratuite falsificate de către cadrele medicale, în baza cărora s-au decontat sume mari de bani de către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1 septembrie 2008 - 31 august 2009, Viorel Tiberiu Mogoş, medic primar la o unitate cu profil diabetologic, a întocmit fictiv reţete gratuite pentru medicamente antidiabetice folosind informaţii referitoare la pacienţi cărora nu le-a recomandat toate aceste medicamente sau care nu se aflau în evidenţa sa, ori folosind datele de stare civilă ale unor persoane decedate.

"Acesta remitea reţetele întocmite de către el, dar şi pe cele completate de către inculpata Carmen Dondoi (medic rezident în cadrul aceluiaşi cabinet), inculpatei Oprea Georgeta Doina, reprezentant legal al unei farmacii, pentru ca aceasta să deconteze contravaloarea medicamentelor de la CASMB", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Aceştia completau şi emiteau reţete consecutive, eliberate în aceeaşi zi aceluiaşi pacient, în care diagnosticul era diferit, respectiv diabet zaharat insulino-dependent în prima reţetă şi diabet zaharat non-insulino dependent în cea de-a doua, precum şi reţete supradozate sau repetate la un interval de timp mai mic decât cel legal.

În alte cazuri, medicul Tiberiu Mogoş prelua medicamentele direct de la farmacie şi apoi remitea către aceasta reţetele necesare, pentru a fi decontată contravaloarea medicamentelor la CASMB.

Prejudiciul produs prin decontarea medicamentelor prescrise în reţetele gratuite eliberate este de 2.341.794 de lei, au precizat procurorii.

Procesul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Dosarul a fost deschis de procurori după ce, în septembrie 2009, Ministerul Sănătăţii a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu o fraudă estimată atunci la peste 2,1 milioane de lei, la anchetatori fiind trimise şi documente doveditoare.

În 21 ianuarie 2010, procurorii Parchetului instanţei supreme i-au pus sub acuzare pe medicul Tiberiu Mogoş şi pe administratorul lanţului farmaceutic 2Na, Georgeta Oprea, pentru o fraudă de 2,1 milioane de lei, produsă în urma eliberării şi decontării unor reţete pentru diabetici. Procurorii au verificat atunci modul în care au fost eliberate 3.000 de reţete.

În martie 2010, procurorii au descins la sediul farmaciei 2Na din zona Unirii din Capitală, precum şi la alte două depozite de medicamente, de unde au fost ridicate documente şi computere.

Într-un alt caz, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au trimis în judecată 33 de persoane, dintre care 20 de farmacişti şi nouă medici, pentru eliberare de reţete false cu valoare compensată pe numele unor falşi pacienţi, prejudiciul produs Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate fiind de aproximativ două milioane de lei.

Anchetatorii au stabilit că farmacistul, care de regulă era dirigintele de farmacie sau coordonatorul de zonă, stabilea o legătură cu un medic specialist sau de familie, care ulterior prescria constant numeroase reţete false cu valoarea compensată. Reţetele erau eliberate pe numele unor pacienţi care nu erau consultaţi şi care nu solicitaseră vreun tratament. Medicul înmâna reţete false farmacistului, care le introducea în programul de gestiune şi le înainta spre decontare către Casa de Asigurări de Sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici